Vedd a nógrádit

2020.11.01. 19:57

Szörp különlegességek és ízletes lekvárok otthona a honti manufaktúra

A Kutyori-Konyha Kft. már több mint 15 éve foglalkozik gyümölcsök és zöldségek feldolgozásával. Tíz esztendeje Hont az otthona a családi manufaktúrának, ahol napról napra szívvel-lélekkel készülnek a minőségi és ízletes dzsemek, lekvárok, szörpök, gyümölcsvelők és ketchupök.

Palchuber Kinga

Hont - 2020-10-28 - Kutyori konyha - Torjay Attila

Fotó: (c)Torjay Foto

A bogyós gyümölcsök hazájaként emlegetett nógrádi faluban a lekvár- és szörpkészítés immár több mint százéves hagyományokon alapul. Nem meglepő, hogy Balla Györgyi évekkel ezelőtt rögtön beleszeretett a hely varázsába, s több költözés után végül Honton telepedett le családi vállalkozásával, a Kutyori-Konyha Kft.-vel. Nevük a festői település egyik részére utalva is azt üzeni, hogy a manufaktúra olyan helyként működik a faluban, amelyet a helyi közösség mindenkor a sajátjának érezhet. Az üzem csapata büszke hazánk örökségeire, s ezeket tiszteletben tartva viszi tovább és őrzi termékeivel a honti hagyományokat és értékeket.

– Tizenhat éve egy kényszerhelyzet szülte, hogy egyéni vállalkozóként bele mertem vágni a még akkor teljesen új kalandba. Mivel a korábbi munkámat tekintve már jártas voltam a gyümölcsfeldolgozásban, így ezen a területen szerettem volna bizonyítani a Kutyori-Konyhával is – mondta Balla Györgyi ügyvezető, hozzátéve: – Az alapítás óta a legfontosabb szempontunk, hogy a gyümölcsöket megbízható forrásokból szerezzük be, ezzel biztosítva az állandó magas minőséget. Emellett törekszünk termékeink kiváló ár-érték arányának megtartására, hogy a mai rohanó világban is megmaradjon a finomságok tradicionális ízvilága.

Az ország sok pontján fogyasztják az itt készült termékeket
Fotó: T. A / NMH

Balla Györgyi kiemelte: először csak regionálisan értékesítettek, ám ma már az ország számos pontján – gasztro- és ipari konyhákban, cukrászüzemekben, pékségekben, sütödékben, tejfeldolgozókban és több étteremben is – jelen vannak a honti finomságokkal. Külföld felé is nyitottak, így már Szlovákiában, Romániában, Németországban és Ausztriában is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

A termékpaletta igen széles: többek között dzsemeket, lekvárokat, szörpöket, gyümölcsvelőket, önteteket és ketchupöket készítenek a kézműves üzemben. Lekvárjaikban a magyar gyümölcsök – eper, málna, szeder, meggy, kajszibarack, őszibarack, áfonya, szilva, alma, körte – mellett az egzotikus ízvilág is felfedezhető, de készítenek gyógynövény alapú – homoktövises, bodzás, rebarbarás és csipkebogyós – finomságokat is. A dzsemek és a lekvárok mintegy 30-féle ízben kaphatóak, több mint 70 százalékos gyümölcstartalommal. A termékek speciális eljárással készülnek, így sokáig megőrzik szavatosságukat és frissességüket mesterséges adalékok hozzáadása nélkül. – Különös figyelmet szentelünk az egészséges életvitelnek, ezért csökkentett energiatartalmú és diabetikus változatokat is gyártunk többféle ízben – emelte ki Balla Györgyi.

Az interjúban szereplő nógrádi termelő megtalálható a Nógrád Megyei Önkormányzat által létrehozott „Vedd a nógrádit!” online piactéren. Az interjú megjelenését támogatta a Nógrád Megyei Önkormányzat „A megyei identitás erősítése Nógrádban” című programja.

A lekvárműhely a sütőipar számára is számos terméket gyárt, elsősorban magas gyümölcstartalmú sütésálló dzsemeket és lekvárokat. A nyári szezonban gyümölcsfagylaltalapjaik is kedveltek, a minőség itt is párosul a magas gyümölcstartalommal. – Négy éve zöldségfeldolgozással is foglalkozunk, így friss paradicsomból készítjük kézműves ketchupjainkat csemege, csípős és olaszos ízekben – mondta az ügyvezető, aki csapatával a gyümölcsök mellett szívét-lelkét is beledolgozza a finomságokba. Egy gyümölcs álma sem lehet más, mint a „kutyori” csapat szorgos kezei közé kerülni.

Hont szépségét és értékeit hirdetik

A Kutyori-Konyha Kft. termékei minőségi alapanyagokból készülnek, összetevőiket hazai termelőktől vásárolják. Ezzel a hagyományok és a természetes ízvilág is tovább él finomságaikban. Balla Györgyit és vállalkozását elsősorban a pozitív vevői visszajelzések erősítették meg abban, hogy megéri napról napra a kézműves termékek előállításával és népszerűsítésével foglalkozni. Az ügyvezető elmondta: a karácsony közeledtével egy meglepetésterméket szeretnének a piacra dobni, ugyanis a hagyományos ízek mellett mindig kísérleteznek a különleges ízekkel is. Balla Györgyi nagy vágya, hogy manufaktúrájukkal hozzájáruljanak a gasztroturizmus fellendítéséhez a településen. Egy ebből a célból kialakított bemutatóhelyen a hagyományos lekvárok és szörpök készítésén túl Hont szépségeit és értékeit is megismertetnék az érdeklődőkkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában