Visszatekintő 2023

2023.12.30. 10:09

Visszatekintő: képeken mutatjuk 2023 legfontosabb novemberi eseményeit Nógrádban

December végén portálunk is számot vet, mi mindenről tudósított 2023-ban. Sorozatunk következő részében összegyűjtöttük november legérdekesebb mozzanatait.

Gerhát Karina

Az év tizenegyedik hónapja sem telt eseménytelenül Nógrád vármegyében. November első napjaiban Nógrád-szerte elhunyt szeretteinkre emlékeztünk, a temetőket jártuk. Ebben a hónapban Salgótarjánba látogatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is, aki a decemberben induló új ügyeleti rendszerről számolt be részletesen. A megyeszékhely Zenthe Ferenc Színházában bemutatták A bolond lány című bűnügyi vígjátékot, amely hatalmas sikert aratott. Novemberben több utat is átadtak Nógrád-szerte, többek között Tereskén és Somoskőújfaluban is. Salgótarjánban elismerték a váradók önzetlenségét, illetve a hónap végén a főtéren felállították a karácsonyfát is sokak nagy örömére.

Szintén ebben a hónapban górcső alá vették Nógrád gazdasági eredményeit is, bemutatták a TOP 50 nevű kiadványát, notebookokat adtak át a salgótarjáni gimnázium diákjainak, illetve szakmai napot is tartottak a város Balassi Bálint Könyvtárában. Mátranovákon püspök és államtitkár jelenlétében adták át a kívül-belül megújult templomot, Hollókőben pedig Japán iparosmesterek segédkeztek a falu szebbé varázsolásában, továbbá Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megálmodója is ellátogatott a településre, akinek az áldásával nyitották meg az ötvösök házát. A világörökségi faluban rengeteg minden történt novemberben, hiszen dr. Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes, közigazgatási államtitkár jelenlétében ünnepélyesen is átadták a Dr. Román András Látogatóházat.

Galgagután ünnepélyes keretek között ültették el az Agrárminisztérium Településfásítási Programjának keretében kapott harminc darab gömb szivarfát. Salgótarjánban regionális szlovák nemzetiségi napot tartottak, ahol elismerések is gazdára találtak, illetve a Városi Sportcsarnok falai közé látogatott az OGEX is. Taron pedig átadták a község új turisztikai attrakciójának számító barlangot.

Novemberben Bujákon templombúcsút tartottak, amelyen felavatták a 97 éves Baroness Sybil von Manteuffel-Szoege-t, a gróf Károlyi-Pappenheim család egyenesági leszármazottját ábrázoló portrét, továbbá Ipolytarnócon zárult a közel egymillió euróból megvalósuló, a határon is átnyúló projekt.

Az év tizenegyedik hónapjának a végén a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének a tagjai már szorgosan készítették a mikuláscsomagokat a József Attila Művelődési Központ klubtermében a helyi kórházban gyógyuló daganatos betegeknek. Szintén a megyeszékhelyen sikeresen zárult a fiatal munkanélküliek elhelyezkedését célzó program, az elért eredményekről zárórendezvényen számoltak be a Vármegyeházán. Bátonyterenyén pedig erősítették a romák és a rendőrség közötti együttműködést novemberben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában