MAI ÉVFORDULÓK
Január 28. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Január 28. ezen a napon
Meghalt Gádor Béla író, újságíró, a Ludas Matyi újságírója, majd főszerkesztője. (61 éve)

1947-től a Ludas Matyi munkatársa, 1953. és 1956. között főszerkesztője volt.

61 éve
1961
63 éve
1959
Megszületett Kulin György csillagász, író, akinek nevét két üstökös is viseli. (117 éve)

Közel száz kisbolygót fedezett fel. 12 égitestet nevezett el. Az ő nevét viseli az a két üstökös, melyek a csillagászat történetében az első magyar felfedezésű üstökösök. Tudományos-fantasztikus regényeket is írt Qu. G. Lynn álnéven.

117 éve
1905
Megszületett José Marti kubai költő, író, szabadságharcos. (169 éve)

Hazájában hősként tisztelik, a havannai repülőtér az ő nevét viseli. Húszéves sem volt, amikor kőfejtőben elvégzendő kényszermunkára ítélték az 1868-as összeesküvésben való részvételért. A nehéz munka, és az emberi szenvedés jelenik meg az  "El presidio político de Cuba" című esszéjében, amit 1871-ben írt. A szabadsághoz való jog és az emberi élet sérthetetlensége voltak a fő elvei. 1877-től a Guatemalai Egyetem irodalomprofesszora volt. 1881-ig Venezuelában, majd az Egyesült Államokban élt, majd Máximo Gómez tábornok oldalán harcolt. 1895. május 19-én esett el Boca de Dos Ríos közelében.  Életében is adott ki verseket, amiket a fiának ajánlott Ismaelillo néven, de Egyszerű versek és Szabad versek kötetei csak halála után jelentek meg. Magyarul hat kötete jelent meg. 

169 éve
1853
Megszületett Sir Henry Morton Stanley amerikai újságíró. (181 éve)

Livingston, a híres utazó és Afrika-kutató felkutatására indult. Miután kutatása eredménnyel végződött, és rátalált a maláriától szenvedő és egészségileg teljesen legyengült kutatóra, több cikksorozatban tudósított lapján keresztül kalandos utazásról és Livingston kutatási eredményeiről. Később Ő is Afrika fehér foltjainak felderítésével kezdett foglalkozni. Több expedíciót szervezett Nyugat-Afrika területeire. Az nevéhez fűződik a Kongó forrásvidékének feltérképezése, valamint az Albert- és Edward-tavak felfedezése, melyekért később, főrangú címet kapott.

181 éve
1841