Vedd a nógrádit

2020.10.18. 19:57

Mutatjuk a holland módszert: így terem a csiperke Szécsényben

Szitás Máté egy nagyot álmodva már két éve foglalkozik fehér csiperkegomba előállításával Szécsényben. A fiatal gazda egyedüliként termeszt a megyében holland technológiás módszerrel, jelentős termőterületen.

Palchuber Kinga

Interjú Szitás Mátéval aki megyeszerte egyeduli fehér csiperke gomba termesztő. Szécsény 2020.10.05. Ladóczki Balázs/LB Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Ladóczki Balázs

Szitás Máté idegenforgalmi közgazdászként végezte el a főiskolát, magánélete 2007-ben úgy alakult, hogy Miskolcról Szécsénybe költözött. Ezt követően bő tíz évig dolgozott egy salgótarjáni multinacionális cég középvezetőjeként, ami jó ugródeszkának bizonyult egy saját vállalkozás beindításához.

– A mezőgazdaság felé 2010-ben kezdtem kacsintgatni, majd a következő években a gyümölcstermesztés igazi hobbimmá vált. Jó érzés volt az energiáimat a magam hasznára fordítani, a család és a barátok pedig megerősítettek abban, hogy érdemes lenne a gazdálkodással komolyabban foglalkoznom – mondta Szitás Máté.

Álmát követve három évvel ezelőtt hátrahagyta addigi munkáját, s a gyümölcstermesztés veszélyeit felismerve végül a fehér csiperkegomba előállítása mellett tette le választását.

– Motivált, hogy egy Nógrádban egyedülálló vállalkozással robbanhatok be a piacra – fogalmazott Szitás Máté | Fotó: L. B / NMH

– Motivált, hogy a megyében egy egyedülálló vállalkozással robbanhatok be a piacra, ezért fiatal gazdaként felvettem a kapcsolatot neves gombatermesztőkkel is, hogy hasznos tanácsokat és ismereteket szerezzek e területen – mesélte a gazda.

Szécsényben, egy régi terménytároló épületet felújítva alakította ki gombaüzemét, ahol immár két éve minőségi keretek között folyik a piacképes fehér csiperkegombák termesztése.

– A csiperkét holland technológiás módszerrel termesztem. Ennek lényege, hogy egy modern, szinte teljesen automatizált légtechnika alkalmazása mellett polc- és zsákos rendszerben növekszik a gomba, a legoptimálisabb klimatikus értékek megteremtésével. Mivel élelmiszert állítunk elő, nagyon fontos a higiéniai követelmények betartása az üzemben. Egy esetleges fertőzés az egész gombaállományt elpusztíthatja – ismertette a fiatal gazda.

Szitás Máténak a termesztési technológia tökéletesítésében és az előállításban segítségére van egy harmincéves szakmai tapasztalattal rendelkező gombatermesztő, akivel együtt ellenőrzik a szécsényi termőterületet.

Az interjúban szereplő nógrádi termelő megtalálható a Nógrád Megyei Önkormányzat által létrehozott „Vedd a nógrádit!” online piactéren. Az interjú megjelenését támogatta a Nógrád Megyei Önkormányzat „A megyei identitás erősítése Nógrádban” című programja.

A megfelelő gondoskodásnak köszönhetően az üzemben 15–25 napos ciklusokban terem a gomba, s bő egy hónap alatt több ezer kilogramm csiperkét tudnak leszedni. Jelenleg a terméket több olyan budapesti és szlovákiai partnercég vásárolja fel rendszeresen, ahol naponta nagy mennyiségben készítenek ételt. Ezzel a szécsényi gazda a közétkeztetésben már stabilan jelen van termékével.

A gazda tervei között szerepel, hogy hamarosan egy kisebb üzlethelyiségben a lakosságot is elláthassa friss gombájával, de az üzem továbbfejlesztésének reményében újabb pályázati lehetőségeket is keres. A cél az, hogy annyi fehér csiperkegombát tudjon előállítani Szécsényben, hogy a partnereket minden héten kiszolgálhassa a friss ter­mékkel.

Kevesen eszik, pedig egészséges

Bár a hazai gombatermesz­tés bővült az elmúlt évek­ben, ennek ellenére a fogyasztás nálunk a legalacsonyabb: mindössze 1–1,5 kilogramm. Szitás Máté a fiatalok körében is igyekszik népszerűsíteni a terméket, ezért ha az üzemben sikerül kialakítani megfelelő körülményeket, a gyerekekkel is szeretné megismertetni a gombafogyasztás előnyeit. Mint mondta: a gomba mindenki számára elérhető és változatosan elkészíthető, sőt értékes tápanyag- és vitamintartalma miatt a szervezet számára is rendkívül hasznos. A magyarok húsvétkor és karácsonykor keresik leginkább a gombaféléket. A szécsényi üzemben a frissen szedett és hűtött gombákat másnap már tovább is szállítják a felvásárlóknak, így az a tápanyagtartalmát és belső értékeit megőrizve kerül az asztalokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában