Fejlesztések

2024.04.29. 21:21

Navracsics Tibor: 2030-ra az EU legélhetőbb tagállamai között lehet Magyarország

A területi fejlesztési politika célja, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió (EU) öt legélhetőbb tagállama közé kerüljön - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a 20 éve az Európai Unióban - és a jövő... című konferencián hétfőn Budapesten.

MW

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter előadást tart a 20 éve az Európai Unióban - és a jövő. című konferencián a budapesti Európa Ponton 2024. április 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A magyar uniós tagság húsz évét értékelő rendezvényen a tárcavezető úgy fogalmazott: uniós szinten területi kiegyenlítődés figyelhető meg a tagállamok fejlettségében, és jó hír, hogy Magyarország "lendületesen csatlakozik" az EU átlagához. Rossz hír ugyanakkor, hogy országon belül mégis növekednek a területi különbségek - tette hozzá.

A miniszter megjegyezte, hogy míg Budapest fejlettsége már 2004-ben meghaladta az EU átlagát (129 százalék), és 2022-ben az uniós fejlettségi átlag 158 százalékát hozta, addig a fővároson kívüli régiók felzárkózási folyamata lényegesen lassabb.

Navracsics Tibor azt mondta: a vidék és a városok élhetőbbé tétele egyaránt fontos feladat. Ehhez a vidéknek és Budapestnek "felelősséget kell vállalnia egymásért".

Szavai szerint annál élhetőbb és versenyképesebb egy tagállam, minél magasabb benne a kohézió szintje.

Hangsúlyozta: 

az új területpolitika három pillére a most készülő, új területfejlesztési koncepció, az ehhez kapcsolódó új finanszírozási háttér, valamint az új területfejlesztési intézményrendszer, amit a jövő évtől kezdve alakítanak ki.

 E három pillér eredményeként abban bíznak, hogy a településeket versengés helyett együttműködésre tudják sarkallni - húzta alá.

Navracsics Tibor úgy vélekedett, hogy az uniós források felhasználásánál jobban kell összpontosítani a versenyképességre. Nemcsak a jelen különbségeit kell áthidalni, hanem a jövő kérdéseit, a versenyképességi kérdéseket is meg kell tudni oldani - magyarázta. Megjegyezte továbbá, hogy a különböző fejlettségű régiók felzárkóztatása eltérő politikát igényel.

A miniszter beszámolt arról is, hogy az északkeleti és a dél-dunántúli járások a 2021-es adatok szerint még mindig átlag alatti fejlettségűek, de a Miskolc és Kassa közötti gyorsforgalmi út megépülése "látványos eredményeket kezd hozni", továbbá Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen környékén a külföldi befektetések is "dinamizálják" a térséget.

Hozzátette: 

Szegeden, Pécsett és Debrecenben is nagyon komoly beruházások indultak.

 Navracsics Tibor lényegesnek nevezte, hogy ezek a városok határon átnyúló gazdasági és szakpolitikai együttműködéseket is kialakítsanak.

Oliver Röpke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke azt mondta: támogatja az unió bővítését, mert a megfelelő módon kezelt bővítés politikai biztonságot generál. Ez pedig kulcsfontosságú szempontja a közös európai modell sikerének - húzta alá.

Szavai szerint csak a szolidaritáson és közös értékeken alapuló Európa lehet sikeres. A közös kihívásokra együtt kell megoldást találni - jelentette ki.

Hozzáfűzte: a civil társadalom hangját meg kell hallgatni, mert a civil társadalom és az uniós intézmények együtt alakíthatják az európai politikát.

Ennek kapcsán megjegyezte azt is, hogy az uniós döntéshozatal során ma gyakran túl későn történik vagy elmarad az egyeztetés a civil szervezetekkel. Miközben egyetlen európai ország sem képes egyedül megbirkózni olyan kihívásokkal, mint az infláció, a járványhelyzet vagy a háború - tette hozzá.

Oliver Röpke fontosnak nevezte a "befogadó megközelítést", majd kiemelte, hogy az erősebb és összetartóbb EU-hoz elengedhetetlen az együttműködés és a civil társadalmi részvétel.

Európában mindenkinek lehetőséget kell kapnia és senki nem maradhat le 

- jelentette ki a politikus, megjegyezve: sokkal szociálisabb EU-t kell előmozdítani.

Rámutatott: olyan kohéziós politikára van szükség, amely a társadalom előtt álló valós szükségleteket elégíti ki és kezeli az egyenlőtlenségeket. Hozzátette: ehhez elsősorban a humán tőke fejlesztésébe, oktatásba kellene befektetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában