Véradók napja

2023.11.28. 21:28

Emberségből mutatnak példát: elismerték a véradók önzetlenségét a salgótarjáni ünnepségen (fotók)

Számos díj gazdára talált a magyar véradók napjához kapcsolódó rendezvényen kedden délután Salgótarjánban. Azok önzetlenségét köszönték meg az ünnepséggel, akik emberségből példát mutatva évente több alkalommal is karjukat nyújtják a tűszúrásra.

Gulyás Edina

A díjazottak csoportképe

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Szűkebb hazánk sokszoros véradóinak, a vöröskereszt önkénteseinek és munkatársainak önzetlenségét és fáradhatatlan munkáját, valamint a tevékenység támogatóit is elismerték kedden a Vármegyeházán megtartott rendezvényen. Az ünnepségen számos díj gazdára talált. 

Önkéntesség és önzetlenség, ez a két leggyakoribb jelző, amivel a véradók tevékenysége jellemezhető. Ezek voltak azok a szavak, amik a legtöbbször elhangzottak a Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezete által megtartott ünnepségen. A szervezők a véradók napjához kapcsolódva fejezték ki elismerésüket mindazoknak, akik ezen a módon segítik rendszeresen beteg embertársaikat.

– A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére november 27-e a véradók napja Magyarországon – fogalmazott köszöntőjében Grubert Roland, a Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója. – A mai kitüntetettek között vannak olyanok is, akik több mint százszor adtak vért. Ez azt mutatja, hogy bennük hosszú évtizedekig kitartott az a jó szándék, a mások iránt való tenni akarás, amivel olyan embereknek segítettek, akiket talán nem is ismernek. 

Hazánkban 1939 óta működik a szervezett vérellását, és egyes feljegyzések szerint már az azt követő években köszöntötték azokat, akik adtak vért. Azóta ez egy térítésmentes és önkéntes tevékenység, a donorok semmilyen fizetséget nem kapnak azért, hogy saját vérüket adják másokért. 

– Azt gondolom, hogy ennél nagyszerűbb módon nem lehet segíteni másoknak – hangsúlyozta az igazgató. – Kollégáimmal találkozunk azokkal a betegekkel is, akik rászorulnak erre a segítségre. Ma az ő köszönetüket is tolmácsoljuk. 

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere köszöntőjében megfogalmazta őszinte tiszteletét a véradók felé. Mint mondta, a gyógyászatban semmivel sem pótolható a vér, így a véradások szervezésében tevékenykedő szakemberek folyamatos, láthatatlan háborít vívnak annak érdekében, hogy mindig megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre a vérkészletek. 

– A Bibliából ismert irgalmas szamaritánus példáját juttatják eszembe a véradók, hiszen ők is le tudnak hajolni a betegekhez, ami azt mutatja: megvan bennük a szeretet embertársaik és a teremtett világ iránt. Köszönet jár önzetlenségükért – hangsúlyozta dr. Bagó József, Nógrád vármegye jegyzője.

A méltatásokat követően osztották ki az elismeréseket. Sokan vehettek át ajándékot harmincszoros, vagy annál többszörös véradásukért, de voltak olyanok, akik még száznál is jóval többször nyújtották karjukat tűszúrásra. Az idei évben a Pro Vita díjat Vincze Zsolt, palotási véradó kapta, aki száz alkalommal segített már ezen a módon beteg embertársain. A Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékérmet a bujáki Földesi Andrásnénak, míg a véradó mozgalom támogatói oklevelet a MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljnak ítélték. Idén a pásztói Eglo Magyarország Kft. lett az év véradóbarát munkahelye. Ezeket a kitüntetéseket az országos ünnepségen vehették át a napokban a díjazottak. 

Elismeréseket adtak át az arra érdemeseknek

A Vöröskereszt nemzetközi világnapját május 8-án ünnepeltük. Ebből az alkalomból Magyar Vöröskereszt országos vezetősége kitüntetéseket, dicséreteket osztott ki, a szervezet Nógrád vármegyei díjazottjait a salgótarjáni ünnepségen is köszöntötték. A Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés bronz fokozatát Hámor István, az ezüstöt pedig Nagy Hajnalka kapta.

Az ünnepség fényét szavalat, zenei előadás és táncbemutató is emelte. Bobrovics Árpád, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezetének elnöke mondott pohárköszöntőt a vacsorát megelőzően. Kiemelte: a véradók példaképek, amire mindig büszkék lehetnek, függetlenül attól, hányszor nyújtották karjukat tűszúrásra. Végül arra kérte a megjelenteket, hogy önzetlen tevékenységüket mindaddig folytassák, amíg egészségük és körülményeik azt engedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában