Idegenforgalom

2022.04.30. 20:35

Pásztón mesés Varázsvölgy vonzza a turistákat

Ünnepélyes keretek között, a nagy hagyománynak örvendő Zsigmond napon adták át szombaton a Varázsvölgy elnevezésű projektet Pásztó történelmi városrészében. A hatalmas turisztikai beruházás hozzájárulhat a térség idegenforgalmának fellendítéséhez.

Nagy Orsolya

Forrás: H.M., NMH

Nagy-Pataki Zsófia, a Varázsvölgy vezetője elmondta: a projekt több elemet is tartalmazott, egyik fontos része volt például a Szalay malom újjáépítése, amelyet még a 11. században építettek és a múltban kétszer is leégett. Az épületnek több tulajdonosa volt fennállása alatt, utoljára a Szalay családhoz tartozott, leszármazottjai a szombati rendezvényen is részt vettek.  

– A malomban a jövőben rendszeres foglalkozásokat tartanak minden korosztálynak, de különféle programokkal is várják az érdeklődőket – tette hozzá a vezető.

Farkas Attila polgármester beszédében emlékeztetett: 1407. április 26-án adományozott Zsigmond király Pásztónak városi rangot, így ez máig fontos nap a település életében, amelyet mindig megünnepelnek. A Varázsvölgy átadásával e rendezvényt idén méltóan megkoronázhatták.

– A malom felújításán túl létrehoztunk egy színpadot, de lesz kávézó, mozi és számos programnak helyt adhat a helyszín. A beruházásra még 2016-ban nyertünk támogatást, majd 2018-ban indulhattak el a régészeti munkálatok, amelyek elhúzódtak, ráadásul az önkormányzatnak plusz forrásra is szüksége volt a fejlesztéshez. Mostanra azonban teljesen elkészült a Varázsvölgy, amelynek nevet még Gaál István filmrendező adta Pásztónak, minthogy a település a Mátra és a Cserhát völgyében található csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik – fejtette ki Farkas Attila.

Becsó Zsolt, Kelet- Nógrád országgyűlési képviselője elmondta, hogy az álmodozás már régen elkezdődött e nagy érték újjászületéséről a városban, de sokáig nem volt lehetőség valóra váltani. Kiemelte: a beruházás végül elkészült, s a településnek ezzel  létrejött az első nagyobb volumenű turisztikai attrakciója.

– Hamarosan elkezdődhet a Varázsvölgy projekt második üteme is. Ebben egy látogatóközpontot építenek, felújítják a Csohány Kálmán Galériát és a város az Enjoy Parkban is kitüntetett szerepet fog betölteni. Emellett új köntöst kap a városi múzeum épülete, ahol európai színvonalú interaktív kiállítást hoznak majd létre, de zajlanak a fejlesztések a Szent Lőrinc templomban és a parókián is – emelte ki Becsó Zsolt.

Hangsúlyozta, hogy Pásztó történelmi városrészében egy komplex felújítási folyamat indult el, amelynek az első sikerállomásához érve immár "varázslatos" eredmények születtek. 

Ápolják a középkori értékeket - A Múltidéző Zsigmond Napon évről évre számos programmal várják a helyieket. Szombat délután a látogatókat jelmezes felvonulás, zenés-táncos előadások, népi játszótér és táncház szórakoztatta, de kézműves foglalkozások és vásár is a szabadba csábította az érdeklődőket. A résztvevők akár még magával Zsigmond királlyal és feleségével is találkozhattak az ünnepi forgatagban. A városi múzeumban tárlatvezetést tartottak, ráadásul a középkori főzőverseny fogásait is megkóstolhatták az éhesszájú vendégek. Az esti programban a Kormorán zenekar és a Hidvégi Band is helyet kapott. A rendezvény célja a kezdetektől a hagyományok őrzése és a helyi értékek ápolása, hiszen Pásztó már több mint 600 éve büszkélkedhet a városi ranggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában