A mátrai buddhisták online imádkoznak és meditálnak a vírus miatt

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben online tartanak közös lelkigyakorlatokat a tari Buddha Parkot működtető Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösségben. Az új kulturális intézmény megépítése azonban emiatt csúszni fog, így csak jövőre fogadja majd a látogatókat.

Tóth-Nagy Orsolya

Láma Csöpel, a buddhista közösség szellemi vezetője

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Zajlanak az építkezési munkálatok a tari Buddha Parkban, ahol olyan kulturális központot hoznak létre, amely a szkíta és magyar hagyomány szellemiségét mutatná be.

– Az érdeklődők amellett, hogy bepillantást nyerhetnek majd az Eurázsiában már a történelem előtti korok óta meglévő, megvilágosult mesterek által tanított „belső ösvénybe”, a szkíta–hun népek Közép- és Belső-Ázsia históriájában játszott meghatározó szerepéről is láthatnak kiállítást. A látogatók megismerhetik közelebbről a szkíta népek szellemiségét is, amely tulajdonképpen ősidők óta létezik a Földön, és alapvető fontosságú volt a műveltség kialakításában és elterjesztésében – mondta el Láma Csöpel, a buddhista közösség szellemi vezetője.

A beruházás célja, hogy olyan nemzetközi szellemi intézményt hozzanak létre, ahol konferenciákat rendezhetnek és együttműködést alakíthatnak ki a szkíta–magyar örökség mai hordozói és kutatói között. A központ a nyitott párbeszédek és a közös nevezőre találások, valamint a kölcsönös megértés színhelyéül szolgál majd. Itt találkozhat a kultúra, a társadalom, a művészet, a spiritualitás és a mindennapi élet.

A munkálatokkal kapcsolatban Balogh Zsolt, a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség ügyvivője elárulta, hogy a tervezés már évekkel ezelőtt elkezdődött. Az építkezéshez szükséges összeg azonban két éve gyűlt össze adományokból, így a szakemberek a munkálatokhoz 2018 októberében láthattak hozzá.

– Három hét múlva szerkezetkész lesz az épület, a napokban kezdődik a tetőfedés, de sajnos le kell állnunk nemsokára az építkezéssel, ugyanis a koronavírus miatt kialakult helyzetben nincs semmilyen bevételi forrásunk – közölte Balogh Zsolt.

Hozzátette: bíznak benne, hogy még idén szeptemberben újra el tudják kezdeni a munkálatokat, de most tartalékolni kell. Ezáltal az épületet a tervek szerint jövő nyárra sikerülhet befejezni.

Így áll most az építkezés
Fotó: L.B. / NMH

A koronavírus miatt hozott kormányzati rendeletek a tari Buddha Parkra is vonatkoznak természetesen. Maga az emlékpark látogatható, hiszen szabad terület, de a nyilvános programokat törölték.

– Jelenleg online tartjuk a kapcsolatot a közösség tagjaival. Tiszteletreméltó Láma Csöpel interneten keresztül, élő adásban tart meditációkat, tanításokat az érdeklődőknek minden hétfőn, csütörtökön és szombaton este hat órakor. Ez alkalmakkor imádkozunk a járványban megbetegedettekért, az egészségesek védelméért és az elhunytak lelkének megszabadulásáért. Ezen kívül e-mailen keresztül is fel lehet tenni kérdéseket, amelyeket majd szintén online videóban válaszol meg Láma Csöpel – osztotta meg portálunkkal Sarkadi Nagy Mar­tina, a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség ügyvivője.

Mint mondta, fontos, hogy tudják tartani a kapcsolatot azokkal, akiknek kérdése és problémája van, vagy meditálni szeretnének. Az ügyvivő végül kiemelte, hogy a közös gyakorlás elengedhetetlen, hiszen sokkal erősebb hatása van, ha sok ember egyszerre, egy időben meditál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában