Nool.hu videó

2023.11.15. 19:55

Sikeresen zárul Nógrádban a fiatal munkanélküliek elhelyezkedését célzó program (fotók, videó)

Nógrád vármegyében mintegy 7,8 milliárd forintos vissza nem térítendő uniós támogatás felhasználásával, közel 7 ezer fiatalt vontak be a Ifjúsági Garancia Programba, amit a 25 év alattiak munkaerőpiaci elhelyezkedése érdekében hívtak életre.

Gulyás Edina

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal mellett negyvenen szignálták a dokumentumot

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A végéhez közeledik a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a vármegyei kormányhivatalok által konzorciumban megvalósuló Ifjúsági Garancia kiemelt munkaerőpiaci projekt. Az elért eredményekről szerdán zárórendezvényen számoltak be a salgótarjáni Vármegyeházán.

Dr. Szabó Sándor főispán ugyan nem tudott személyesen részt venni a programon, azonban videóüzenetben köszöntötte a jelenlévőket. 

7,8 milliárdból közel 7 ezer fiatalt vontak be

– Sarokponthoz érkezett a 2015-ben kezdődő Ifjúsági Garancia Program, ami a 15 és a 25 év közötti fiatalok munkába állását, képzését hivatott támogatni. Ez a cél maradéktalanul megvalósult vármegyénkben, ugyanis mintegy 7,8 milliárd forint felhasználásával, közel hétezer fiatalt sikerült bevonni a programba – fogalmazott dr. Szabó Sándor. 

Mint mondta: a projektet a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai vezényelték le, a vármegyében működő képzési intézményekkel és gazdasági szervezetekkel együttműködve. A főispán arra is kitért, hogy a program ugyan a közeljövőben lezárul, azonban hamarosan elkezdődik a Ifjúsági Garancia Plusz, amely újabb kihívás elé állítja a területen dolgozókat. 

– Az előttünk lévő időszakban azokat kell megtalálni, akik jelenleg egy szürke zónában helyezkednek el, tehát nem regisztrált munkanélküliek. Elsősorban hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű emberekről van szó. Az új program esetében a korhatár 30 évre emelkedett, előzetes becslések szerint mintegy 3600 ember vonható be abba – húzta alá a főispán. – Ez komoly kihívás, amihez sikerült negyven partnert találnunk vármegyénkben. Felnőttképzési és oktatási intézmények, civil szervezetek, roma nemzetiségi önkormányzatok, vállalkozások és rendvédelmi szervek döntöttek úgy, hogy segítő kezet nyújtanak az újabb célok elérésében. Velük szerdán ünnepélyes keretek között írták alá az együttműködési megállapodást. 

A nógrádi projekt eredményesen zárul

A köszöntőt követően Tamási Ildikó, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi főosztályának vezetője ismertette az Ifjúsági Garancia Program vármegyei tapasztalatait, az elért eredményeket.  Mint mondta: közös európai uniós vállalás részeként, 2015. január 1-jén indult útjára hazánkban a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia, ami munkaerőpiaci programok és egyéb szakmai, anyagi támogatások összefogásával kínált személyre szabott segítséget a 25 év alattiaknak. 

– Az Ifjúsági Garancia nógrádi részprojektje eredményesen zárul: a garantált ajánlatot kapók 54 százaléka másfél évvel később is foglalkoztatásban állt vagy önfoglalkoztató volt, jelezve a tartós munkaerőpiaci integráció tényét – húzta alá a főosztályvezető. – A program számos konstrukcióban kínált bér- és bérköltség támogatási lehetőséget, képzési, illetve hozzájuk kapcsolódó utazási támogatást, továbbá segítette a távolabb elhelyezkedők lakhatását és a vállalkozást indítókat is.

Együttműködnek a fiatalok foglalkoztatásáért

A rendezvényen Körmendi Éva Anna, a J. L. Seagull Felnőttképzési Központ munkatársa a mentorálás tapasztalatairól számolt be a különböző generációk körében, kitért továbbá a fiatalok elhelyezkedésével kapcsolatos negatív és pozitív észrevételekre is. Gerzsényi Ágnes, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tervezési szakreferense pedig az Ifjúsági Garancia országos eredményeiről tájékoztatta az egybegyűlteket, valamint az új program tervezett elemeit is kifejtette. 

Az esemény zárásaként ünnepélyesen is aláírták az együttműködési megállapodásokat, amelyek az Ifjúsági Garancia Plusz Program sikeres lebonyolításához járulnak hozzá térségünkben. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal mellett negyvenen szignálták a dokumentumot. Felnőttképzési és oktatási intézmények, civil szervezetek, roma nemzetiségi önkormányzatok, vállalkozások, a szociális szféra szereplői és a rendvédelmi szervek vállalták ezzel, hogy segítik azon fiatalok munkaerőpiacra jutását, akik ma még úgymond láthatatlanok, nem dolgoznak és nem is tanulnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában