Hírösszefoglaló

2023.09.17. 22:03

A nap legfontosabb megyei hírei egy helyen – 2023. szeptember 17.

A hét utolsó napján is sok érdekes megyei témákról írtunk.

Nool.hu

Az elmúlt időszakban erdeinkben – a Börzsönyben és a Cserhátban is – megnövekedett az illegális bevándorlók száma, akik a közeli szlovák-magyar határ felé tartanak kisebb-nagyobb csoportokban. Az Ipoly Erdő Zrt. közleményében az erdőjárók figyelmét hívta fel.

Ismét lehetővé válik a szociálisan rászoruló, felsőfokú oktatásban, nappali, államilag finanszírozott képzésben tanuló diákok támogatása. Balassagyarmat is csatlakozik az ösztöndíjprogramhoz.

Október 22-én a Junior Prima díjas Magyar Valentin ad Liszt Ferenc műveiből összeállított szólóestet a budapesti Karmelita kolostorban.

Az egész nyugat-nógrádi térség iparának meghatározó ágazata mindmáig a romhányi csempegyártás. Az üzem elődje éppen száz esztendeje, 1923-ban kezdte meg működését. Erre a jeles évfordulóra emlékeztek szombaton este a falu Bereczki Mátéról elnevezett művelődési házában.

Idősebb Telek Zoltán festőművészt családja, barátai körében köszöntötték a gyarmati Jánossy Képtárban, ahol szombat délután életműkiállítás is nyílt.

A vizslásiak idén is megmutatták, mi is az a szüreti mulatság. Fotóriporterünk videójáról is árad a jó hangulat.

Kazáron tartották meg az idei vérmegyenapot szombaton, melyen Nógrád büszkeségei, értékei és hagyományai kerültek előtérbe. Fotóriporterünk videós ízelítőt hozott arról, hogyan ünnepeltek a nógrádiak.

Gáspár Győző fotósorozattal nosztalgiázott a Facebook-oldalán.

A hagyományoknak megfelelően az Ipolytarnóci Ősmaradványok bemutatóhely idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz. Annak keretében az érdeklődők megismerhették földtani múltunkat, értékeinket.

A tari Buddha Park épületeibe és kiállításaiba is betekintést nyerhettek az érdeklődők a hétvégén, ugyanis a létesítmény is csatlakozott a 36 éves múltra visszatekintő Kulturális Örökség Napjai eseménysorozathoz.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában