Hallgassa élőben!

Nem parancsol, hanem kér, ezért szeretik a munkások a szécsényi vezetőt

Zsíros Tamás, a szécsényi önkormányzat műszaki vezetője ötven ember munkáját irányítja, szervezi, koordinálja. Közülük negyvennégyen közmunkások, hatan pedig alkalmazásban álló szakemberek.

Az irányítása alatt lévők azon munkálkodnak, hogy a városkép rendezett és virágos legyen, a közterületekről eltűnjön a szemét, az intézményekben pedig megoldják a kisebb hibákat.

Zsíros Tamás úgy véli, a jó vezető nem parancsol, hanem kér, s megérteti az embereivel, hogy a munkájuk mennyire fontos a város életében. – Reggel hétkor kezdünk, de az emberek már fél órával előtte ott vannak telephelyen, együtt kávéznak, majd meghallgatják az aznapi teendőket – ismertette a műszaki vezető. – A nők közül 14-en kis csoportokba osztva az utcák, terek tisztítását végzik. Összegyűjtik a szemetet, amit az emberek szétdobálnak. Bár vannak kukák a városban, de a szemét legtöbbje a járdán, az úttesten hever. Napi rendszerességgel 20-25 darab 200 literes zsáknyi hulladékot gyűjtenek össze a közmunkások. A Várkertből naponta 3-4 zsák szemetet szednek fel. Kukák ott is vannak, de a szemét nem oda, hanem a földre kerül – panaszkodott Zsíros Tamás.

A telephelyen tíz darab, egyenként ezerliteres konténerekbe kerül a szemét, amit később jelentős költséggel elszállíttatnak. A város két társtelepülése, Pösténypuszta és Benczúrfalva is hozzájuk tartozik. Utóbbi helyen ketten dolgoznak folyamatosan. Pösténypusztán viszont a határzárást követően tisztább lett a település.

Zsíros Tamás az önkormányzat felkérésére vállalta a sokrétű feladatot. Örömmel, felelősséggel végzi a munkát
Fotó: Sz.F. / NMH

Zsíros Tamás további feladataikról is beszámolt. A férfiak elsősorban fizikai munkát végeznek. Télen felújították a településre vezető utakon a köszöntőtáblákat. Februárban kezdték, de most is folyamatban van a város területén összefolyó csatornák tisztítása, a földben lévő csövekben a dugulások megszüntetése. Elkezdődött a parkok virágosítása is.

– Előfordul, hogy munkásainknak hétvégén is dolgozniuk kell, például amikor a vihar fákat dönt ki vagy letöri az ágakat. Adódik számukra több váratlan feladat – emelte ki Zsíros Tamás, hozzátéve: – Ami a gépparkot illeti, mindenünk van, ami kellhet, de jó lenne bővíteni a gépek számát. A fűnyírók napi rendszerességgel kinn vannak a terepen és dolgoznak.
Egy univerzális gép szinte mindenütt bevethető, télen havat takarít, ha kell, füvet nyír, de szükség esetén söprésre is használható. Nemrég egy modern gallyaprító gépet is beszereztek, amit hamarosan a lakosság is igénybe vehet.

A műszaki vezető a három településrész temetőinek rendben tartására is kitért. A sírok környékét a házirend szerint a hozzátartozóknak kell rendben tartania, de Zsíros Tamás azt mondta, hogy közülük többen nem a városban élnek vagy már meghaltak, így a sírok közötti területet is ők tartják rendben. Ezenkívül szintén hozzájuk tartozik a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban lévő tornaterem működtetése.

Hozzászólások

salgóbánya Gerhát Karina
Fogaskerekű rázná fel a salgótarjáni turizmust
kánikula / 1 órája
Pokoli hőség jön: érkezik az év első tartós hőhulláma
Akár 35 fok is lehet.
időjárás / 1 órája
Zivatarok miatt adtak ki riasztást Nógrád megyére
Foc-eb 2021 / 1 órája
A pályán esett össze Eriksen, félbeszakadt a dán-finn meccs
női tenisz / 2 órája
Barbora Krejcikova nyerte a Roland Garrost
Európa-bajnokság / 2 órája
Így szurkolt Salgótarján az Európa-bajnokság nyitó mérkőzésén - videó
Nool
SZTÁRRAJONGÓ / 2 órája
Szalai Attila: Mesut Özil is szurkol a magyar válogatottnak
luxus és romantika / 3 órája
Elárverezik L'Wren Scott tervező Mick Jaggernek készített kabátjait