Gazdaság

2023.11.28. 20:20

Górcső alá vették Nógrád gazdasági eredményeit a salgótarjáni rendezvényen

Fény derült szűkebb hazánk legeredményesebb vállalkozásainak névsorára kedden, amikor is Salgótarjánban, a vármegyeházán bemutatták a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK), valamint a NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának TOP 50 nevű gazdasági kiadványát. Az eseménnyel egybekötve átadták az NKIK hagyományos gazdasági elismeréseit is.

A Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Top50 című kiadványának bemutatója és díjkiosztója

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Immár tizenhetedik alkalommal készült el az összeállítás, amely a nógrádi vállalkozásokat az adóbevallások adatainak elemzése alapján rangsorolja. Az idei TOP 50 kiadvány keddi bemutató eseményén dr. Tordai Péter, az NKIK elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, a nagy múltú rendezvény a közigazgatás és a gazdaság egyik találkozó pontja. Szót ejtett arról is, hogy a kiadvány lényegében a 2022-es év adatai alapján készült, ugyanakkor az adózási év miatt átnyúlik valamelyest 2021-re is. Ezt követően kifejtette, hogy az összeállításból az olvasók megtudhatják, hogy a vármegyében milyen ágazatokban tevékenykednek a vállalkozások, mik a húzóágazatok, kik a cégek tulajdonosai. Szűkebb hazánkban a vállalkozások 60 százalékának tulajdonosa külföldi cég vagy személy, ami jelentősen eltér az országos átlagtól, hiszen az csak 40 százalék.

– Szintén vármegyei specialitás, hogy a cégek 95 százaléka kis- és középvállalkozások (kkv), illetve ennek a további 94 százalékát a mikrovállalkozások jelentik. A kiadvány a több ezer vármegyei vállalkozásból szám szerint csak 50-et sorakoztat fel, de jól látszik, hogy azokhoz köthető szűkebb hazánk foglalkoztatotti létszámának a fele, illetve az árbevételeknek a közel kétharmada: gyakorlatilag az első ötven vállalkozás a megyei gazdaság motorja.

Túllendülnek majd a vállalkozásokat is sújtó kihívásokon

Ezután dr. Tordai Péter az egybegyűltekkel megosztotta véleményét, amely szerint komoly kihívások előtt áll a világ, az európai, a magyar és benne Nógrád gazdasága is. Az okok között sorolta például a jelenleg Európában dúló háborún, a világgazdaság lassulásán és az infláció emelkedésén túl egy több politikus és elemző szerint is küszöbön álló  hidegháború lehetőségét, amely mindenképpen rányomhatja a bélyegét a következő évekre.

Dr. Tordai Péter szólt az infláció hatásairól, arról, hogy  ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedés ugyan az idei utolsó negyedévben várhatóan pozitívba „csap át”, de ennek ellenére, az éves átlagot tekintve akkor is egy szerény csökkenést fog mutatni.

Ezt követően dr. Gaál Zoltán, a NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója ismertette a résztvevőkkel, hogy miként is alakultak a gazdasági folyamatok Nógrád vármegyében 2022-ben. Előadása során bemutatta, hogy milyen is volt az adóév 2022-ben, majd áttért a társas vállalkozásokra. Az összesen 3309 vállalkozás bevallásának feldolgozott adataiból levonható következtetések után végül a TOP 50 kiadványt érintően osztott meg információkat.

Az esemény következő „állomásaként” dr. Surányi György egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke vette górcső alá a magyar gazdaság helyzetét és kilátásait.

 Átadták a Palócföld Gazdaságáért-, és a Nógrád Megye Szakképzéséért-díjakat

A Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége 2007 óta ismeri el a vármegyében működő vállalkozásokat több kategóriában. Idén a Palócföld Gazdaságáért-díjat nagyvállalati kategóriában az elmúlt évek fejlesztéseiért és elért eredményeiért a szügyi Parat Technology Hungary Kft.-nek nyújtották át. A díjat 2023-ban, kis- és közepes vállalkozások kategóriában a raktártechnikai szerkezeteket előállító kazári Maxi-Szer Kft. érdemelte ki a termékfejlesztés területén elért, valamint a társadalmi felelősségvállalásban nyújtott teljesítménye alapján. A Nógrád Megye Szakképzéséért-díjat a tanulóképzésben nyújtott magas színvonalú tevékenységéért a salgótarjáni Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt. számára ítélte oda idén az NKIK elnöksége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!