Időutazás

2023.03.08. 17:21

Somoskő akkor és most: visszarepültünk az időben (fotók)

Somoskő vára a magyar–szlovák országhatáron áll, s rendkívül népszerű a turisták körében. Összehasonlítottuk, hogy a várrom napjainkban látott állapotához képest hogyan nézett ki 86 és 57 éve.

A.E.

Somoskő vára napjainkban

Forrás: Nool

Fotó: Angyal Eszter

Somoskő vára a 13. században épült, s a jelenlegi magyar-szlovák országhatár túloldalán, egy vulkáni csúcson áll. A vár tövében igazán különleges, voltaképp világhírű természeti látványosságot is találunk, az úgynevezett bazaltorgonát, amelyet egyedien hajlott, szabályos hat és ötszögű, viszonylag vékony bazaltoszlopok képeznek a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. leírása szerint.

A Medves-vidék vulkanikus kúpján álló várat az országhatárt jelző kőtömb hivatalosan ugyan elválasztja Magyarországtól, de a schengeni egyezmény életbe lépése óta történelmi műemlék magyar oldalról teljesen szabadon látogatható. Bár az ostromok rendkívül megtépázták a várat, az 1970-es években megkezdett helyreállítási munkálatok vetettek véget az állagromlásnak, ám sajnos a felújítás Szlovákia önálló állammá alakulása után félbeszakadt.

A régi fotókat összegyűjtő Fortepan nevű online archívumban kutatva találtunk néhány korábbi fotót a Nógrád vármegyében élők által oly kedvelt Somoskő váráról, s hogy össze lehessen hasonlítani a jelenlegi látvánnyal, ezért a napokban igyekeztünk azonos szögből lefotózni a várat jelenlegi állapotában is. A látvány magáért beszél:

Előbbi képen a csúszkát elmozgatva jobbra és balra a vár és a Petőfi kunyhó látható 1966-ban és 2023-ban, míg az alábbi képen egy még régebbi, 1937-ben készült képpel hasonlítottuk össze napjaink látványát:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában