Nool.hu videó

2023.11.11. 11:48

A kénköves pokol kapujában: ma 612 éve jutott el a tari főúr az írországi kénes barlangba (videó)

Átadták Tar községben az új turisztikai attrakciónak számító barlangot. Az időpont is jelképes, hiszen Tar Lőrinc éppen ma 612 éve jutott el a tari főúr az írországi kénes barlangba.

Faragó Zoltán

Turisztikai célú fejlesztést adtak át a településen november 10-én. A látványosság a kénköves poklot idézi

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Könnyen megjegyezhető a dátum, hat egyes egymás után: 1411 november 11-e. Ezen a napon jutott el a tari Tar Lőrinc az írországi Lough Dergh-tó szigetén álló búcsújáró helyre. A szigeten a kénköves pokol bejáratát feltételezték a középkori emberek, mert barlang nyílt itt, aminek kipárolgásai hallucinációkat is okoztak. Látomásairól a Taron birtokos főúr Dublin püspöke előtt is nyilatkozott, a dokumentum datálása szerint éppen ma 612 éve.

A Lough Derg szigetén álló búcsújáróhely ma is megvan, de a barlang már nem látogatható: mivel nagyon sokan halálukat lelték az innen szivárgó mérges gázok miatt, 1650 táján az Írországot az idő tájt megszállva tartó angolok  berobbantották a bejáratát.

A község leghíresebb szülöttére emlékezve turisztikai attrakciót alakítottak ki Taron, amint arról portálunk is beszámolt, az évfordulóra át is adták.

Erről videót is készítettünk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában