Kulturális Örökségünk Napjai

2023.09.17. 19:22

Megkövült fatörzsek között elevenedtek meg kulturális örökségeink Ipolytarnócon (fotók)

A hagyományoknak megfelelően az Ipolytarnóci Ősmaradványok bemutatóhely idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz. Annak keretében az érdeklődők megismerhették földtani múltunkat, értékeinket.

Gulyás Edina

A tárlatvezetés kitért az alsó miocén földtörténeti kor eseményeire is

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Megkövült fatörzsek, interaktív kiállítások, a miocén erdő arborétumának különleges növényei és évmilliókkal ezelőtt itt élő állatok valósághű figurái között tölthették az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz látogatók a hétvégén a szabadidejüket. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Miocén Parkja is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű programhoz, amit szeptember 16-án és 17-én rendeztek meg. 

– A terület páratlan földtani örökségének helyszíni védelmére az idők során számos védőépületet emeltek, a legelsőt egy nagy kövesedett fatörzs maradványai fölé 1866-ban – fogalmazott Szarvas Imre túravezető. – A földtani múlt így fonódik össze az emberi kultúrával és történelemmel. Mindez Ipolytarnócon tetten érhető. 

A szakember a Bükkábrányi fák védőépületétől indulva vezette végig az érdeklődőket az Ősfenyő Belépő fogadóépület interaktív kiállításain, kitért a miocén ősvilág maradványaira és a hozzájuk fűződő mítoszokra, majd a miocén erdő arborétumában kalandoztak a látogatók. A térítésmentes tárlatvezetés közben számos érdekes műhelytitok is kiderült.

Szarvas Imre azt is elárulta, hogy az Ipolytarnóci Ősmaradványok bemutatóhely a Novohrad-Nógrád Geopark területén helyezkedik el, ami az első a határon átnyúló geoparkok sorában. A geoturizmus így a magyar és a szlovák részre szakadt örökséget újra egységbe rendezheti a Kárpát-medence ölelésében. A jó hangulatú tárlatvezetés kitért az alsó miocén földtörténeti kor eseményeire utaló építészeti megoldások szimbolikájára. Ismertette a fogadóépületi kiállításokat, egyúttal kedvet adott az országhatáron átnyúló geopark kulturális örökségéhez tartozó látnivalók megtekintéséhez is. 

A program során kiderült, hogy arra nem csak szűkebb hazánkból, hanem az ország több pontjáról érkeztek az érdeklődők. Az érdekes és szórakoztató tárlatvezetés során minden résztvevő nagyon jól érezte magát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában