megnyitotta kapuit

2020.06.29. 11:42

Múzeum és tájház is várja a turistákat Mátrakeresztesen

A közelmúltban megnyitotta kapuit a helyi fakanalas múzeum és tájház, ahol az érdeklődők megcsodálhatják, hogyan is készült egykor a híres kerek fejű, de bepillantást nyerhetnek a korai palóc élet mindennapjaiba is.

Tóth-Nagy Orsolya

Régi nagy álma vált valóra a helyieknek a múzeum kialakításával. A kezdeményezés megvalósításában az önkormányzat is segített, hiszen megvásároltak egy régi parasztházat, s most ez az ingatlan ad otthont a múzeumnak és tájháznak.

– Tavaly készült el az épület, amely még 1948-ban épült. Jómagam itt nőttem fel. Most a régi kort eleveníti fel a különböző tárgyakkal, de a helyi népviseletet is kiállították benne. Nagyon patinás bútordarabok is megtalálhatók itt, például a százévesnél régebbi konyhaszekrény, vagy a falióra. Vannak édesapámról készült fotók, amelyek még 1939-ben készültek. Sok egyéb tárgyat pedig a keresztesiek ajánlottak fel – mondta Király Károlyné Rózsi néni, aki most egyfajta idegenvezető szerepet is betölt. A tájház bemutatása mellett saját életét is elmeséli a turistáknak.

Mint mondta, 13 évesen már fakanalat készített a családjával. Akkoriban a falusiak több mint 85 százaléka ezzel foglalkozott. Aki nem ebben a szakmában dolgozott, az többnyire az erdőre járt. Amikor nem a fakanalakat készítették, akkor pedig az erdészethez jártak facsemetéket ápolni.

Jelenleg egyébként 18–20 csoportot várnak a tájházba, ahol az érdeklődők számára azt is megmutatják, hogyan készült régen a fakanál, amikor kézzel dolgoztak és nem gépekkel. Bottyán Katalin művelődésszervező elárulta, hogy ezek az értékes tárgyak sokáig egy helyiségben voltak összezsúfolva, de most méltó helyet kapott a gyűjtemény.

– Fontosnak tartom, hogy minden település próbálja megőrizni a saját identitását. A turizmus erősítése pedig olyan kitörési pont lehet, amely növelheti a falu bevételét, ráadásul többen megismerhetik Mátrakeresztes hagyományait. Ezen túlmenően valamilyen formában a Mátra értékeihez is kapcsolódhatunk – hangsúlyozta Bottyán Katalin.

Hozzátette: nagy az érdeklődés a fakanálkészítés iránt, de sajnos az elmúlt időszakban kialakult járványügyi helyzet miatt nem tudtak vendégeket fogadni. Most már azonban örömmel várják mindazokat, akik szeretnék közelebbről megismerni a falu hagyományait.

Egyedülálló értéket adnak

Országosan is kuriózumnak számít a mátrakeresztesi fakanál, hiszen a megyén kívül máshol nem gyártják. Néhány évvel ezelőtt a híres kerek fejű megkapta a Nógrádikum címet is, amelynek készítése napjainkra hagyománnyá nőtte ki magát. A helyi termékek az ország összes konyhájába eljutnak, de még külföldre is. A fakanálkészítés hosszú évekre nyúlik vissza, hiszen már a falu alapításakor is kézművességből keresték meg a lakók a mindennapi betevőt. Olyan mesterség ez, amely generációról generációra száll és a mai napig lelkesen művelik, bár most már gépiesített módszerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában