Kamaszok randalíroznak a gyermekek birodalmában

Nógrád megyében egyre több játszóteret adnak át, illetve újítanak fel azért, hogy kicsik és kicsivel nagyobbak gondtalanul élvezhessék a játék pillanatait. Előfordul azonban, hogy ezt megzavarják.

A játszóterek felszereléseit a gyerekek számára biztonsági és egyéb szabályoknak megfelelően alakítják ki, vannak azonban olyan tényezők, ami miatt a szülők féltve őrző tekintete mégsem lankadhat egyetlen percre sem.

Szabó Erika balassagyarmati anyuka portálunknak elmondta: a lakóházuk mögötti játszótéren rendszeres a tinédzserek jelenléte.

– A házsorunk mögött van Balassagyarmat egyik legfrekventáltabb játszótere, ahová szinte bármikor megyünk le, van legalább egy – fiatalokból álló – csoport, akik isznak, dohányoznak és hangoskodnak. Iskolaidőben a péntek és szombat estékre volt ez jellemző, azonban nyáron már szinte mindennapossá váltak. Nagy gondot jelent, hogy a fiatalok nem figyelnek oda a játszóterek épségének megóvására, eldobálják a cigarettacsikkeket, vagy összetörik az üvegeket a földön, szilánkok sokaságát hagyva maguk mögött. Ezek mind veszélyt jelentenek a kicsik számára, hiszen a gyerekek előszeretettel fognak meg mindent – magyarázta Szabó Erika.

Önfeledt pillanatokban is nagyon oda kell, hogy figyeljenek az anyukák az apróságokra – Fotó: Hűvösi Csaba, NMH

Kamera orvosolhatja a problémát

A gyermekeiket féltő anyukák nap mint nap találkoznak azzal a problémával, hogy a fiatalok megrongálják a játszóteret. Bejelentést azonban valamilyen oknál fogva – idő hiányában vagy félelemből? – már nem tesznek a hatóságon.
Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: mindenkit arra kérnek, hogy amennyiben bűncselekmény elkövetésére utaló körülményt észlelnek, minél hamarabb tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon, hogy a rendőrség az intézkedést késedelem nélkül megkezdhesse és megelőzhető legyen a súlyosabb bűncselekmény elkövetése. Nagy visszatartó erő lehet továbbá a kamaszok számára, ha tudják, hogy egy térfigyelő kamera rögzíti minden egyes mozdulatukat.

A szülőknek így folyamatosan résen kell lenniük, hogy csemetéjük ne vágja meg magát, ne nyúljon az eldobott szeméthez. A játszótér ideális teret adhatna az önfeledt játékra a szabadban, főleg azoknak, akik panelben laknak.

A „Ne menj arra!” és a „Ne fogd meg” jellegű tiltások és korlátozások miatt azonban a gyerekek sem érzik magukat igazán szabadnak, és a szüleiknek is állandó aggódást jelent a játszótéren való jelenlét.

– A kétéves kisfiammal – a szomszéd gyerekekkel együtt – inkább a ház előtt játszunk, ahol nyugodtan biciklizhetnek a gyerekek – tette hozzá Szabó Erika.

A balassagyarmati anyuka szerint a problémát az önkormányzat segítségével kellene orvosolni.

– Megoldást jelenthet egy lekerített és éjszakára lezárt játszótér vagy az, ha a közterület-felügyelők, illetve a polgárőrök gyakrabban ellenőrzik a játszótereken történő dohányzást és alkoholfogyasztást – mondta Szabó Erika.

A salgótarjáni Krenács Petra két gyermekével rendszeresen látogatja a lakóépületük mögötti játszóteret, ahol gyakran szembesül hasonló problémákkal.

– Sokszor látok szétdobált sörösdobozokat vagy üvegeket. Sőt, gyakran olyan rongálások láthatóak a játékokon, amelyeket nem okozhatott egy óvodás. Előfordult, hogy a szülők takarították össze a hátrahagyott szemetet – mondta Krenács Petra.

Hozzászólások