Hallgassa élőben!
Fotó: L. B. / NMH

Újra megnyitott a salgótarjáni kőbánya

Újranyílt a salgótarjáni III. kavicsbánya, így a jövőben innen láthatják el a megyében zajló építkezések alapanyagszükségletét. Ezáltal csökken a környezeti terhelés és a beruházások kivitelezési költsége is.

Az önkormányzat, a bányatársaság és az itt élők profitálhatnak a közel 15 éve bezárt nyersanyaglelőhely újranyitásából – hangzott el szerdán a III. salgótarjáni kavicsbánya ünnepélyes bemutatóján. A hét hektáros területen kitermelt alapanyagnak az építőipar a legnagyobb felvevője, számítások szerint a bánya közel öt év alatt merülhet ki. A tervek szerint ezt követően ipari parkot alakítanak ki a helyszínen.

– Salgótarján a megyei jogú városok közül sok tekintetben utolsó helyen áll. Ezért számunkra nagy öröm, ha olyan cég jelenik meg a településen, amely hathatósan hozzájárul annak fejlődéséhez – fogalmazott Fekete Zsolt, polgármester, aki azt is kifejette: – Az építkezésekhez szükséges alapanyagot a bányát üzemeltető Searching4Good Kft. helyben termeli ki, így a jövőben nem kell azt több tíz kilométerről ide szállítani. Ezáltal reményeink szerint a beruházások kivitelezési költségei csökkenni fognak.

Miklós Attila stratégiai vezető, Fekete Zsolt Salgótarján polgármestere, és Dávid Máté, a Searching4Good Kft. ügyvezetője (balról jobbra)
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A városvezető arról is beszámolt, hogy céggel már korábban megkezdték a tárgyalásokat, amelyek során kiderült, hogy a társaság vezetésének magas a szociális érzékenysége. Ennek megfelelően a jövőben olyan tervek is megvalósulhatnak, amellyel a hátrányos helyzetű salgótarjániakat segítik majd.
Utóbbiak között Dávid Máté ügyvezető megemlítette, hogy a területen kitermelt fát a szociális tűzifa programban fogja kiosztani az önkormányzat.

– Az egykori bánya a múltban sok helyi infrastrukturális fejlesztést látott el alapanyaggal, de a beruházások leállásakor bezárt. Napjainkban újra nagy lendülettel fejlődik az építőipar, és az alapanyag ellátás sokszor nem tud ezzel lépést tartani. Ez a beruházások akadozásához, a költségek emelkedéséhez vezet – hangsúlyozta Dávid Máté. – Eddig a sódert mintegy 100 kilométerről szállították a megyei építkezésekhez, ami jelentős környezetterheléssel járt, az alapanyag ára sokszor megegyezett a fuvardíjjal. Az a legideálisabb, ha az anyagfelhasználás és a nyersanyag kitermelése egymáshoz a lehető legközelebb történik.

A bányaművelést az Apex Racing Kft. alvállalkozóként végzi, amely már most három új munkahelyet teremtett Salgótarjánban
Fotó: L. B. / NMH

Az ügyvezető elmondta, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a 23-as számú elkerülő út kivitelezési terveiben a salgótarjáni kavicsbányával számol. Bíznak abban, hogy megállapodás születik a beruházáshoz kapcsolódóan.

Összekötő út épül a bányától az ipari parkig
A társaság vállalta, hogy a bánya alapanyagából új utat épít az oda vezető földút helyett, amelynek köszönhetően nem csak a területről lehet majd közvetlenül kijutni a 21-es számú főútra, hanem a Sugár utat is összeköti majd az ipari parkkal. A bányaművelés befejezésével akár ipari területnek is alkalmas lehet majd a helyszín, így bővülhet az önkormányzat ipari parkja. A Searching4Good Kft. fő tevékenysége a külszíni bányászat. A bányaművelést a az Apex Racing Kft. alvállalkozóként végzi, amely már most három új munkahelyet teremtett Salgótarjánban. A kitermelés megkezdését követően pedig jelentős mértékű iparűzési adót fog befizetni a város kasszájába.

 

Hozzászólások

kiállítás H. H.
Hét évtized történelme elevenedett meg a balassagyarmati iskolában
komoly veszteség / 5 perce
Negyedmillióval kevesebb autót gyártanak idén chiphiány miatt Csehországban
A visszaesés az autógyáraknak mintegy 120 milliárd koronás, a beszállítóknak pedig mintegy 80 milliárd koronás veszteséget jelent.
már látható / 16 perce
Zebracsikó született a budapesti állatkertben
IKT szektorban / 41 perce
A nők arányának növelését szorgalmazza a Huawei
őszinte vallomás / 41 perce
Madonna lánya mindent elárult az anyjáról
hihetetlen / 1 órája
215 centiméteres a világ legmagasabb nője
pályacsúccsal / 1 órája
Kenyai és etióp siker született a párizsi maratonon
dzsihadista kijelentések / 1 órája
Szomáliai származású a brit képviselő gyilkosa