Fotó: T.A. / NMH

Töretlenül él a legendás püspök emlékezete

Nemzetközileg elismert tudományos munkásságú egykori püspökére emlékezett a város evangélikus gyülekezete. Dr. Baltik Frigyes épp száz esztendeje hunyt el, és közel negyedszázadon át szolgálta itt a protestáns vallási közösséget.

A Luther házban tartott ünnepségsorozaton részt vettek a püspök leszármazottjai is, köztük a Jánoska család tagjai, akik jelentős részt vállaltak az esemény megszervezésében.
Az emlékező hallgatóság előtt Bartha István lelkész tekintett vissza dr. Baltik Frigyes hosszú életútjára, pályafutására. Megemlítette a kezdetet, az Ipolyon túli szülőföldet, Hontbagonyát, az iskoláit Selmecbányán és Pozsonyban, a külföldi tanulmányutakat Basel–Halle–Bécs vonalán. Kitért lelkészi tevékenységére, ami Besztercebányáról indult, majd 1890-ben történt püspökké választására, ez főrendi házi tagsággal járt együtt. Balassagyarmatra 1895-ben hívta meg őt az akkor Nógrád és Hont vármegyékben igen rangosnak számító helyi evangélikus gyülekezet, így a püspöki székhely is átkerült az Ipoly partjára. Dr. Baltik Frigyes nem csupán magyar nyelven prédikált, hanem szlovákul is, és több tanulmányát, iratát németül fogalmazta meg. A Wekerle-kormány felkérésére részt vett a polgári házasságról szóló törvénycikk kidolgozásában. Nógrád megyei lelkészi munkájához több vívmány köthető, például a szécsényi templom felépítése 1899-ben.
Jánoska Tünde és Zsuzsanna több korabeli szövegből és visszaemlékezésből idézett, felelevenítve ezzel a híres püspök egyéniségét, akinek végső nyughelye a város temetőjében található.

Emléktábla és füzet is készült
A gyülekezeti teremben tartott megemlékezés után az épület külső falánál emléktáblát avattak dr. Baltik Frigyes tiszteletére. Ezt Szabó András esperes áldotta meg, kiemelve, mennyire fontos, hogy az utókor a híres személyiségek emlékét ilyen kitartóan ápolja. Elkészült egy füzet is, benne számos érdekességgel, a magyar mellett szlovák és német nyelvű részletezésekkel.

 

Hozzászólások

reggeli mosoly
Van valami közös Szijjártó Péterben és Dzsudzsák Balázsban
egyeztetés / 11 perce
A nemzeti konzultáció a záloga, hogy közösen tudjunk tenni
Hamarosan indul az újabb nemzeti konzultáció, ezzel kapcsolatban osztott meg néhány gondolatot Kovács Zoltán.
köszönet / 18 perce
Hálát adhatunk a nevelők fáradságos munkájáért
két hétre / 39 perce
Hétfőtől karanténba kell vonulniuk a Nagy-Britanniába érkezőknek
tipikus / 44 perce
Feltartotta a busz a pesti BMW-st, visszataszító, ami ezután történt (videó)
érdemes megfogadni / 48 perce
5 tipp a sikeres lakásfelújításhoz
már bizakodik / 54 perce
Egy napon múlt Benkő László élete
plusz egy fővel / 1 órája
Ingyenesen látogathatják a Vatikáni Múzeumot az egészségügyi dolgozók