Nool.hu videó

2023.11.20. 13:58

Indul az új ügyeleti rendszer Nógrádban is: Győrfi Pál Tarjánban számolt be a részletekről (videó)

Elindul az új ügyeleti ellátás december 1-jén, pénteken Nógrád vármegyében is – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője a hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatón, amelynek a salgótarjáni mentőállomás adott otthont.

Nagy Orsolya

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője Salgótarjánban tartott sajtótájékoztatót

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Szűkebb hazánk is csatlakozik az egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez. A témával kapcsolatban Győrfi Pál felidézte, hogyan is működött korábban az ügyeleti ellátás. A korábbi rendszerben gyakran panaszkodtak a betegek, hogy nem tudják például elérni telefonon az ügyeletet, vagy éppen nincs orvos. Ezért született meg az új rendszer, amely a betegeknek egy sokkal jobb és minőségibb ellátást biztosít.

A sajtószóvivő elárulta azt is, hogy az új ügyeleti rendszert másfél éven keresztül Hajdú-Bihar vármegyében tesztelték, amely rengeteg tapasztalatot hozott. Azt mérték és elemezték, hogy a betegek igényei két részre oszlanak.

– A délutáni, 16-tól 22 óráig terjedő időszakban azok fordulnak az ügyelethez, akiknek többnyire háziorvosi jellegű problémájuk van. Ők nem tudtak, vagy valamilyen okból kifolyólag nem mentek el normál rendelésben a háziorvoshoz. Este 22 óra után pedig azért mennek az ügyeletre általában, mert valami hirtelen egészségügyi problémáról van szó, amely sokszor valóban gyors megoldást igényel. Tehát a tapasztalatok alapján a valódi igényeknek megfelelően alakítottuk ki az új ügyeleti rendszert, amelyet idén február 1-től elkezdtünk fokozatosan bevezetni a vármegyékben – fogalmazott Győrfi Pál, aki elárulta, mostanra 15 vármegyében működik az új ügyelet és ez idáig összesen 200 ezer beteget láttak el.

Hogyan fog működni Nógrád vármegyében az ellátás?

A szóvivő arra is kitért, hogyan fog működni Nógrád vármegyében az ellátás. A háziorvosok hétköznap 16 és 22 óra között, míg hétvégén és ünnepnapokon 8 és 14 óra között látnak majd el ügyeletet Nógrád vármegyében, összesen négy telephelyen, így Pásztón, Szécsényben, Balassagyarmaton és Salgótarjánban. Ugyanakkor fontos megjegyezni, ha valaki előre tervezhetően szeretne ellátást kapni, akkor azt a saját háziorvosánál, annak rendelési idejében vegye igénybe. A sürgősségi ügyelet időszakában, este 22 óra után lesz két telephely, Balassagyarmaton és Salgótarjánban, ahová éjszaka is be lehet menni. Mielőtt azonban elindulnának az éjszaka közepén, hívják fel az ügyelet telefonszámát,  ahol egészségügyi szakember fogadja a hívást , hiszen lehet, hogy egy telefonos tanácsadás is elég lesz. Amennyiben pedig nagyobb probléma van, akkor a mentők vonulnak a helyszínre a beteghez és ellátják.

Jegyezzük meg ezt a telefonszámot!

Mint mondta: a 1830-as, új központi telefonszám december 1-től lép majd életbe, amelyet mindenképp érdemes megjegyezni. Ugyanakkor vészhelyzet, közvetlen életveszély esetén természetesen továbbra is a 112-es segélyhívót kell tárcsázni. Hozzátette: az új rendszer további előnye, hogy a mentőszolgálat egész háttérkapacitása rendelkezésre áll majd.

Győrfi Pál kiemelte: gyermekek és felnőttek esetében is érvényes az új ügyeleti rendszer és a telefonszám is. Velük is be lehet menni bármelyik ügyeletre, a központi gyermekügyelet pedig a salgótarjáni kórházban fog majd működni. A betegek több mint 95 százaléka egyébként enyhe panaszok miatt fordul az ügyelethez, ritka a súlyos eset. Utóbbinál inkább a mentők vonulnak.

A szóvivő kitért arra is, hogy az új rendszer bevezetésekor a háziorvosoknak több aggálya is volt, de ezeket gyorsan eloszlatták, ugyanazt a munkát végzik mint a rendelési időben. A jogszabály szerint havi két ügyeletet kell ellátniuk az orvosoknak, a betegforgalom sem ad okot aggodalomra, hiszen kisebb a munkaterhelés is. Nógrád vármegyében pedig szinte már készen is van a beosztás decemberre.

Kifejtette: a fő célja a megváltozott rendszernek, hogy a betegek elégedettebbek legyenek, hiszen jobb ellátást kapnak. A tapasztalatok, visszajelzések pedig folyamatosak. Eddig 4,3 körül van az átlag az 1-től 5-ig terjedő skálán, amely nagyon jó értéknek számít. De nem csak a betegek, hanem a kollégák is elégedettek a rendszerrel.

Győrfi Pál hangsúlyozta továbbá: mindent meg fognak tenni azért, hogy a Nógrád vármegyeiek is elégedettek legyenek az új alapellátási ügyeleti trendszer működésével, amelyet folyamatosan mérni fognak és, amennyiben szükséges, változtatnak is rajta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában