Festmény

2023.11.15. 15:54

A 97 éves grófnő is megcsodálta a róla készült portrét Bujákon

Felavatták a napokban Bujákon, a templom melletti közösségi térben a Baroness Sybil von Manteuffel-Szoege-t, a gróf Károlyi-Pappenheim család egyenesági leszármazottját ábrázoló portrét. A 97 éves grófnő és felmenői mindig is szívügyükként tekintették a nógrádi község támogatását, amit a település vezetése az alkotás elkészíttetésével kívánt méltóképp meghálálni. Az eseményen maga a grófnő, azaz a község „Sybil mamája” is részt vett.

Veres Edina

A kis nógrádi falu sokat köszönhet Sybil néninek

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Búcsúi szentmisével és körmenettel ünnepelték a napokban Bujákon a helyi templom védőszentjét. A szertartáson a község 97 esztendős „Sybil nénije”, azaz Baroness Sybil von Manteuffel-Szoege, a gróf Károlyi-Pappenheim család egyenesági leszármazottja is részt vett, akárcsak az azt követő eseményen, amelynek a templom melletti közösségi tér adott otthont. Ott Borbély Gábor, Buják polgármestere kifejtette, hogy egy csodálatos ünnepet élhettek meg, hiszen mint az ismeretes, a falu védőszentje Tours-i Szent Márton, akinek emléke előtt minden évben tiszteletüket teszik. Hozzátette: ez alkalommal azonban egy igazán különleges vendéget köszönthetnek köreikben, aki a messzi távolból – Olaszországból – érkezett hozzájuk.

– Nem sűrűn tud a településre látogatni, éppen ezért nagy öröm számukra, hogy e jeles ünnepet együtt köszönthettük vele. A szentmisén elhangzott Szentlecke tanúsága szerint, ahogy mit sem ér a test a lélek nélkül, úgy mit sem ér a hit a tettek nélkül. Bizony, a Pappenheim család, amelynek a bujákiak „Sybil mamája” is tagja, nagyon sokat tettek a településünkért, hogy mi itt, Bujákon ilyen gyönyörű körülmények között emlékezhessünk e jeles ünnepekre. Emiatt hálából úgy gondoltuk, hogy készítettünk egy csodálatos alkotást, amely az idő múlásával is emlékeztet bennünket arra, hogy bizony a Pappenheim család nagyon sokat tett értünk és Bujákért – fogalmazott a polgármester.

Lekerült a lepel a grófnőt ábrázoló portréról

Mint arról portálunk korábban már beszámolt: a búcsúi szentmise során Marti József bujáki esperesplébános is kiemelte, hogy mennyi mindent köszönhet a község a Pappenheim családnak, illetve magának a grófnőnek. Az atya kifejtette továbbá, hogy „Sybil néni” milyen áldozatot hozott a helyi templom Szent Mártont ábrázoló oltárképének a restaurálásáért. Majd hozzátette azt is, hogy a grófnő szüleinek neve sem merülhet feledésbe a faluban, hiszen ők voltak azok, akik az Esterházy Pál herceg által épített templomot nem hagyták összedőlni. Azt felújíttatták, sőt, megnagyobbíttatták, aminek köszönhetően Bujákon az Isten házában köszönthetik és ünnepelhetik majdnem ezer éve hazánk első védőszentjét, Szent Márton püspököt.

Köszönetképpen a településvezetés Sáfrány Attila festőművészt kérte fel arra, hogy készítsen el egy, a Baroness Sybil von Manteuffel-Szoege-t ábrázoló portrét. A festményt körülölelő keret az alkotó édesapja, Sáfrány István kezeink a munkáját dicséri.

– Buják egy nagyon szerencsés település, én pedig egy nagyon szerencsés polgármester vagyok, amiért a falunkban sok ilyen család van, akik szívvel-lélekkel tesznek azért, hogy a közösségünk a lehető legszebb arcát mutathassa – fejezte ki köszönetét Borbély Gábor polgármester, aki mindemellett egy kis ajándékot is átnyújtott hálája jeléül a művészeknek, míg Sybil néninek egy virágcsokorral kedveskedett. Ezt követően pedig a festményről lekerült a fehér lepel.

„Bujáknak megvan a maga zamata, a maga atmoszférája”

Az alkotást látva meghatottan az életének 97. életévében járó grófnő elárulta a jelenlévőknek, hogy családja és szülei mindig is szerették Bujákot, ahogy ő is. A kis nógrádi falu Sybil nénijének az érdemei közé sorolható a Buják és Capiago Intimiano közötti magyar-olasz testvértelepülési kapcsolat kiépítése és működtetése is. Ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: örülne, ha ismét meg tudnák erősíteni ezt a köteléket, amely a koronavírus-járvány miatt meggyengült.

– Boldog vagyok, hogy itt lehetek Bujákon. Úgy gondolom, hogy ez a mostani talán az utolsó alkalom, de ezen nem kell keseregni, ilyen az élet. Otthon az olaszok mindig kérik, hogy meséljek nekik Bujákról. Mindig elmondom nekik, hogy ez a gyönyörű kis falu kivirágzott, művészi dolgok folynak benne – mondta az egybegyűlteknek Baroness Sybil von Manteuffel-Szoege. Emellett kiemelte azt is, hogy immár a fiatalokon a sor, hogy folytassák a település szellemiségének ápolását, amíg az idősek arról mesélnek, hogy milyen is volt az élet régen. A grófnő gondolatainak zárásaként úgy fogalmazott: Bujáknak megvan a maga zamata, a maga atmoszférája, Isten tartsa meg Bujákot és a bujákiakat!

Borbély Gábor polgármester megköszönte a kedves szavakat, majd elárulta, hogy a következő hasonló volumenű eseményt a tervek szerint tavasszal rendezik meg a településen, amelyre természetesen az ő Sybil nénijüket is várják szeretettel.

Ezt követően Marti József esperesplébános átadta a grófnőnek Jaskó Mihályné alkotását, azaz egy bujáki népviseletes babát. A rendezvény végén, miután a jelenlévők megcsodálták a festményt a közösségi tér udvarán tartott szeretetvendégség finomságai mellett beszélgettek egymással a napsütéses délutánon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában