Közgyűlés

2024.04.25. 17:26

Közbiztonság terén Nógrád vármegye az országos élmezőnyben áll

A bűncselekmények száma és a bűnügyi mutatók alapján is az ország egyik legbiztonságosabb területe Nógrád – hangzott el ma a vármegyei önkormányzat közgyűlésén, ahol a rendőrök tájékoztatója mellett a polgárőrök is beszámoltak előző évi tevékenységükről.

Gulyás Edina

Dr. Somssich Gabriella dandártábornok, rendőrfőkapitány tájékoztatott a bűnügyi helyzetről, a közlekedésbiztonságról

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Egyéb napirendi pontok mellett a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság beszámolóját, illetve a Nógrád Vármegyei Polgárőr Szövetség tájékoztatóját is meghallgatták a képviselők a Nógrád vármegyei önkormányzat mai közgyűlésén. 

– Köszönöm a vármegyei önkormányzat támogatását, amivel eddig segítették a rendőrök munkáját. Az összefogásra szükség van a biztonság megteremtése érdekében – fogalmazott dr. Somssich Gabriella dandártábornok, rendőrfőkapitány, aki arra is kitért: – Azt tapasztaljuk, hogy a megye lakossága bizalommal van a munkánk iránt, amivel nagyban megkönnyítik azt. 

Tavaly erősödött az illegális migráció, dúlt a háború, kiéleződött a közel-keleti konfliktus

Hozzátette: tavaly sok változás történt a világban – az illegális migráció erősödése, az orosz-ukrán háború és a közel-keleti konfliktus – amik plusz feladatot róttak a rendőrségre is. A rendőrfőkapitány kiemelte azt is, hogy az adatok alapján Nógrád nemcsak a bűncselekmények száma, hanem a bűnügyi mutatók alapján is az ország egyik legbiztonságosabb területe. 

– Tavaly csökkent a bűncselekmények száma, a korábbi éveknél is eredményesebben zárult minden kategóriában. Az országos átlagtól is jobb eredményeket értek el kollégáim. Ezúton is köszönöm nekik azokat az erőfeszítéseket, amit azért tettek, hogy Nógrád biztonságos megye legyen – hangsúlyozta dr. Somssich Gabriella.

Tavaly kilenc ember vesztette életét balesetben a vármegye útjain

Arra is rámutatott, hogy a közlekedési bűncselekmények tekintetében még előre kell lépni, hiszen tavaly kilencen vesztették életüket a vármegye útjain. Ugyanakkor a droghelyzet is sok munkát ad a rendőröknek, akik tavaly jelentős mennyiségű kábítószert foglaltak le régiónkban.

Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke megköszönve a rendőrök munkáját úgy fogalmazott: csakis összefogással lehet hatékonyan tenni a megye közbiztonságáért. 

Összeférhetetlen a jegyzői státusz és a polgármesterjelöltség

A napirendek között a vármegyei polgárőr szövetség előző évi tevékenységéről is hallhattak a képviselők, akik elismerésüket fejezték ki a polgárőr szervezetek munkájáért, amivel szintén hozzájárulnak térségünk biztonságához. Mindezeken kívül egyebek mellett elfogadták a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. és a Nógrádi Enjoypark Nonprofit Kft. tavalyi pénzügyi beszámolóját, Nógrád Vármegye Integrált Területi Programját a 2021-2027-es időszakra. A képviselők arról is döntöttek, hogy a Salgótarjáni
Civilekért Közhasznú Alapítványnak– működési költségei fedezetére – 30 ezer forintot biztosítanak.

A napirendek végén Skuczi Nándor arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy dr. Bagó József vármegyei jegyző, mint a Nógrád Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője bejelentette összeférhetetlenségét a választási eljárás során, mivel Szécsény város polgármesterjelöltjeként indul a választáson. A Nemzeti Választási Iroda dr. Langár Ágnes aljegyzőt nevezte ki a területi választási iroda élére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában