Fejlesztés fejlesztést követ Mátranovákon

Mátranovákon évek óta egyik fejlesztés követi a másikat: a lakossági igényeket kielégítve több közintézmény és önkormányzati út újult már meg, de a községvezetés a közeljövőben is számos beruházással varázsolná a turisták számára vonzó hellyé a települést.

Bodor Ernőné polgármester a 2019-es önkormányzati választásokat követően teljesen megújult testülettel folytatta a megkezdett munkát, s Mátranovákon azóta már több új beruházás is célba ért. – Az előző testülettel szép eredményt értünk el, egyebek mellett sikerült rendbe hoznunk az orvosi rendelőt, a művelődési házat, a hivatalt és az iskolát. Az új csapat is tele van tervekkel, biztos alapokon folytathatjuk tovább a fejlesztéseket – mondta Bodor Ernőné.

A községvezető ismertette: az óvoda teljes kihasználtsággal működik Mátranovákon, de a szülők részéről már nagy igény mutatkozott a bölcsőde kialakítására. Az elképzelésre 300 millió forint pályázati támogatást nyert el az önkormányzat, amelyből a már többszörösen felújított óvoda melletti kihasználatlan épületrészt ruházzák fel az új funkcióval. – Terveink szerint 24 férőhelyes, kétcsoportos bölcsődét indítunk, amellyel a jelenleg romos ingatlan is felvirágozhat – ismertette a településvezető. A közbeszerzési eljárást a napokban megkezdték, a bölcsődét előreláthatólag 2022-ben már birtokba vehetik a gyerekek.

Egyebek mellett a fogorvosi rendelő és a védőnői szakszolgálat épületét is sikerült megújítani. Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Bodor Ernőné polgármester és Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke

Bodor Ernőné hozzátette: az óvoda műfüves pályával is gazdagodhat 30 millió forintból, így az apróságoknak még több lehetőségük nyílik a mozgásra és a játékra. A helyszínen már zajlanak földmunkák, amelyhez önerőt biztosított az önkormányzat. Emellett a Magyar falu programban elnyert ötmillió forintból elkészült az óvoda új kerítése, így szinte az egész terület zárttá vált.

Egy vidékfejlesztési projektben ötmillió forintot ítéltek meg a településnek, amely lehetőséget teremt a Mátracserpusztán található egykori iskolaépület, a kulcsosház újjáélesztésére. – Még az előző testülettel, két éve megoldottuk az ingatlan vízellátását, azonban félő volt, hogy az épület az enyészetté válik, így megoldást kellett találnunk. Az elnyert összeg közel sem lenne elég a rendbetételre, de az előző évi gazdálkodásnak köszönhetően nagyobb önerőt is be tudtunk vállalni a munkában – tájékoztatott a polgármester. A kulcsosházon tetőfelújítást és nyílászárócserét hajtanak végre a szakemberek, illetve fürdőszobákat, mosdókat, melegítőkonyhát és négy vendégszobát alakítanak ki a helyszínen. A munkálatokat a tervek szerint augusztus végén befejezik, s ha minden jól alakul, akkor a berendezési tárgyakat is megvásárolják még idén. – Olyan szálláshelyet szeretnénk kialakítani, hogy a turisták szívesen térjenek be a településre. A tervek szerint jövő év elejétől már fogadhatnánk a vendégeket, s csak annyi díjat kérnénk, amely fedezné a rezsit és az ott dolgozó gondnok bérét – ismertette Bodor Ernőné.

A korszerűsített művelődési ház számos programnak ad otthont, a sporttól a táncig számos foglalkozást tartanak benne

Mátranovák azon kisebb települések egyike, ahol a helyi cégek iparűzési adójának köszönhetően saját bevételekből is tudnak gazdálkodni. Ennek eredményeként harmincmillió forint saját forrásból nagy projektbe kezdtek, az elavult közvilágítási lámpatesteket is kicserélik a településen. A közvilágítási költség havonta 400 ezer forint, a LED-es világítás bevezetésével azonban a felére csökkenhet a kiadás.

Komoly hangsúlyt fektetnek az utakra, a biztonságos közlekedésre
Négy évvel ezelőtt egy kerékpárosbarát és közlekedésbiztonsági beruházásra több mint 65 millió forintot nyert a település, azonban a projekt terveinek engedélyeztetése elhúzódott. Bodor Ernőné elmondta: a napokban a Szabadság és a Dózsa György úton végre megkezdődtek a kivitelezési munkák, így a település elejétől egészen az iskoláig gyalogátkelőhelyek, járdák és kerékpáros sáv kialakítása teszi majd biztonságosabbá a helyiek közlekedését. Hozzátette: az önkormányzat 23 kilométer belterületi utat kezel, amelyek felújítására nagy hangsúlyt fektet. – A szennyvízelvezetési és kábelezési munkák a már korábban – 95 százalékban – leaszfaltozott és rendbe tett szakaszok egy részét is megviselte, így a közeljövőben ezek karbantartását helyezzük előtérbe – emelte ki a polgármester. Húszmillió forint önerőt különítettek el a vízelvezetés és a kátyúk orvoslására, amely elsősorban a Kőalja, a Dózsa György, a Petőfi és Hunyadi út környékét érintik. Nemrég a Mátranovák és Mátracserpuszta közötti köves út is megújult. A községvezető bízik benne, hogy hamarosan elmondhatja: az egész településen aszfaltozott utakon közlekedhetnek az autósok. A napokban a közúthoz tartozó szakaszokon is történtek kátyúzások.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint kétezer diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén
mérföldkő
150 millió éves toll segíthet megérteni a madarak evolúcióját
Üzenet / 6 perce
Miniszterelnök: a koronavírus-járvány elleni közös küzdelem elmélyítette a kínai-magyar barátságot
Orbán Viktor a Kínai Népköztársaság nemzeti ünnepe alkalmából küldte jókívánságait.
A zene világnapja / 19 perce
Kezdődik az Orosz Zenei Fesztivál
elismerés / 22 perce
Nemzetiségünkért díjat kapott Bánk volt polgármestere
Hegedűs Henrik
rászorulók / 38 perce
Kárpátaljaiaknak gyűjt adományt az Ökumenikus Segélyszervezet
közbeszólt az időjárás / 53 perce
Kevesebb bor lesz idén, de kiváló lehet az évjárat
nincs rivaldafény / 1 órája
Megváltoztatta a számát, barátai elől is elbújt Koós János özvegye
legenda / 2 órája
Visszatér az AC/DC