10°
13°

Rossz hírek Gyarmaton: már majdnem kész az új uszoda, mégis leállt a kivitelezés

Régóta nagy a csönd az épülő városi tanuszodánál. Elvonultak a munkások, pedig már a sokadik határidőn is túlcsúszott a beruházás. Az ígéretek szerint azonban hamarosan rendeződhet a helyzet, és rövidesen beindulhat a próbaüzem.

Amikor évekkel ezelőtt felmerült, hogy végre teljesülhet a régi óhaj a fedett uszodára, nagy volt a boldogság a városban. A kiépítés teljes költségét az állam vállalta magára, az önkormányzat csupán a területet biztosította. Fónagy János államtitkár 2016 májusában fektette le a létesítmény alapkövét, de ezután csigalassúsággal haladt a beruházás. Gondot jelentett, hogy a régi Ipoly-meder keresztezte a munkaterületet, és a laza talaj miatt többszáz cölöppel erősítették meg az alapokat. Később sem javult az ütemezés, csúsztak a határidők, legutóbb a gépészeti kivitelező késett.

Idén tavasszal még serényen dolgoztak az Ipolypart úton lévő tanuszodát építő munkások. Aztán újra elhallgatott a gépzaj. Egyes, a világhálón felröppent hírek szerint a létesítmény alatt ismét megsüllyedt a talaj, feltört a talajvíz, emiatt állt le a beruházás. Sőt, még az is felmerült, hogy csődbe ment a kivitelező cég.

Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere szinte azonnal cáfolta a „pletykákat”.

– Egyikről sincs szó – hangoztatta. – Bár mi magunk is elégedetlenek vagyunk a munkák haladásával, de szerencsére sem felszámolás, sem csődeljárás nincs az építtetővel szemben. Információink szerint a kivitelezés lelassulását az okozta, hogy a kilencvenszázalékos készültségben lévő épület kivitelezője nehezen talál a megbízó Nemzeti Sportközpontok követelményeinek megfelelő alvállalkozókat a befejező munkaszakaszokra, illetve az építkezés közben felmerült műszaki változások miatt szerződésmódosítási kérelmet adott be az illetékesekhez, aminek jóváhagyására vár. Ráadásul az egész tanuszodaprojekt a közelmúltban átkerült a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól az Emberi Erőforrások Minisztériumába, a sportállamtitkárságra, ami szintén lassító tényező. A tájékoztatás alapján csak a kiszolgálótér betonozása, a belső burkolás és a szerelvényezések, az álmennyezetek és lámpák, kapcsolók felszerelése várat magára. Az önkormányzat minden közmű bevezetését határidőre elvégezte, ugrásra készek vagyunk, hogy elkezdjük a csatlakozó járdák és a közvilágítás kiépítését.

Az ígéretek szerint a projekt minisztériumi „átköltöztetését” követően befejezik a hátralévő munkákat, majd jöhet a két hónapos próbaüzem. Ezek szerint legkorábban ősszel csobbanhatnak a két medence vizébe a tanuszoda mielőbbi átadásáért szinte már könyörgő balassagyarmatiak.

Természetesen megkerestük a Nemzeti Sportközpontok igazgatóját, Kovács Norbertet is, de levelünkre egy hét elteltével sem kaptunk érdemi választ.

Kiemelt fotónkon: Tavasszal még javában dolgoztak a munkások a létesítmény megépítésén

Hozzászólások

10°
13°
Közepesen felhős
Cs
11°
P
Sz
V
Ne cukrozzuk túl az életet!
Ma van a diabétesz világnapja: ezek a legfontosabb tudnivalók (videó)
Nemzetek Ligája / 12 perce
Rossi nélkül is csak a győzelem lehet a cél
Utolsó két meccsét vívja a magyar válogatott a csoportküzdelmek során.
Balesetek / 30 perce
Kishartyánnál traktor, Tarjánban őz okozott balesetet
Jegygyűrű pezsgőben / 47 perce
Elárverezik a Sinatra házaspár hagyatékának egy részét
A hazáért és a szabadságért / 51 perce
II. Rákóczi Ferenc lesz a jövő év szellemi iránytűje
Tudatmódosítók / 1 órája
Bővült a tiltott dizájnerdrogok listája
Érdemes belevágni / 1 órája
Negyvenmilliárd forintos keretből segítik a vállalkozóvá válást
A kamera mestere / 2 órája
Lenyűgözte a szakmát a Zsigmond Vilmosról készült dokufilm