Nool.hu videó

2023.11.16. 18:03

Harminc fát ültettek el a galgagutai temetőhöz vezető út mentén (fotók, videó)

Ünnepélyes keretek között ültették el csütörtökön az Agrárminisztérium Településfásítási Programjának keretében kapott harminc darab gömb szivarfát Galgagután.

Hegedűs Henrik

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Balassagyarmat felől érkezve, az evangélikus templom előtt balra kanyarodva, a falu labdarúgó pályája és temetője irányába vezető út mentén találkozhatunk a frissen létesített fasorral. Az ültetést köszöntő központi eseményen előbb Agócs Gábor, a község polgármestere szólt a megjelentekhez, többek között a nevelőik kíséretében figyelő óvodásokhoz. 

A rövid bevezetőt követően, amelyben a természet- és a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta, kitért arra is, munkatársaival miért éppen a gömb szivar fajta mellett döntöttek a választásnál. Ez a fa ugyanis mind önmagában, mind pedig sorba rendezve kiválóan mutat, ráadásul legfeljebb a négyméteres magasságot éri el, így felnövekedve nem zavarja a légkábeleket. Amikor pedig teljes pompájában, dús lombozatával terebélyesedik, szinte a sétány hangulatát kelti majd a mellette-alatta elhaladókban.

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője a fa, mint jelkép jelentőségéről beszélt, amely végig kíséri a magyarság történetét az ősi időktől egészen a mai családfakutatásokig. Egyben az életet és a jövőt is jelenti az emberiség számára, éppen ezért örült kiváltképp annak, hogy a legfiatalabb nemzedékek képviselői is segédkeznek az ültetés műveleténél, hiszen éppen ők azok, akik tizenöt-húsz év elteltével ezeknek a felcseperedő növényeknek az áldásait élvezhetik. Végezetül hozzáfűzte: vármegyénk nyugati felén immár ötvenhét településen örülhetnek a helybeliek, hogy a földbe ásott hajtásoknak köszönhetően megszépülhet közvetlen környezetük.

Közel száz helyen létesült ilyen fasor

Dr. Kovács Zita, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős helyettes államtitkára elsősorban az országos program elemeit részletezte. A 2019-es kormányzati döntést követően a következő esztendőtől máig három ütemben zajlott az országfásítási program, ennek részeként a csemeték száma jelenleg eléri a negyvenhatezret. 

Az idén megvalósult harmadik ütemben tavasszal közel száz helyen létesült ilyen fasor, ami a rendszerváltás óta a mindenkori kormányzatok részéről a legkomolyabb hasonló akció, ami természetesen az erdészeti szakemberek hathatós bevonásával és szakmai felügyeletével történt. Az államtitkár befejezésként kiemelte, a környezetvédelmi szempontok mellett az idegenforgalom fellendítését is kiválóan szolgálhatja, ha a Kárpát-medence minél több pontján zöldítik ilyen formában a közterületeket, és nem utolsósorban a közösség erősítésére is lendítő hatással lehet a rendkívül sikeres telepítési program.

A hivatalos beszédek után az minisztérium és az Ipoly Erdő Zrt. képviselői, a falu önkormányzatának munkatársai, a történelmi egyházak helyi lelkészei, valamint az óvodások külön-külön elültettek egy-egy fát a Gábor Áron utcában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában