-4°

Két embert is kiragadott már a halál markából

Géczi Helga a közelmúltban vehetett át Életmentő Érdemérmet a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségétől. Az elmúlt esztendőkben az egri strandon egy négyéves kisfiúnak, illetve egy 62 esztendős férfinak adott újabb esélyt az életben maradásra. Ha a 25 éves Helga nincs ott azoknál az eseteknél, tragédiák történtek volna. A Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete terjesztette fel őt a kitüntetésre, amelyet Székesfehér­váron vehetett át.

– A kitüntetését a kisfiú si­keres újraélesztésért kapta. Miért tartózkodott akkor a strandon?
– 2015 júliusában kezdtem el dolgozni az egri strandon. Elsősorban a medencék felügyeletét látom el, éppen azét, ahová aznap beosztanak. Ezenkívül elsősegélynyújtást is végzek ott, amennyiben szükséges, és egy-egy vízilabda-, valamint úszóedzés előtt pályarendezést is végrehajtok.

– Emellett az elfoglaltsága mellett jelenleg tanul még?
– Igen, az egri Eszter­házy Károly Egyetem bio­lógia-, és testnevelő tanár szakos hallgatója vagyok. 2015-ben vízimentőként végeztem a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél. Idén március­ban pedig megcsináltam az úszómesteri átképző tanfolyamot.

Géczi Helga magabiztos a parton – fotó: B.D.

A díjátadón is átjárta az akkori érzés, könnyekig hatódott

Géczi Helga 1993. január 13-án született Salgótarjánban. Onnantól kezdve Szécsényben lakott, és ott végezte el az általános iskolát is. Ezt követően a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban érettségizett, ezután pedig az egri Eszterházy Károly Egyetem hallgatója lett. Mivel ott tanul és mellette az Eger Termál Kft.-nél úszómesterként dolgozik, ezért az ideje 98 százalékát már a városban tölti. Szécsény azonban mindig az otthona, szíve csücske marad. Beszélgetésünk során arról kérdeztük, milyen érzés kerítette hatalmába, mikor átvehette a hőstetteiért járó elismerést.
– Ha egyet kívánhatnék, az lenne, hogy újra Gergő szemébe nézhessek, és láthassam, hogy egészséges nagyfiú cseperedik belőle. A székesfehérvári díjátadó előtt egyre gyülekeztek bennem az esettel kapcsolatos emlékek. Amikor pedig a méltatásban visszaidézték az akkor történteket, el is sírtam magam. A családom velem együtt hatódott meg, és nagyon büszkék voltak rám – mondta az életmentő a nool.hu-nak.

– Az Életmentő Érdemérmet elsősorban a négyéves kisfiú sikeres újraélesztéséért kapta. Hogyan történt ez az eset?
– A kisgyermeket Gergőnek hívják, ez az összes pontos információm, amivel rendelkezem róla. Nem tudom, hol lakik, de valószínűleg Nyíregyháza környékén, hiszen az újraélesztés másnapján az egri kórházból az ottaniba szállították. A kamerafelvételekből tudjuk, hogy a kisfiút a csúszda medencéjének lépcsőjén hagyta az édesanyja, aki a megmentett gyermek nővérével ismét elindult csúszni egyet. Az anyuka a kislánnyal még nem hagyta el a medence végét, amikor a kisfia lépcsőről lépcsőre ugrált be, egy idő után azonban nem ért le a lába a 120 centiméter mélységű medencében. Gergő párszor próbált felrugaszkodni az aljáról, ami egyszer-kétszer sikerült is neki, majd három-négy percig fuldoklott, ezután pedig a víz felszínén hason lebegett. Ezen idő alatt számos ember állt a medence szélén, valamint úszómesteri felügyelet is volt, illetve akadtak olyanok is, akik a vízben elsétáltak mellette. A négy perc eltelte után Gergő a klinikai halál állapotába került. Sem légzése, sem keringése nem volt. Az egyik csúszdán lecsúszó kétgyermekes apuka – miután elkapta csemetéit – vette észre, hogy valaki lebeg a víz tetején. Gyorsan kiemelte Gergőt, közben pedig riasztotta a csúszdamedence úszómesterét, aki odaszaladt hozzájuk. Miután látta az élettelen testet, akkor kiáltott nekem segítségért. Én pedig mindent elkövettem, hogy megmentsem a kisfiút, ami szerencsére sikerült is. Mindez 2017. július 5-én történt.

Géczi Helga – fotó: B.D.

– Az eset után hogyan viszonyult önhöz a megmentett gyermek családja?
– Konkrétan sehogy. Amikor a mentősök a hordágyon elvitték Gergőt, az anyukája hátrafordult, és félvállról „odavetett” egy köszönömöt. Szerettem volna ezt a kétségbeesésüknek betudni, azonban a későbbiekben sem kerestek meg. A négyéves kisfiú talán még nem fogja fel a történteket, a szülei pedig nem figyeltek rá eléggé, ezért történt meg a baleset is. Véleményem szerint a lelkiismeret-furdalás dolgozik bennük.

– Mit élt át, mire gondolt az életmentés közben?
– Korábban már történt egy sikerrel végződő újraélesztésem, amikor egy 62 éves férfit mentettem meg, de összehasonlíthatatlan volt a két érzés.
Óriási felelősség és teher szakad az emberre, amikor tudatosul benne, hogy hirtelen ő az egyetlen, aki egy négyéves gyermeknek vissza tudja adni az életét. Folyamatosan az járt a fejemben, hogy nem halhat meg a kezeim között, éppen ezért mindent meg kell tennem, az összes tudásomat be kell vetnem, hogy visszahozzam. Akik a közelemben voltak, biztosan hallották, hogy szabályszerűen veszekedtem vele, hogy jöjjön vissza, folyamatosan a nevét kántáltam. Amikor kinyitotta a szemét és elkezdett lélegezni, odaszólítottam az édesanyját, hogy térdeljen le ő is hozzá és beszéljen neki. Ezen a ponton sírtam el magam. Jóval később fedeztem fel például, hogy véreznek és fájnak a térdeim, ugyanis olyan adrenalin volt bennem, hogy bármire képes lettem volna érte.

– Mit élt át utána?
– Ez az eset délután fél hat környékén történt, nekem pedig még aznap este tíz óráig szolgálatom volt a strandon. Nagyon nehezen tudatosult bennem, hogy mekkora dolgot vittem véghez, de csinálnom kellett tovább a dolgom, vigyázni a többi vendégre, hiszen az élet ment tovább. Aznap este borzalmasan aludtam, lefekvés előtt Gergő arca lebegett előttem. A másnap is hosszú volt, hiszen újra szolgálatba kellett állnom, valamint több újságnak és tévének adtam interjút. Ennek következtében pedig újra és újra fel kellett idéznem a nem kellemes emlékeket. Az eset után hónapokkal is rémálmok gyötörtek, és a mai napig vannak rossz perceim a történtek miatt.

– Mikor és hogyan mentette meg a 62 esztendős férfi életét?
– 2015. augusztus 13-án történt a strand felnőtt-élménymedencéjénél, hogy egy férfi rosszul lett abból kifolyólag, mert cukros volt, de ennek ellenére rengeteg alkoholt fogyasztott. Az esetnél egy éppen strandoló nővér is a segítségünkre volt.

Kiemelt fotónkon: Géczi Helga jelenleg úszómesterként dolgozik – Fotó: Berán Dániel

 

Hozzászólások

-4°
Közepesen felhős
V
-3°
H
-3°
K
Sz
egyszerűen és hatásosan
Így tüntetheti el a hűtőből az ételszagot
Pályázat / 22 perce
Korszerűsítették a kishartyáni rendelőt
Több mint ötmillió forintos pályázati forrásból újult meg a településen az orvosi rendelő.
nagy a tét / 2 órája
A klímaváltozás beindíthatja a kihalás dominóeffektusát
mutatvány / 2 órája
Két focista megmutatta, hogy egy kis szédülés nem állhat a gólok útjába
A munka gyümölcse / 3 órája
Életét szentelte a gyermeknevelésnek a kisterenyei bölcsőde egykori vezetője
Palchuber Kinga
Szolgáltatás / 4 órája
Megnyitotta kapuit a városi jegyiroda Salgótarjánban
Cs. B.
bühnagy szótár / 4 órája
Sántha Attila: a székely nyelvjárás az, amely leginkább kifejezi a székely embert
páratlan kilátás / 4 órája
Megépült a világ első lefelé épült hotelje Kínában