Vedd a nógrádit

2020.10.10. 15:20

Testet-lelket simogat és gyógyít az alsópetényi Rózsavilág

A keleti hit szerint a rózsa megnyitja a szívet és simogatja a lelket. Káli Betty e tézisre alapozva álmodta meg a Rózsavilág Manufaktúrát, hogy csapatával a hazánk északi táján viruló rózsák szirmaiból különleges és egyedi ételeket, italokat és szépségápoló szereket készítsen. Az alsópetényi vállalkozással azt hirdeti, hogy aki a virágok virágát szereti, annak az élete is rózsássá válhat…

Palchuber Kinga

Az alsópetényi rózsaszobát néhány hónapja álmodtuk meg

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A rózsa nemességének, változatosságának és sokféleségének köszönhetően világszerte az egyik legnépszerűbb virág, amellyel képessé válhatunk az érzelmek igaz kifejezésére. Káli Betty, a Rózsavilág Manufaktúra megálmodója szerint a virágok királynőjének vonzereje nem csak szépségében és illatában rejlik, hiszen a maga módján természetes gyógyszer is. E felvezetéssel léptük át az alsópetényi rózsabirodalom ajtaját, ahol a virágok ölelte atmoszféra és illat elvarázsolja az embert! A rózsás hangulatú szobában kezdett bele történetébe a vállalkozás vezetője, aki maga is szenvedéllyel hódol e növénynek.

– A Rózsavilág története a 2010-es évek elejére nyúlik vissza, amikor Maczó László, Bér polgármestere a falu szépítésére több mint 16 ezer tő rózsát ültetett községének különböző pontjaira. Mára már hagyományt teremtettek Béren a palóc és a rózsaszirom-fesztivállal, a virág varázsára hívva fel a figyelmet. A növény népszerűsítésére évekkel ezelőtt rózsaszörpöt és lekvárt készítettünk a rendezvényre, ezután ismertem fel e csodaszép és illatos virágban rejlő lehetőségeket… – mondta Káli Betty. Ennek köszönhető, hogy a vállalkozás termékeit a béri rózsák teszik felejthetetlenné.

Káli Betty, az alsópetényi Rózsavilág Manufaktúra vezetője termékeivel
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

A Rózsavilág Manufaktúra emellett a Szent István Egyetem Konzervtechnológiai Tanszékével is együttműködést alakított ki annak érdekében, hogy a szirmok a legmagasabb minőségben és a legnagyobb beltartalmi értékkel kerüljenek az üvegcsékbe. Közösen kidolgozták azt a tartósítószer-mentes technológiát is, amivel a szavatossági idő megnövelhető.

– Az alsópetényi rózsaszobát néhány hónapja álmodtuk meg a Család és Karrierpontnak is otthont adó épületünk egyik szobájában, hogy a helyiek és a turisták figyelmét is ráirányítsuk a rózsákra. A Magyar Vidéki Hálózat programjában is részt veszünk, amely országszerte lehetőséget biztosít a bemutatkozási lehetőségekre. A járványhelyzet miatt a rendezvények száma a minimálisra csökkent, ezért egy új megoldást kellett kidolgozni a termékek népszerűsítésre.

Káli Betty hozzátette: a Rózsavilággal emellett a társadalmi problémákra is megoldást szeretnének kínálni. A cél elsősorban az, hogy a vidéki nők helyzetét javítsák azzal: otthon teremtik meg számukra a színvonalas munkavégzés lehetőségét a rózsatermékek készítésével. Jelenleg két női kistermelővel dolgoznak együtt.

A Rózsavilág Manufaktúrában eddig több mint tízféle terméket kínálnak
Fotó: H. Cs. / NMH

– A termékek megvásárlásával is ezt a Vidéki Női Életmód Modell Programot támogatják az érdeklődők – ismertette Káli Betty. Az egyedülálló ételeket, italokat, test- és lélekápoló szereket is bemutatta.

A Rózsavilág Manufaktúrában eddig több mint tízféle terméket kínálnak, amelyek mindegyike pozitívan hat az emberi szervezetre és az elmére. A vállalkozás számára az első év jelentette a legnagyobb kihívást a termékfejlesztésben, hiszen valódi különlegességekkel szerettek volna berobbanni a piacra.

– Ma már kínálunk édes, sós, pikáns, natúr rózsaszörpöket, -szószokat és -desszerteket, amelyekkel az étkezés garantáltan gourmet-élvezet lesz. Ezek bátran társíthatóak vad- és szárnyas húsokhoz, roston sült sajtokhoz és zöldségekhez, vagy akár egy szendvicshez. Prémium termékeinket Michelin-csillagos éttermek és szállodák séfjei is elismerték már, a visszajelzések mindig megerősítenek abban, hogy jó irányt képviselünk – mesélte Káli Betty.

Az interjúban szereplő nógrádi termelő megtalálható a Nógrád Megyei Önkormányzat által létrehozott „Vedd a nógrádit!” online piactéren. Az interjú megjelenését támogatta a Nógrád Megyei Önkormányzat „A megyei identitás erősítése Nógrádban” című programja.

E rózsatermékek segítik az emésztést, tonizálják a szívet, közérzetjavítók és erősítik az immunrendszert.

– A rózsa a gasztronómiai élvezeteken túl a szépségápolásban is kiváló társnak bizonyult. Erre alapozva ehető és bőrre kenhető kivonatokat, cseppeket, permeteket és párnát is kifejlesztettünk, amelyek segítik a bőr hidratáltságát, hozzájárulnak a belső méregtelenítési folyamatokhoz, fiatalítanak és tisztítják a beleket. Különösen ajánlott menstruációs és gyomorpanaszok esetén, fejfájás, torokfájás, depresszió, a bőr fényének kifakulása, valamint pattanások eltüntetése esetén is – részletezte a növény pozitív hatásait a vállalkozó.

Turistákat is csalogat a bemutató

Káli Betty elárulta, amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor Alsópetényben hamarosan egy feldolgozási folyamatokat bemutató helyet és rózsalugasokat is kialakítanak a turisták csalogatására. Emellett nagy álom, hogy a prémium nepáli Himalája-só készítésének mintájára megtartsák az előállítási folyamatban a kizárólag a női kezek érintésének elvét. Szeretnék, ha a rózsatermékek előállításában minél több hölgy venne részt, megőrizve ezzel a vidéki női lét és a rózsa valódi értékeit is.

S bár a rózsa a palóc motívumokban nagyon elterjedt és már fontos szimbólumként épült be a mindennapokba, ugyanakkor az sem kizárt, hogy a virágok királynőjének csodálatos világát egyszer majd Nógrád megye nevével is azonosítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában