Mosógép választás okosan

Sokan a téli időszakban vásárolnak új mosógépet. Érdemes figyelni az évvégi leárazásokat, a kereskedők ugyanis jelentős kedvezményeket biztosítanak a Black Friday, illetve a karácsonyi kampányok során. De mi alapján érdemes választanunk?

Mindenekelőtt azt kell eldönteni, milyen típusú gépet válasszunk. Három alaptípussal találkozunk, ezek mindegyike rendelkezik előnyös tulajdonságokkal. Ezek alapján nem lehet kijelenteni, hogy egyik jobb a másiknál, viszont az igényeink alapvetően meghatározzák, melyik mellett érdemes döntenünk.

A különböző kialakítások elsősorban a helytakarékosságot szolgálják; a keskeny mosógépek nagyban hasonlítanak a hagyományos gépekhez, de belső szerkezeti kialakításuknak köszönhetően a mélységük kisebb, így az ajtónyitáshoz több szabad helyünk marad a mosógép előterében. A felültöltős gépek még inkább helytakarékosak, ráadásul lehetővé teszik, hogy egy-egy kifelejtett ruhadarabot utólag is behelyezzünk, viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy sajátosságaikból adódóan kevésbé energiatakarékosak és a mosószerrel sem bánnak túl gazdaságosan.

Miután eldöntöttük, melyik megoldás a legmegfelelőbb számunkra, más tulajdonságokat is szemügyre kell vennünk. Érdemes odafigyelnünk arra is, egy-egy mosás során mennyi ruhát helyezhetünk a gépbe. Egyedül élők számára jó választást jelenthet egy 4 kilogrammos töltettel rendelkező gép, de családok számára ennél jóval nagyobbat érdemes választani. Persze a saját igényeink a leginkább meghatározók; ha rendszeresen piszkos ruhában érkezünk haza a munkából, az esetben biztosan nagyobb dobkapacitásra lesz szükségünk.

Mindenképpen szem előtt kell tartanunk az energiatakarékosság kérdését is. Minél többet mosunk, annál fontosabb, mennyi vizet, energiát és mosószert használunk fel. Szerencsére ma már szinte minden minőségi gép kifejezetten magas energiaosztályba tartozik; érdemes előnyben részesíteni azokat a mosógépeket, amelyek esetében az „A” betű mögött minél több plusz jel sorakozik.

Természetesen olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint a centrifuga sebessége.

Egy gyors és hatékony centrifuga nagyszerű szolgálatot tesz, ha kevés a helyünk ruhaszárításhoz, hiszen így gyakorlatilag félszáraz állapotban emelhetjük ki a gépből a ruháinkat, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nagysebességű centrifugálás károsíthatja az érzékeny szöveteket. Mindezek mellett fordítsunk figyelmet a zajszintre is, különösen abban az esetben, ha a mosógépet az életterünkben szeretnénk elhelyezni.

Hozzászólások

Magyar falu program
Mintegy nyolcszáz településen támogatják az egyházi közösségi terek fejlesztését
nem engednek / 1 órája
Törökországot nem tántorítják el a szankciók sem a kutatástól
A török elnök szerint országa nem fog meghátrálni, és folytatja a földgáz utáni kutatást a Földközi-tenger keleti medencéjében.
Labdarúgás / 2 órája
A nógrádi meccsek szombati eredményei
fortuna / 2 órája
Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait
ösztönzés / 2 órája
Anyagilag is támogatják azokat, akik megszépítik Balassagyarmatot
Sz. K.
tragédia / 2 órája
Kizuhant egy nő egy társasház ablakából, mentőhelikopter szállította el (videó)
tipikus viselkedés / 2 órája
Deportálással fenyegette meg Vidnyánszky Attilát egy baloldali képviselő
A LEGFŐBB SZABÁLYOK / 3 órája
Higiénikusan viseljük a maszkokat?