Vadak között

2022.10.23. 06:50

Alpakáék gyermekáldást előtt állnak, a nógrádi vadasparkok a télre készülnek

A téli időszakban is nyitva lesznek szűkebb hazánk vadasparkjai, mindent megtesznek tesznek, hogy az állatok a lehető legjobban vészelhessék át a téli időszakot.

L.J.

Alpaka etetése az Ipoly Erdő Zrt. nyírjesi vadasparkjában

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az Ipoly Erdő Zrt. érdeklődésünkre közölte, hogy a tervek szerint a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark a téli időszakban pénteken, szombaton és vasárnap, illetve az ünnepnapokon lesz nyitva. A hidegebb hónapokra pedig jelenleg is zajlik a felkészülés.

– A vadasparkban élő magyar vadfajok, az élelmezésüktől eltekintve, nem igényelnek különösebb bánás módot. Azonban a létesítménynek vannak olyan lakói, mint például a kenguru, a tengerimalac vagy éppen a Minnesota-i törpemalac, akiknek téliesíteni kell a lakóhelyüket. Ezeket többnyire fóliával leszigeteljük, illetve több szénát helyezünk el benne. Emellett a táplálékot is úgy állítjuk össze számukra, hogy a szemes takarmányból több legyen benne – áll a közleményben. 

Új jövevény érkezik

Az Ipoly Erdő Zrt. közleményében kifejtette, hogy a vadasparkban hamarosan egy alpakaborjú születik. Emellett folyamatosan bővítik az állatállományt is. A terveik szerint a közeljövőben egy muflonkos és két jerke, két róka, egy borz, valamint egy sakál is érkezik majd a létesítménybe. A magyar parlagi tyúk négy színváltozatát is szeretnék majd bemutatni látogatóknak. 

Hozzátették: a tél folyamán több állat számára új lakhelyet és kifutót is építenek majd. 

Jók a legelők a sok eső miatt

A Nógrádi Vadaspark pedig egész évben nyitva áll a látogatók előtt, ez alól a téli időszak sem kivétel. 

Villányi Péter, a létesítmény tulajdonosa kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a vadaspark területeit érintően a téli időszak nem igényel különösebb intézkedést. Ugyanis az elmúlt hetek csapadékosabb időjárása nagyon jó legelőterületet biztosít az állatok számára egészen a fagyosabb hőmérsékletekig. Emellett megfelelő mennyiségű takarmányt is beszereztek az állatok számára. Összességében pedig elmondható, hogy felkészültek egy viszontagságos téli időjárásra is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában