Még nyáron is divat a könyvek kölcsönzése

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár tavaly több mint hatezer beiratkozott olvasót számlált, s mintegy ötvenezer látogató találta meg kikapcsolódási lehetőségét a falak között. Molnár Éva igazgató szerint bár a könyvkölcsönzési szokások megváltoztak az elmúlt években, ennek ellenére még mindig sokan élnek Nógrádban a szolgáltatással járó előnyökkel.

Sokszor felmerül a kérdés: van-e jövőjük a nyomtatott könyveknek, vagy a modern kor vívmányai háttérbe szorítják a könyvtár nyújtotta szolgáltatásokat? – A világ folyton változik, ám a könyvtárak mindenkor alkalmazkodtak az olvasók igényeinek kielégítéséhez. A 21. század modernizált világában többször felvetődik, hogy a könyvtárak által biztosított kölcsönzési lehetőség is visszaszorulóban van. A tapasztalatok azonban azt mutatják: a könyvkölcsönzési szokások bár megváltoztak az elmúlt években, ennek ellenére még mindig sokan élnek megyénkben is a könyvtári szolgáltatásokban rejlő előnyökkel – mondta érdeklődésünkre Molnár Éva.

Még nyáron is divat a könyvek kölcsönzése

Salgótarján, Balassi Bálint Megyei Könyvtár, közvetlenül a szokásos, kéthetes bezárás előtt. A nyári időszakban megélénkül a forgalom, a vakáció alatt a fiatalok is sokkal többet olvasnak
Fotó: L.B. / NMH

A megyei könyvtár igazgatója hozzátette: az egyénenként változó, hogy milyen gyakran keresik fel a könyvtárat, ugyanis ez függhet a társadalmi pozíciótól, a korosztálytól, de akár attól is, hogy éppen milyen évszak van.

– A fiatalok kölcsönzési szokásai megváltoztak, ők már leginkább az interneten gyűjtik az információkat. Az idősebb korosztály ellenben még máig nagyon szereti kezébe venni a könyveket, és visszatérő kölcsönzőnek számít.

Az igazgató szerint aki a digitalizált eszközök világában is még mindig a könyv számít az elsődleges és hiteles információforrásnak.

Ha az évszakok és a kölcsönzések viszonyát vizsgáljuk, akkor elmondható, hogy a megyei könyvtárban a kölcsönzések száma nyáron megemelkedik. A pihenéshez többnyire utazási könyveket és szórakoztató irodalmat választanak az olvasók: a férfiak a háborús és kalandregényeket, valamint a krimiket, míg a nők a romantikus olvasmányokat és életrajzi műveket részesítik előnyben. A fiatalok a nyári szünetben az ajánlott és kötelező irodalmakat keresik, így a klasszikus könyvek is keresettebbek a forró hónapokban. Megyénkben 119 települési könyvtár működik. A kölcsönzések száma az őszi és a téli hónapokban gyarapodik. Ennek oka, hogy vidéken nyáron – többek között a kerti munkák miatt – kevesebb idő jut a könyvtár felkeresésére.

A beiratkozott tagok a könyveket három hétre kölcsönözhetik ki, amelyek határidejét háromszor is meg lehet meghosszabbítani. A lejárat előtt két nappal pedig a könyvtár már egy elektronikus értesítést is küld a lejáratra figyelmeztetve. A könyvtár elektronikus katalógusa és eszközparkja is megfelel a mai kor elvárásainak, amelynek köszönhetően a távhasználók száma is igen magas a megyeszékhelyen. – Az integrált könyvtári rendszeren keresztül sokkal önállóbbá válik a kölcsönzés folyamata, hiszen számos egyéb szolgáltatás segíti az olvasók tájékoztatását. Egyebek mellett lehetséges előjegyeztetni a könyvet, rendelkezünk önkiszolgáló kölcsönzőpulttal, sőt már otthonról is meg lehet hosszabbítani a kölcsönzés határidejét – emelte ki Molnár Éva.

A könyvtár tehát része az emberek életének, igény valószínűleg a jövőben is lesz erre a kulturális intéz­ményre.

Olvasás: a szülői példa is számít
A technika gyors fejlődése, az időhiány, a közösségi oldalak jelenléte a fiatalok életében már negatív hatásként kezelhető. Molnár Éva szerint a gyerekek számára az olvasás nem vált rutinszerűvé. A hosszabb szövegek kitartó olvasását fáradságosnak érzik, ebből fakadóan csak akkor olvasnak, ha muszáj. Mint mondta: a mai gyerek a televízióból, az internetről könnyen kielégítheti meseigényét anélkül, hogy egy betűt elolvasna. A mozgókép látványát a könyv lapjai nem múlják felül, azért nem szabad elfelejteni: az olvasás jelentős mértékben fejleszti a gondolkodást és a képzelőerőt. A fantázia és elmeedzést szolgáló olvasásra is gyermekkorban lehet rászoktatni az embert. Ebben óriási szerepe van a szülőnek és az iskolának. Aki megszokta, hogy a szülei mesélnek neki, jobb eséllyel igényli később is a könyvek társaságát.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Február 28-ig lehet jelentkezni az Adj Egy Ötöst! iskolai szemléletformáló programra
Meteorológia
Ónos eső veszélye miatt adtak ki figyelmeztetést
Gent / 19 perce
Tizenhétezer bicikli fog elférni Európa legnagyobb kerékpárparkolójában
A kerékpárosokat egy automatarendszer vezeti el a szabad helyekhez.
Fantasyvilág / 21 perce
Teljesen más lesz a Trónok harca valódi vége
Rövidpályás gyorskorcsolya Eb / 23 perce
Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is aranyérmes
Mozgókép / 1 órája
Ismét Finn Filmnapokat tartanak Budapesten
program / 1 órája
Vándortábor: már a betyár barlangját is felkereshetik a fiatalok Nógrádban
Kéri István
Turisztika / 2 órája
A Balaton az idei debreceni utazási vásár díszvendége
Vízilabda Eb / 2 órája
Bronzérmes a magyar női válogatott