Nool.hu podcast

2024.04.20. 11:21

Mit is jelent Salgótarjánnak és Nógrádnak az új Madách-szobor? (podcast)

Az elmúlt héten szobrot avattak Salgótarjánban. A szobrok városában ez talán nem is lenne különleges esemény, de mint azt Murányi Sándor, Nógrád megye díszpolgára is hangsúlyozta, olyan földinknek állított emléket Párkányi Raab Péter szobrászművész, aki világirodalmi nagyság, s aki által vármegyénk is felértékelődik.

Nool.hu

Tarnóczi László ezúttal annak járt utána, hogy mit jelenthet a városnak és a vármegyének ez az új művészeti alkotás. Milyen alkotói folyamat alakította a mű elkészültét, s Madách Imre életműve kire-mire milyen hatást gyakorolhat majd a bicentenárium utáni esztendőkben.

Párkányi Raab Péter álmodta meg a Madách-szobrot a Vármegyeháza elé
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Mint arról már beszámoltunk: ünnepélyes keretek között adták át a napokban a Párkányi Raab Péter szobrászművész által megálmodott Madách-szobrot, amely a salgótarjáni Vármegyeháza előtti parkban kapott helyet. A rendezvényen Becsó Zsolt országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: Madách Imre mindig lenyűgözte őt életútjával, a küzdés feltétlen vállalásával, a haza hősként való szolgálatával, a közjóért tett páratlan erőfeszítéseivel és a történelem legnagyobb világdrámájának megalkotásával.

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta: tavaly ünnepeltük Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200 éves évfordulóját. Az ünnepi év meghosszabbodott és Madách esetében most éri el csúcspontját a csodálatos szobor avatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában