Mosógép választás okosan

Sokan a téli időszakban vásárolnak új mosógépet. Érdemes figyelni az évvégi leárazásokat, a kereskedők ugyanis jelentős kedvezményeket biztosítanak a Black Friday, illetve a karácsonyi kampányok során. De mi alapján érdemes választanunk?

Mindenekelőtt azt kell eldönteni, milyen típusú gépet válasszunk. Három alaptípussal találkozunk, ezek mindegyike rendelkezik előnyös tulajdonságokkal. Ezek alapján nem lehet kijelenteni, hogy egyik jobb a másiknál, viszont az igényeink alapvetően meghatározzák, melyik mellett érdemes döntenünk.

A különböző kialakítások elsősorban a helytakarékosságot szolgálják; a keskeny mosógépek nagyban hasonlítanak a hagyományos gépekhez, de belső szerkezeti kialakításuknak köszönhetően a mélységük kisebb, így az ajtónyitáshoz több szabad helyünk marad a mosógép előterében. A felültöltős gépek még inkább helytakarékosak, ráadásul lehetővé teszik, hogy egy-egy kifelejtett ruhadarabot utólag is behelyezzünk, viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy sajátosságaikból adódóan kevésbé energiatakarékosak és a mosószerrel sem bánnak túl gazdaságosan.

Miután eldöntöttük, melyik megoldás a legmegfelelőbb számunkra, más tulajdonságokat is szemügyre kell vennünk. Érdemes odafigyelnünk arra is, egy-egy mosás során mennyi ruhát helyezhetünk a gépbe. Egyedül élők számára jó választást jelenthet egy 4 kilogrammos töltettel rendelkező gép, de családok számára ennél jóval nagyobbat érdemes választani. Persze a saját igényeink a leginkább meghatározók; ha rendszeresen piszkos ruhában érkezünk haza a munkából, az esetben biztosan nagyobb dobkapacitásra lesz szükségünk.

Mindenképpen szem előtt kell tartanunk az energiatakarékosság kérdését is. Minél többet mosunk, annál fontosabb, mennyi vizet, energiát és mosószert használunk fel. Szerencsére ma már szinte minden minőségi gép kifejezetten magas energiaosztályba tartozik; érdemes előnyben részesíteni azokat a mosógépeket, amelyek esetében az „A” betű mögött minél több plusz jel sorakozik.

Természetesen olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint a centrifuga sebessége.

Egy gyors és hatékony centrifuga nagyszerű szolgálatot tesz, ha kevés a helyünk ruhaszárításhoz, hiszen így gyakorlatilag félszáraz állapotban emelhetjük ki a gépből a ruháinkat, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nagysebességű centrifugálás károsíthatja az érzékeny szöveteket. Mindezek mellett fordítsunk figyelmet a zajszintre is, különösen abban az esetben, ha a mosógépet az életterünkben szeretnénk elhelyezni.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
A legjobb fiatal zeneművészek díja
Tomboló természet
Kitört egy vulkán Új-Zélandon, sokan eltűntek
Türelemjáték / 45 perce
Ezek nem „ártatlan” dolgok: ne nyomja meg a gombot!
Hány másodperc telik el, míg az OK gomb megpillantásától eljutunk odáig, hogy kattintunk?
heliopoliszi italozás / 8 órája
Már az ókori Egyiptomban is folyt a sör
David Datuna nagy napja / 8 órája
Megette a kiállítás százhúszezer dollárt érő banánját egy látogató (videó)
jobban érzi magát / 8 órája
Visszatér a színpadra Demjén Ferenc
elismerések / 9 órája
Balog Zoltán és Gaál György kapta a Kincses Kolozsvár-díjat
Rövidpályás úszó-Eb / 10 órája
Késely Ajna bronzérmes 400 méter gyorson
hősi halottak / 11 órája
Feketébe borult Salgótarján szíve a sortűz áldozataira emlékezve
Kakuk Klaudia