buddhizmus

2020.09.08. 11:28

A világ legnagyobb hangtálját rejti a legkisebb nógrádi falu

A világ legnagyobb hangtálja, egyedi harangok, Buddha-szobor, japán fürdő és egyéb látványosságok várják a Garábra érkezőket egy különleges helyen, amely a lelket hivatott ápolni.

Nagy Orsolya

A világkülönlegesség Nógrád megye legkisebb falujában található

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Kivételes helyet hozott létre Juhász György a Cserhát szívében, amely a település ősi nevét viseli. Mivel ő maga Hongkongban él, így Budavári Róbert idegenvezető mutatta meg portálunknak azt a helyet, amelyet akár a nyugalom szigetének lehet nevezni.

Az idegenvezető elárulta, hogy a tulajdonos Somogy megyéből került ide még 2003-ban egyik útja alkalmával, és azonnal beleszeretett a kis zsákfaluba.

– Juhász György évekkel ezelőtt áttért a buddhizmusra, ezért egy olyan helyet keresett a világban, ahol igazán méltó emlékkertet alakíthat ki ennek a vallásnak. Először egy házat vásárolt itt, majd a jelentősebb építkezés 2012-ben kezdődött meg a területen. Hat év kellett hozzá, de megvalósította az álmát, így most már tíz vendégházzal, étteremmel, japán fürdővel, szentéllyel és gyönyörű kerttel várjuk a turistákat – közölte Budavári Róbert.

A világkülönlegesség Nógrád megye legkisebb falujában található
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Hozzátette: az érdeklődőket azonban leginkább a Samsara vonzza, amely a világ legnagyobb hangtálja. Ez 2018-ban készült Innsbruckban, kétszázharminchárom centiméter az átmérője, több mint két és fél tonna és hétféle fémet tartalmaz, így arany, ezüst, ólom, ón, vas réz és higany is van benne.

Az idegenvezető azt is elmondta, hogy a szentélyben rendszeresen tartanak kezeléseket, amelyeket külön hangtál-terapeuták végeznek. A tulajdonos azért találta ki mindezt, mert nagyon beteg volt az édesapja, ezért alternatív gyógymódokat keresett. Így jutott el a tibeti hangtálhoz. Most másokon is szeretne segíteni, ha már édesapján nem tudott.

– A kezelések két órán át tartanak. A hangtál lényege, hogy a rezgés alapján gyógyít. Ha a szervezetben valami nem működik, akkor azt a hang rezgésével próbálják újraindítani. A nagy hangtál mellett vannak kisebbek is, plusz a harangokat is megszólaltatják, így igen összetett hanghatást hoznak létre. A foglalkozások során egyebek mellett meditálnak, de az is előfordul, hogy belefekszenek a hangtálba. A visszajelzések rendkívül pozitívak – mondta el Budavári Róbert, aki azt tapasztalta, hogy, akik visszajönnek a kezelést követően, sokkal békésebbek, átszellemültek. Ugyanakkor fontos a hit is, ami segít a gyógyulásban. Példaként említette, hogy az egyik beteg epeműtétre volt kiírva, de miután részt vett egy foglalkozáson, meggyó­gyult, így már nem volt szükség az orvosi beavatkozásra.

Budavári Róbert, a hely idegenvezetője a sárkányszobor mellett
Fotó: NMH

Az idegenvezető arra is kitért, hogy amikor a hangtál elkészült, megmaradt mintegy hatszáz kilogrammnyi ötvözet, amelyből három egyedi harangot készítettek. Ezeket a rajtuk szereplő betűk alapján hangolták be. Egyediségüket az is mutatja, hogy a világon mindössze három ilyen harangszett létezik, ezek közül az egyik Garábon található.

A kertben tizennyolc darab nagy méretű szobor is található, amelyek egyenként másfél tonnásak. Mindegyik a buddhizmus tanainak őrzőit ábrázolja, akik híres harcos szerzetesek voltak. Ezeken kívül egy hatalmas, négytonnás gránit Buddha-szobor is díszíti az udvart, amelynek felületére huszonnégy karátos aranyat égettek rá. Emellett számos dísztárgy megtalálható még itt, amelyek a szobrokkal együtt Kínából érkeztek.

A teraszon távolba néző két alak a hun vezért és egy Han-hercegnőt mintáz. Szerelmi történetük mintegy két évezredre nyúlik vissza. Érdekesség, hogy a tulajdonos felesége is kínai származású, ezért mintegy saját magának és szerelmének is állíttatta ezt a két alkotást.

További látványosság, hogy különleges állatok, például pávák, emu, és különféle fácánok is élnek a területen.

Az idegenvezető végül kiemelte, bár sokan jönnek a kezelésekre, de akadnak olyanok is, akik csak azért érkeznek, hogy a természet közelében, egy nyugodt és csendes helyen elbújjanak a zajos világ elől.

Munkát adnak a környéken élőknek, és a helyi turizmust is segítik

Garáb Nógrád megye legkisebb lélekszámú települése és egyben az egyik legrégebbi is. Budavári Róbert lapunknak elmondta, hogy annyira kevesen élnek a faluban, hogy sokáig attól tartottak, hogy kihalnak a helyiek, és így a község története is véget érhet. Szerencsére azonban nem így történt. Egyebek mellett a buddhizmus tiszteletére állított hely is munkát ad a lakosoknak.

– A tulajdonos rengeteg tervet szeretne még megvalósítani itt. Jelenleg is zajlanak építkezések, a munkálatokat helyiek és környékbeliek végzik. Emellett fontos a turizmus erősítése is – hangsúlyozta az idegenvezető, aki azt is hozzáfűzte, hogy nemrégiben egy tizedik századi apátság romjai kerültek elő itt, ami magyar viszonylatban is komoly felfedezésnek számít. A tulajdonos szeretné újra felépíteni a templomot, így hamarosan egy hét méter magas, kupolás bazilikát is felépítenek az eredeti alapokra. Ezáltal újabb látványosság várja majd az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában