Megnyitó

2023.09.17. 12:01

Életműkiállítás mutatja be a 80 éves gyarmati festőművész alkotásait

Idősebb Telek Zoltán festőművészt családja, barátai körében köszöntötték a gyarmati Jánossy Képtárban, ahol szombat délután életműkiállítás is nyílt.

Lukács Zsófia

Id. Telek Zoltán 80 évesen is fiatalosan fest

Forrás: Nool

Fotó: Lukács

Nagy érdeklődés övezte az idén 80 éves ikonikus, napjainkban is aktívan alkotó festőművész kiállítását: a megnyitóra megtelt a Jánossy Képtár. A jelenlévőket Zolnyánszki Zsolt Benedek, a galéria vezetője köszöntötte, majd ifj. Telek Zoltán, a festőművész fia nyitotta meg a 88 festményből álló tárlatot.

– Apám az a fajta alkotó, aki a napja nagy részét a műhelyében tölti. Ez a kiállítás most egy kiteljesedése a folyamatos alkotásnak, így azt az örömöt, energiát, amit ezekbe a festményekbe fektetett, azt meg tudja osztani másokkal is – mondta el ifj. Telek Zoltán. Hozzátette, hogy a festőművész a klasszikus értelemben vett portrét, csendéletet és tájképet festi nagy szeretettel, de ebből is kiemelkedik a portré, ami a nagyobb kihívást jelenti számára és valamilyen módon kötődik is az ábrázolt személyekhez. 

 A kiállítás különleges darabja a nyírfákat ábrázoló első olajfestménye, amit 14 évesen készített az édesanyjától kapott törölközőre.

 A megnyitó előtti napokban készült utolsó portré pedig Csemniczky Zoltán szobrászművészt ábrázolja. 

A festőművészt Kovács Ferenc, a mindenki által Kofe tanár úrként ismert barátja köszöntötte, aki beszédében személyes élményekre emlékezett vissza és arra is kitért, hogy a művész színes személyiségéhez és fiatalos lendületéhez egyfajta öngyógyításként járult hozzá a tangóharmonika, a zene, a természet, a versek és a kertészkedés szeretete. A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola nevében Csábi István, az intézmény igazgatója köszöntötte az alkotót. A megnyitót követően a 80. születésnapot közös pezsgőzéssel a Latte Maffiato zenéje mellett ünnepelték a megjelentek.
A kiállítás november 19-ig tekinthető meg a Jánossy Képtárban.

Az alkotóról
Id. Telek Zoltán 1943. március 13-án született a felvidéki Losoncon. Pici gyermek volt, amikor szülei Ipolytarnócra költöztek. Iskoláit Ipolytarnócon, Balassagyarmaton és Budapesten végezte. Kora gyermekkorától igazán izgalmasnak tartotta a rajzolást és a festést, emellett zenélni is tanult. Kedvelt témái a tájképek és a portrék, ez utóbbiból sok magántulajdonban és közintézményekben van elhelyezve. Képein a tiszta színek dominálnak, élettel teli festményei jó megfigyelőképességről tanúskodnak. Kedveli a klasszikus mestereket, de szívesen alkalmaz modern technikákat is. Olykor egyszerre több képen is dolgozik, kreatív és néha meghökkentő képkivágásokat alkalmaz. Az alkotás öröméért fest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában