Összejövetel

2023.11.06. 09:49

Regionális szlovák nemzetiségi napot tartottak Salgótarjánban – elismerések is gazdára találtak (fotók)

A Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Nógrádi és Hevesi Szlovákok Egyesület rendezésében, több hivatal és szervezet támogatásával immár tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ színháztermében a szlovák kultúra hagyományainak, értékeinek megőrzésére, gyarapítására szolgáló nemzetiségi napot szombaton.

Csongrády Béla

Immár tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a regionális szlovák nemzetiségi napot a megyeszékhelyen

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A program ezúttal is a magyarországi szlovákság himnuszával kezdődött, amely két nyelven hangzott el. A Nógrád Megyei és a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, dr. Egyed Ferdinándnak a köszöntőjét követően dr. Egyedné Baránek Ruzsenka, a 75 éves Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke mondta el ünnepi gondolatait, majd kitüntetések is gazdára találtak.

Dr. Egyed Ferdinánd Nedeliczki Teréz egyesületi elnök és Komjáthi Andrásné megyei alelnök társaságában adta át a Hugyecz Andrásné egykori vanyarci polgármester emlékére alapított Nemzetiségünkért – Hagyományápolásunkért díjakat. Ezúttal két nyugállományú aktivista, a nézsai Kucsera Istvánné és az erdőkürti Boda Károly, valamint a mátraszentimrei oktatási intézmény, a Felső-mátrai Zakupszky László Általános Iskola és Óvoda pedagógusa, Pincziné Szívós Virág részesült ebben a díjban.

A rendezvényen közreműködött a Mihálygergéhez is kötődő népzenei Tücsök Zenekar, illetve a Tisztelettel című műsorrészben fellépett Ponyikai Petra és Erdélyi Luca énekes, majd vendégként a szlovákiai Nagykürtösről érkezett, az idén éppen ötvenéves Krtisan folklórcsoport, művészeti kollektíva mutatta be a Sisa Pista című táncos-zenés előadását. A produkciót nagy tetszés fogadta. A nemzetiségi nap szereretvendégséggel ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában