Nool.hu videó

2023.11.08. 16:18

Erősítették a romák és a rendőrség közötti együttműködést Bátonyterenyén (fotók, videó)

Az Országos Rendőr-főkapitányság által elindított Roma Police Café elnevezésű rendezvénysorozat nógrádi állomását rendezték meg szerdán Bátonyterenyén. A helyszínt a Fáy András Középiskola biztosította, ahol az összefogás asztala mellett vitatták meg a legégetőbb problémákat az érintettek.

Gulyás Edina

Az eseményen többek között a cigányság mindennapjait, a kriminológiai jelenségeket és problémákat, a jövőképet és a rendészeti életpálya témákat járták körbe

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az országos programsorozat célja, a romák és a rendőrség közötti együttműködés és bizalom erősítése, a helyi problémák feltárása és azok lehetséges megoldása. A bátonyterenyei rendezvényen éppen ezért a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai mellett a térségben működő roma civil szervezetek képviselői, intézmények vezetői és a kisebbségi önkormányzatok is részt vettek. 

A programot dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, vármegyei rendőr-főkapitány nyitotta meg, aki köszöntőjében kifejtette: az elmúlt években arra törekedtek, hogy jó partneri viszony alakítsanak ki a roma szervezetekkel, ezért elmondható, hogy az egymásra való odafigyelés és a párbeszéd jellemzi a rendőrség és a cigány kisebbségi önkormányzatok kapcsolatát. 

Ezt a szoros együttműködést erősítheti a rendezvény, hiszen a szó legszorosabb értelmében az összefogás asztala mellett vitatjuk meg a különböző témákat

 – fogalmazott a rendőr-főkapitány, utalva arra, hogy átadták a Fáy András iskolának Dancsó János helyi asztalosmester munkáját, ami a „közös célok és összefonódó kultúrák talapzata” elnevezést kapta.

Dr. Somssich Gabriella arra is kitért: mindegy honnan indulunk, csak egymással összefogva tudunk előre haladni. A nap kulcsszava az összefogás és az együtt gondolkodás. 

"Ha megtaláljuk a békét, akkor megleljük az igazságot is"

– A Roma Police Café célja a párbeszédre való törekvés, ugyanis a rend kialakítása és fenntartása nem csak a rendőrség, hanem az állampolgárok feladata is – vette át a szót Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő. – Nem az vezet eredményre, ha a saját igazunkért kardoskodunk, sokkal inkább előre mutat, ha a békességre törekszünk. Ugyanis ha megtaláljuk a békét, akkor megleljük az igazságot is. 

Hozzátette: Nógrád megyében is nagyon fontos a folyamatos párbeszéd és a bizalom erősítése a rendőrség és az állampolgárok között, ugyanis vannak olyan társadalmi ügyek, mint például a fiatalok drogfogyasztása, ami széles körű társadalmi összefogást kíván. 

Oláh Paulon László, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője is köszöntötte a megjelenteket és egy személyes történetet elmesélve hangsúlyozta: amennyiben szégyen nélkül tudjuk vállalni a származásunkat, előre juthatunk. 

Elkészítette az összefogás asztalát

Az „összefogás asztalának” is nevezett alkotás az iskola bejáratában kapott helyet. Készítője, Dancsó János helyi asztalosmester elmondta: nagy öröm számára, hogy a természet ajándékát adhatja át a bátonyterenyei iskolának. A hatalmas fa 280 kilométerrel távolabb szintén egy iskola udvarán állt, azonban veszélyeztette az épületet, ezért kellett kivágni. Amikor ez megtörtént, akkor látták, hogy valójában négy ág nőtt össze az évszázadok alatt, ebből készítette el a találóan összefogás asztalának is nevezett alkotást. 

Ez az asztal erőt adó példa lehet a jövő generációjának, egy olyan gyökér, amibe kapaszkodni tudnak, amit a mi generációnk hagyhat itt a jövő számára

 – fogalmazott Dancsó János. 

Ezt követően dr. Somssich Gabriella a Roma Police Café rendezvény támogatására felajánlott „Közös célok és összefonódó kultúrák talapzata” elnevezésű szobor elkészítéséért Szent György emlékplakettet adott át Dancsó Jánosnak. A rendezvény megszervezésében nyújtott együttműködésért pedig emlékplakettet adományozott Maruzs Lászlónak, a Fáy igazgatójának. 

Asztalbeszélgetést tartottak

A nap asztalbeszélgetésekkel folytatódott, ahol a cigányság mindennapjait, a kriminológiai jelenségeket és problémákat, a jövőképet és a rendészeti életpálya témákat járták körbe. A civilek és a rendőrök egymásra odafigyelve beszélték meg tapasztalataikat és a megoldási lehetőségeket megvitatva törekedtek a közös vélemény kialakítására.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában