Kirándulóhelyek

2023.05.09. 06:54

Várak, vadasparkok és különleges helyek is csalogatják a turistákat megyénkbe

Korábban már beszámoltunk arról, hogy hová érdemes ellátogatnia annak, aki a természetben szeretne kikapcsolódni. Ezúttal bemutatjuk, hogy milyen épített látogatóhelyekben bővelkedik szűkebb hazánk.

Nagy Orsolya

Garábra is érdemes ellátogatni

Forrás: Nool | Archív fotó

Az egyik országosan is sokak által kedvelt hely, a Nógrádi vár, amely sajnos határozatlan ideig nem látogatható, ugyanis balesetveszélyes. Innen egyébként mesés panoráma tárul a turisták szeme elé.

Aki szereti a történelmet és a várakat, annak érdemes ellátogatni a szintén megyénkben található Somoskő és Salgó várához. Mindkét helyről csodálatos a kilátás, ráadásul a környezetükben lévő központok számos kikapcsolódási lehetőséget is kínálnak.

A Cserhát szívében van Szanda vára is, amely bár nem olyan népszerű, mint például Salgó vára, mégis érdemes ellátogatni oda, hiszen tele van természeti értékekkel.

Megyénk egyik leghíresebb települése, Hollókő, amely a Cserhát hegyei között helyezkedik el, így a természet is csodálatos körülötte, de van sétány is, valamint az Ófalut és a várat is érdemes megtekinteni.

Szintén az egyik legtöbbek által felkeresett település Mátraverebély-Szentkút, amely megyénk nemzeti kegyhelye. Ott igazi lelki feltöltődést kínálnak a turistáknak, de a nyári időszakban vasárnaponként különféle búcsúkon is résztvehetnek az érdeklődők.

Pásztó szívében helyezkedik el a középkori Romkert. Ezen felül ott található a Varázsvölgy is, ahol a látogatók megismerkedhetnek közelebbről is a Szalay Malom történetével, de vannak filmvetítések és virtuális kincskereső túrák is. Pásztóhoz tartozik Mátrakeresztes, amit nem csak természeti értékei miatt lehet felkeresni, ugyanis ott készítik az ország fakanalait is, amelybe akár bepillantást is nyerhetnek a látogatók.

Sokan keresik fel Taron, a 21-es főút mellett található Buddha Parkot is, ahol az érdeklődők közelebb kerülhetnek a buddhizmushoz, de akár közös gyakorláson vagy tanításon is részt vehetnek. Aki pedig csak sétálni szeretne ott egy nagyot, kedvére bármikor megteheti azt is.

Egy apró faluban, Garábon található a világ legnagyobb hangtálja, amely a Földön is egyedülálló. Emellett vannak ott egyedi harangok, Buddha-szobor, japán fürdő, szentély és egyéb érdekességek is, amiért megéri ellátogatni oda.

Aki az állatokat szereti, az is bőven válogathat az úti célok közül szűkebb hazánkban. Állati jó kikapcsolódást kínál ugyanis a balassagyarmati Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark, a Nógrád Vadaspark, továbbá a Somoskői Vadaspark is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában