Fotó: T.A. / NMH

Hőségben kúsztak, másztak a Robinson Szigeteken

A Szécsényi Amatőr Futók Társasága (Szaft) és a Nógrádi Vízi Világ Egyesület közösen rendezte meg szombat délután a II. Robinson szigeteki terep-cross futás és vízi családi napot.

A tavalyi jól sikerült rendezvény után idén is a Robinson Szigetek adott otthont az eseménynek.

– A rendezvény célja elsősorban a mozgás népszerűsítése, a sportbarátságok ápolása és a versenyzési lehetőség biztosítása amatőr sportolók részére. A futamokat korcsoportra lebontva rendeztük meg. A felnőttek közül 30-an vágtak neki a 8 kilométeres távnak. A pálya 2 kilométer hosszú volt és 4-szer kellett körbemenni rajta. Az akadályok közé tartozott egy 1 méter magas palánk átmászása, rönkök alatt átbújás, 3 méter magas piramis megmászása, gerendákon egyensúlyozás, lengőhídon átkelés, gumikon lépegetés, békajárás, lagúnán átjutás, amelynek vízmélysége 1 méter – mondta Czele Jánosné a SZAFT elnöke.

A versenyen nemcsak felnőttek, hanem gyermekek is megmérettethették magukat a nekik szervezett futamokban.

Ezt követően indult a terep-cross, majd pedig a 4 kilométeres nordic walking-szám. Az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz, hiszen rekkenő hőségben kellett teljesíteni a távot. A szervezők erre tekintettel egy kijelölt állomáson vízzel, citrommal és szőlőcukorral segítették őket a küzdelem ideje alatt.

A megmérettetésre nemcsak a környékbeliek jelentkeztek, hanem az egész országból, sőt Szlovákiából és az Egyesült Királyságból is érkeztek a versenyre. Kubinyová Silvia egy 5 fős csapat tagjaként érkezett Nagykürtösről a Robinson Szigetekre, ahol sikerült megszereznie a 2. helyet az abszolút női versenyben.

– Örülök az eredménynek, de a legjobb az egészben mindig az, hogy amikor teljesítem a versenyt, boldog és vidám leszek – mondta a szlovák versenyző. Hozzátette: Tavaly is itt voltunk és tervezzük, hogy jövőre is itt leszünk.

Bartos Ferenc 44 éves szécsényi lakos, valamint Bereczki Szilárd 40 éves berettyóújfalui versenyző szinte végig együtt haladtak a pályán, majd egymás kezét fogva robogtak át a célvonalon. A táv teljesítését követően mindketten egyetértettek abban, hogy a másik jelenléte motiválóan hatott rájuk.

Bartos Ferenc már másodszor vesz részt a versenyen annak ellenére, hogy jobban kedveli az akadálymentes futást. – Számomra a legegyszerűbbnek a békajárás tűnt az akadályok közül, mégis ez volt a legnehezebb – mondta Bartos Ferenc.

Bereczki Szilárd azonban először járt a Robinson Szigeteken és rögtön meg is szerezte a győzelmet az abszolút férfiversenyben. – Az akadályversenyek mindig nagyon élvezetesek, ráadásul most a nagy hőség is komoly kihívást jelentett. Talán éppen ezért a vizes akadály tetszett a legjobban – mondta Bereczki Szilárd.

Mindkét versenyző biztosított minket arról, hogy a hangulat és a helyszín, valamint a társaság is nagyon jó volt a szécsényi megmérettetésen, így jövőre is visszatérnek.

Varga Béla a Robinson Szigetek ügyvezető igazgatója elmondta, hogy igyekeznek felkarolni a helyi kezdeményezéseket, és színvonalas programokat szervezni a környéken élőknek. Az igazgató tavaly versenyzőként is részt vett az eseményen, idén azonban egyéb elfoglaltságai miatt, nem tudott felkészülni a versenyre, de jövőre ő is újra ott lesz a nevezők között.

A megmérettetést követően a szervezők bográcsban főtt gulyással kedveskedtek a résztvevőknek, amelyet követően az eredményhirdetésen Stayer Lászlótól, Szécsény Város polgármesterétől és Varga Bélától vehették át a díjakat a győztesek, valamint minden résztvevő egyedi kőérmével és a Biopont által felajánlott ajándékcsomaggal távozhatott.

A családi nap keretében bemutatásra került a Robinson Szigetek mint Ipoly folyó menti kikötőpont, valamint a jelenlévők megismerkedhettek a Natura 2000 terület élővilágával.

Ezenkívül a szervezők lehetőséget biztosítottak kajakozásra, kenuzásra és kerékpározásra is a versenyzők és kilátogató érdeklődők számára.

Eredmények:
Akadályfutás 8 km abszolút férfi: 1. Bereczki Szilárd, 2. Bartos Ferenc, 3. Zsíros István.
Férfi 15-29 év: 1. Darnyik Márk Norbert, 2. Gyura Ádám.
30–39 év: 1. Zsíros István, 2. Lengyel Csaba, 3. Reitinger Gábor.
40–49 év: 1. Bereczki Szilárd, 2. Bartos Ferenc, 3. Máté Péter.
50–59: 1. Varga Péter, 2. Czagány József.
Akadályfutás 8 km abszolút női: 1. Bíró Renáta, 2. Kubinyová Silvia, 3. Tóth Kata.
Női 15–29 év: Bori Bianka.
30–39 év: 1. Reitingerné Golyán Szabina, 2. Kovács Boglárka.
40–49 év: 1. Bíró Renáta, 2. Kubinyová Silvia, 3. Tóth Kata.
50–59 év: 1. Czagányné Boczovszki Katalin, 2. Szita Mária.
60+ év: 1. Kovácsné Obrecsány Klára.
Nordic Walking 4 km (összes résztvevő 12 fő):
Férfi: 1. Kubányi Jaroslav, 2. Czele Ferenc.
Női: 1. Jarmila Gyalogová, 2. Andrea Prepelicová, 3. Simon Liza.
Gyerekfutamok (összesen 22 fő):
(2–5 év) Lány: 1. Reitinger Adél.
Fiú: 1. Bozsó Áron, 2. Lévai Máté, 3. Butel Bendegúz
(6–10 év) Lány: 1. Strehó Regina, 2. Várszögi Szófia, 3. Horváth Hella Napsugár.
Fiú: 1. Máté Adorján, 2. Mester Márton, 3. Mester András.
(11–14 év) Lány: 1. Vincze Anna, 2. Puruczki Polett.

 

Hozzászólások

pirográfia Gerhát Karina
A tarjáni művész igazi szenvedélyévé vált, hogy fába égetve alkotja képeit
Koronavírus / 23 perce
Bartos Mónika: ebben a tanévben nem utaznak Kínába nyelvtanuló diákok
A tanulók az iskola tájékoztatása szerint az Egyesült Királyságot választották.
tűzveszély / 1 órája
Betiltják a villanyautók töltését a mélygarázsokban Hollandiában
hagyományok / 1 órája
Néptáncünnepet rendez a Martin György Néptáncszövetség
a rejtélyek színpada / 1 órája
Felülmúlta előző sikerét is a TV2
merénylet / 1 órája
A tömegbe hajtott egy autós egy németországi farsangi felvonuláson
szélvihar / 1 órája
A fővárosi Uzsoki kórház egyik épületére is rádőlt egy fa
mérföldkő / 1 órája
Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetemen