Alkotómunka

2024.04.26. 13:49

Pásztorművészete hidat képez a múlt és a jelen között: fafaragó életművéből nyílt tárlat

Mesélő faragások címmel csütörtökön nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának legújabb kiállítása, amely Egri István fafaragó népművész életművét mutatja be. Az eseményen 80. születésnapján köszöntötték a balassagyarmati művészt.

Lukács Zsófia

Egri István a kiállítás megnyitóján. Életművének nagy részét a Palóc Múzeum őrzi

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Zsúfolásig megtelt a Palóc Múzeum Látványtára csütörtökön délután Egri István életművének kiállításmegnyitóján. Elsőként dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum vezetője köszöntötte a megjelenteket, kiemelten az alkotót és pályatársait, Sasvári Jánost és Simon Györgyöt.

Érdeklődők a tárlaton
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

– Jeles születésnap alkalmából rendeztük meg Egri István életművét bemutató kiállítást. A művész mindig is szoros kapcsolatot ápolt a múzeum munkatársaival, gyakran tanulmányozta a gyűjtemény egyes darabjait. Ez a hozzáállás is mutatja azt, hogy munkásságának, alkotásainak alapja a néphagyomány és a népművészet– mondta el az intézményvezető.

A kiállított tárgyak nagy része a Palóc Múzeum gyűjteményét gazdagítja

Dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes kiemelte: Egri István alkotásai hidat képeznek a múlt század pásztorművészete és a jelenkor között. Fába faragott történetei nem csak a régi tradíciók továbbélését jelentik, hanem azok gondolkodó, fantáziadús újraalkotását is. Az igazgató arra is kitért, hogy a kiállított tárgyak nagy része már a Palóc Múzeum gyűjteményét gazdagítja, ezért arra törekednek, hogy a palócság lényegét bemutató tárlat egy állandó helyet kapjon a múzeumban.

Következő felszólalóként Medvácz Lajos, a Palóc Múzeumbarátok Egyesületének elnöke ajánlotta a kiállítást az érdeklődők figyelmébe.  – Különleges, hogy a palóc hagyományok alkotásokban gazdag ágát, az áttört faragást a Hajdú-Bihar vármegyei Földesről származó Egri István őrzi és műveli máig mesteri szinten. Munkái során távközlési műszerészként került Balassagyarmatra, ahol megnősült és itt köteleződött el a palóc népművészettel, a fafaragással. Az elmúlt közel 6 évtized alatt készített műveinek összes területe - a papírra rajzolt tervek tanúsága szerint - mintegy 70 négyzetméternyi felületet tesz ki – ismertette Medvácz Lajos.

Külföldön is láthatók különféle munkái

Az egyesület elnöke a művész külföldön és Balassagyarmaton megtalálható munkáit is említette, többek között az Erdélyben, Nyergestetőn található a hősi halált halt 100 magyar honvéd kopjafáját, Olaszországban , Isonzóban a háborúban elesett magyar vasutasok kopjafáját, valamint a bécsi Mátyás Pince palóc szoba bútorzatát. Balassagyarmaton és környékén is rengeteg található munkáiból, például: üdvözlő kapu, MNM Palóc Múzeum szabadtéri kiállításán az útmenti feszület, Hősök kapuja (temető), Református évfordulós emlékoszlop (református templom), vasutasok kopjafája (vasútállomás, forgalmi iroda mellett), Palóc liget 1956-os emlékoszlop, Csehkiverés bronz domborműve.

A megnyitón Paluch Norbert, etnográfus, a kiállítás egyik kurátora vezette be a látogatókat a tárlat részleteibe, ahol egyes motívumok kinagyítva, Szugyiczki Zsolt fotóin is megelevenednek. A 80 éves Egri Istvánt a megnyitót követően családja és barátai körében pezsgős koccintással is köszöntötték.  Közreműködtek: Paluch Luca és Paluch Csenge. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában