Vedd a nógrádit

2020.10.27. 19:45

Cseh receptúra alapján készít különleges sült teákat a bánki vállalkozó

A sült tea fogyasztása őshazájában, Csehországban több mint 150 éves múltra tekint vissza. A bánki Hugyecz József családi vállalkozásával, a Tengerszem Fruit Kft.-vel az idehaza még kevésbé ismert kézműves ital hagyományos készítése és népszerűsítése mellett tette le voksát.

Palchuber Kinga

Hugyecz József néhány termékével. Ötféle fűszert és 13 fajta gyümölcsöt használ teáihoz

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Egy röpke időutazás az 1870-es évek Csehországában is jól bizonyítaná, hogy e nemzet miért fogyasztja máig előszeretettel tradicionális kézműves italát, a sült teát. Családról családra szálltak az ősök azon házi receptjei és praktikái, amelyek nem csupán a lekvárok és befőttek, de e gyümölcsös és sült italok titkát is immár évtizedek óta őrzik.

S míg a csehek mintegy 150 éve ízlelgetik a finomságot, addig a magyarok többségének még 2020-ban is kérdőn szalad fel a szemöldöke a kérdés hallatán: kér-e egy csésze sült teát?

Hugyecz József néhány termékével. Ötféle fűszert és 13 fajta gyümölcsöt használ teáihoz
Fotó: H. Cs. / NMH

A nógrádiaknak pedig elég lenne csak Bánkig utazniuk ahhoz, hogy élvezzék a gyümölcsökben gazdag kézműves ital természetes zamatát és illatát. Hugyecz József, a Tengerszem Fruit Kft. tulajdonosa ugyanis vállalkozásával a hagyományos sült teák készítése és népszerűsítése mellett tette le voksát. Egy Csehországban élő ismerőse vetette fel először a sült tea gyártásának az ötletét, amelynek egyediségében a bánki vállalkozó is meglátta a lehetőséget.

Hugyecz József sokoldalúsága – üzletember, panzióvezető, szakács, zöldség- és gyümölcs-nagykereskedő – rendkívül jól illeszkedett a hagyományos sült teák ízvilágának megalkotásához, valamint a termék sikeres piaci bevezetéséhez. A befektetett munka meghozta eredményét: a cég jelenleg a sült teák kizárólagos forgalmazója, partnereik Európa-szerte tőlük vásárolják a termékeket.

– Ma már a kézműves ital őshazáján kívül számos országban ismerik a nevünket: Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában, Angliában és Svájcban is megelégedéssel isszák teáinkat – mondta Hugyecz József, hozzátéve: – Évente átlagosan 600 ezer üveg sült teát készítünk az eredeti receptúrát követve, amelyekhez jelenleg 13 fajta gyümölcsöt és ötféle fűszert használunk. Italaink nem igényelnek mesterséges adalékanyagokat, őrzik a természetes ízvilágot.

A termékpalettát fekete ribizlis, szedres, fekete áfonyás, vörös áfonyás, epres, málnás, bodzás, homoktövises, körtés, meggyes, szilvás és fekete berkenyés teák erősítik, amelyekben a gyümölcsöket csillagánizzsal, fahéjjal, kardamommal, levendulával vagy gyömbérrel házasítják.

Az interjúban szereplő nógrádi termelő megtalálható a Nógrád Megyei Önkormányzat által létrehozott „Vedd a nógrádit!” online piactéren. Az interjú megjelenését támogatta a Nógrád Megyei Önkormányzat „A megyei identitás erősítése Nógrádban” című programja.

– Kézművesüzemünk modern technológiájának köszönhetően magasabb szinten tudjuk kezelni a gyümölcsöket, így azok nem veszítenek vitamin- és ásványianyag-tartalmukból. A gyümölcsöket gondos válogatás és enyhe fűszerezés után mínusz 50 Celsius-fokon hidegsokkoljuk, majd magas hőmérsékleten belesütjük a hőálló üvegekbe. A tartósítás alapját szolgálja, hogy minden üveg aljára kerülnek olyan gyümölcsök – ribizli, alma és körte –, amelyek nem módosítják a természetes szín- és ízvilágot, csupán beállítják a megfelelő pH-értéket.

A vállalkozó a gyártás kezdete óta azt tapasztalja, hogy nagy kereslet mutatkozik a családi és egyéni vásárlók részéről is a kézműves házias termékek – köztük a sült teák – iránt. Az embereknek megnőtt az igénye a natúr, adalékanyagtól mentes italok iránt.

Hugyecz József továbbra is szeretné megőrizni azt a természetes varázst és minőséget, amely minden korty után átjárja az ember ízlelőbimbóit.

Hidegen és melegen is ajánlják

A sült teák mellett a családi vállalkozás több ízben készít szörpöket, dzsúszokat, lekvárokat és jeges teákat is.

– A sült teát kiöntjük egy bögrébe, amelyhez forró vizet vagy tejet töltünk, és már ihatjuk is. Az egyadagos üvegekben 45 százalék gyümölcs- és 55 százalék gyümölcslé-koncentrátum található, ezért cukor és egyéb édesítőszerek hozzáadását nem javasoljuk – mondta Hugyecz József. Hozzátette: a termék nagy előnye, hogy hideg téli estéken fogyasztható forró italként, ugyanakkor kiválóan alkalmas hűsítőként jégkásával és szódával hígítva a meleg napokon is. A felnőttek körében kedvelt koktélok alapanyagaként. Mivel a teákat modern eljárással gyártják, így a gyümölcsök aromája megmarad.

 

Címkék#gyógytea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában