Fejlesztés

2023.11.13. 17:25

Ünnepélyesen is átadták a felújított látogatóházat Hollókőn (fotók)

Befejeződött a „Hollókő Ófalu és a vár turisztikai fejlesztése” című projekt, amely az önkormányzat mellett a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. és a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumi partnerek bevonásával valósult meg. Az 1,3 milliárd forintos beruházással kapcsolatban hétfőn tartottak konferenciát a Dr. Román András Látogatóházban.

Lászlók Judit

Skuczi Nándor, dr. Latorcai Csaba, Becsó Zsolt és Szabó Csaba (balról jobbra) ünnepélyesen is átvágta a nemzeti színű szalagot

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Ennek keretében pedig ünnepélyesen is átadták projekt részeként felújított látogatóházat. Az eseményen részt vett dr. Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes, közigazgatási államtitkár is. 

– A „Hollókő Ófalu és a vár turisztikai fejlesztése” című projekt megvalósításának célja, hogy a meglévő turisztikai attrakciók és szolgáltatások, valamint a tervezett elemek összehangolásával egyedülálló, emblematikus, a szezonalitásoknak kevésbé kitett vonzerő jöjjön létre Hollókőn. A fejlesztés érintette a Hollókői Vár rekonstrukcióját, kiállítások és berendezések megvalósítását, a Millenniumi Emlékpark felújítását, a látogatóház korszerűsítését és egy parkoló teljes felújítását is. Gasztronómiai szempontból is előre léptünk a Masinás Étterem berendezésének a beszerzésével, illetve a Palóc Gasztroközpont és Kiállítás elindításával – hangzott el a konferencián.

Az 1,3 milliárd forintos beruházásról szóló konferencia után ünnepélyesen is átadták a projekt részeként felújított Dr. Román András Látogatóházat. Dr. Román András közreműködésével került műemlékvédelem alá a község, és az ő tiszteletére 2005-ben épült meg a látogatóház. Az épület a tájékozódás mellett egyéb szolgáltatásokat is nyújt a látogatóknak. 

Az ünnepségen Becsó Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket

Beszédében elmondta: néhány évtizeddel ezelőtt csak álmodtak azokról a fejlesztésekről, amiket az elmúlt években meg is valósítottak Hollókőn, vagy akár a térséget tekintve is. 

– A vármegye legkiemelkedőbb és legfontosabb, míg országos tekintetben szintén az egyik legfontosabb desztináció továbbra is Hollókő – fogalmazott Becsó Zsolt. Hozzátette: az elmúlt években Hollókő végre megkapta azt a figyelmet a kormányzat részéről, amelyet már a rendszerváltás előtt vagy az azt követő 20 évben is megérdemelt volna. Elmondható, hogy 15-16 esztendeje ennek a településnek a turisztikai fejlesztése töretlen, ami a falu vezetésének az elkötelezettsége mellett a kormányzat támogatásának is köszönhető. 

Az országgyűlési képviselő kifejtette továbbá, hogy ennek a turisztikai fejlesztésnek Hollókő életében öt jelentősebb állomása volt. Az első a Dr. Román András Látogatóház megépülése 2005-ben. A második, amikor Nógrád Vármegye Önkormányzata jelentős ingatlanvagyont adott át ingyen a településnek. A következő jelentős állomás az volt, amikor turisztikai fejlesztésekre közel kétmilliárd forintos támogatást kapott a község. Szintén kulcsfontosságú lépés volt a négycsillagos Castellum Hotel Hollókő létrehozása, amely azóta 20-25 ezer vendégéjszakát bonyolít le évente. Az ötödik csomópont pedig ez a mostani beruházás, amelynek részeként egyebek mellett a vár is megújulhatott. Mint mondta: így vált az elmúlt évek következetes munkájával teljessé az a hollókői kínálat, amely évről évre több mint százezer embert vonz. 

Az átadón részt vett dr. Latorcai Csaba is

A területfejlesztési miniszterhelyettes, közigazgatási államtitkár beszédében szintén megemlékezett arról, hogy 18 évvel ezelőtt épült fel a dr. Román András Látogatóház dr. Román András kiváló műemlékvédelmi szakember tiszteletére. 

– Dr. Román András elve az volt, hogy megőrizve megújítani. Ez a mostani projekt is szimbolizálhatja ezt az elvet, hiszen úgy sikerült megújítani ezt az épületet, hogy az mindennél jobban, a korábbiakhoz képest is még inkább illeszkedik Nógrád vármegye és Hollókő páratlan természeti környezetébe. Egyúttal tükrözi azt az egyedülálló népi, művészeti és helyi történelmi kuriózumot is, amelynek köszönhetően Hollókő világörökséggé vált 1987-ben – mondta dr. Latorcai Csaba. 

Hozzátette: megőrizve megújítani. Ez Magyarország kormányának területfejlesztési politikai célja is, amelyet tökéletesen fog bemutatni az a területfejlesztési törvény, amelyet néhány napon belül Magyarország kormánya benyújt az országgyűlés számára. Ez a törvényjavaslat három területben foglalja össze, mi a teendőnk annak érdekében, hogy ott, ahol szükséges, valódi felzárkózást nyújtsunk és biztosítsunk a helyi közösségek, települések, járások, vármegyék és régiók számára. Tegyük mindezt úgy, hogy ahol már lehetőség nyílik rá ott hozzásegítsük a településeket, a járásokat, a vármegyéket és a régiókat a nemzetközi versenyképesség fokozásához! Az a célunk, hogy egyszerre adjunk felzárkózást és nemzetközi versenyképességet.

Forrásokat is biztosítani kell!

Kiemelte továbbá: a területfejlesztési törvényjavaslatukban az első cél az, hogy együttes erővel, közösen állapítsák meg egy-egy település, járás vagy a vármegye területfejlesztési stratégiáit. Ehhez azonban forrásokat is biztosítani kell. Ebben pedig Magyarország kormánya elkötelezett, hiszen az Európai Unióval való vitáik ellenére megelőlegezte a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásait a magyar költségvetésből. Mint mondta: ezt a kormány kiegészíti majd további forrásokkal. Emellett közölte: olyan támogató rendszert kívánnak létrehozni és működtetni egészen járási szintig, ami segíti a helyi közösségeket, az egyházakat és az önkormányzatokat egyaránt. Ezzel 2030-ra szeretnék elérni, hogy Magyarország váljon az Európai Unió öt legélhetőbb tagországának egyikévé, ahol a falusi és a városi életmód nem életminőségek közti választást jelentsen, hanem életforma melletti döntést. Hangsúlyozta továbbá: ez az, amiben Hollókő utat mutat mindenki számára. 

Az ünnepi beszédeket követően dr. Latorcai Csaba, Becsó Zsolt, Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének az elnöke és Szabó Csaba, a település polgármestere ünnepélyesen is átvágta a nemzeti színű szalagot. 

A konferenciát végül a pályázatban érintett helyszínek bejárásával zárták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában