Tudomány

2023.01.25. 19:19

Salgó várából fotózták le az 50 ezer éve nem látott üstököst

50 ezer év után újra szabad szemmel is láthatóvá vált az égbolton a C/2022 E3 (ZTF) nevű üstökös. Olvasónk, Babus Patrik, Salgó várából fotózta le a látványos égi jelenséget.

Nool

– Amikor utoljára tűnt fel az égbolton ez a különleges üstökös, akkor még az őseink és a neander-völgyi emberek együtt vadásztak a fagyos tundrákon az utolsó nagy eljegesedés idején. A C/2022 E3 (ZTF) jelű kométa ugyanis az úgynevezett hosszú periódusú üstökösök közé tartozik, ami legutóbb 50 ezer éve járt földközelben – számolt be róla az Origo.

Mint megtudtuk, jelenleg még csak ott látható szabad szemmel, ahol valóban sötét az ég és nem zavar be a város fénye, de folyamatosan közeledik a Földhöz, így a következő napokban egyre fényesebbé válik majd a különleges zöldes fényben pompázó üstökös. A számítások szerint a legnagyobb földközelségét február 1-jén éri majd el, ekkor körülbelül 42 millió kilométerre lesz a Földtől. A kométa egyébként egész éjszaka látható az északi féltekén, így nem kell túl korán ébredni ahhoz, hogy észrevegyük. 

Olvasónk, Babus Patrik január 24-én este Salgó várából fotózta le a C/2022 E3 (ZTF) nevű üstököst.
– Jellegzetes zöld színt bocsát ki, és nagyon szépen kirajzolódik a csóvája is. A fotót egy követőmechanika segítségével készítettem Salgó várából – írta hírportálunknak elküldött fotójához Babus Patrik.

A C/2022 E3 (ZTF) jelű üstökös utoljára 50 ezer éve járt földközelben
A C/2022 E3 (ZTF) jelű üstökös utoljára 50 ezer éve járt földközelben 
Fotós: Babus Patrik / Forrás: Beküldött fotó

Korábban hasonló lenyűgöző felvételről is írtunk: december végén Salgótarjánból fotózta le az Androméda-galaxist Komka Péter. A lenyűgöző felvétel elkészítése 3 órát vett igénybe. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában