12°
19°

Lakótelepi tanösvény épülhet a Besztercén

A salgótarjáni Karancs és Bányász úton tavaly nyár végén kezdődtek meg a felújítási munkálatok. A tevékenységek egymásra épülnek, először a közműépítések valósulnak meg, ezt pedig az utcák rekonstrukció­ja követi, ami a Bányász úton már folyik. A napokban megkezdődött a Beszterce tér felújítása is, ami a terv szerint október végéig tart.

A Karancs útra vonatkozó vállalkozási szerződést tavaly május végén írták alá – mondta el a nool.hu-nak Fekete Zsolt.

A város polgármestere hozzátette: a kivitelezők feltárásokkal, a szennyvízbekötő vezetékek, illetve a csapadékcsatorna építésével és az ivóvízvezeték rekonstrukciójával kezdték a munkálatokat. A Bányász úton a közműépítések befejeződtek, ott már az utca rekonstrukciója is zajlik. A Karancs úton ezzel a munkával még várni kell.

A munkálatok kivitelezési költsége csaknem 284 millió forint. A kivitelezés várhatóan augusztus végéig fejeződik be a felújításra kerülő két utca összesen 687 méter hosszú szakaszain.

Továbbra is keresik a forrásokat

Az elmúlt időben több út is megújult a megyeszékhelyen, azonban a vezetőség továbbra is keresi azokat a forrásokat, amelyből a kimaradtak rendbetételét is meg lehetne valósítani – mondta el a nool.hu-nak Fekete Zsolt.
A város polgármestere hozzátette, idén három utca – a Csokonai, a Karancs, a Petőfi – fejlesztését tűzték ki célul. A Csokonai úton a munkálatok április közepén már el is kezdődtek. A kisebb felújításokra abból a másfél milliárd forintból különítenek el, amit a kormánytól kapott a megyeszékhely rendkívüli fejlesztési támogatásként. A Karancs út is ennek a terhére ölthet majd új formát, a többi kettő pedig európai uniós forrásokból valósul meg. Az utcák egy újfajta eljárásnak köszönhetően modern futófelületet is kapnak.

Molnár Károly képviselő portálunk kérdésére elmondta: Fekete Zsolt polgármester, valamint Bodnár Beatrix, a BDF Kft. képviselője április végén írta alá a Beszterce tér felújítására vonatkozó kivitelezői szerződést. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meg­valósuló projekt költsége csaknem ötszázmillió forint.

A képviselő hozzátette: mintegy hároméves munka, lobbizás, előkészítés, egyeztetés gyümölcse a projekt. Kevesen tudják, hogy ennek első lépése már véget is ért. A tér és környéke komplex re­konstrukciójának első részében a volt sörözővel szembeni önkormányzati tulajdonú helyiség felújítása és közösségi térré, valamint étteremmé alakítása valósult meg. Ennek a kivitelezési munkálatai április­ban értek véget, már csak néhány engedély beszerzése, valamint a le­endő üzemeltető nyitás előtti kisebb munkálatai választanak el a várhatóan még május­ban sorra kerülő nyitástól.

Molnár Károly elmondta, hogy a projekt még hátralévő második, ám minden bizonnyal legjobban várt és egyben leglátványosabb része, vagyis a tér és a postásházig vezető sétálóutca teljes felújítása, átalakítása a hónap elején kezdődött el.

A Karancs úti munkálatok – fotó: H.Cs., NMH

Az új, nagy teherbírású lapokkal burkolt, teljes egészében akadálymentesített tér, a szalagház környékén a zöldparkkal, valamint az óvodáig tartó „tanösvénnyel” feldobott sétálóutca számos látványos megoldással bővül majd.

A tanösvényen olyan kőlenyomatokat is elhelyeznek, amelyeken a Novohrad-Nógrád Geopark jellegzetes növény- és állatvilága ismertető leírásokkal együtt lesz lát­ható. Ezeknek a lenyomatoknak egy részét alulról megvilágítják, így esténként gyönyörű látványt nyújtanak majd.

A szalagház mellett szabadtéri fitneszelemeket és pingpongasztalokat helyeznek el, valamint a tér peremén több ponton kisebb játszótereket alakítanak ki. A rekonst­rukció során minimális növényzetet vágnak ki, a platánfák is megmaradnak, új zöldfelületeket is létrehoznak.

A képviselő végül hozzá­tette: a lakótelepen élőknek ősz végéig biztosan kell számolniuk a munkagépek zajával, de ezért cserébe olyan megújult környezetet kapnak a beszterceiek, amire igazán büszkék lehetnek majd!

 

Folyik a munka a Besztercén – Fotó: Hüvösi Csaba, NMH

Hozzászólások

12°
19°
Közepesen felhős
V
13°
H
15°
K
11°
Sz
11°
kellemetlen tünetek
Mérgező is lehet a dísztök
egy százalék / 17 perce
Négy elítélt kapott kegyelmet idén
Tavaly 11 kérelmező, 2016-ban pedig 22 elítélt kérelmét bírálta el pozitívan a köztársasági elnök.
napraforgó / 2 órája
Jól teljesített a legnépszerűbb nógrádi növény
Veres Edina
nagy lépés lehet / 2 órája
Magyar részvétellel fejlesztett űrszonda indult a Merkúrra
mítoszcáfolat / 3 órája
A megfelelő étrend jobban erősíti a csontokat, mint az edzés
Évekig nem tűnt fel senkinek / 3 órája
Hamis szelvénnyel vehette fel lottónyereményét egy férfi
ahol a kerítés is / 10 órája
Megnyílt a Csabai Kolbászfesztivál
A diagnosztizálásban is segít a cég / 10 órája
Diszlexiás gyerekek tanulását segítő eszközöket fejleszt a Microsoft