Programajánló

2023.07.13. 19:59

Nógrád-szerte dagonyázunk a programokban hétvégén – mondjuk, merre menjetek!

Igazi programáradat özönli el hétvégén szűkebb hazánkat. Összegyűjtöttük, merre érdemes útnak indulni.

Veres Edina

Ismét felbőgnek a motorok Béren

Forrás: Nool.hu | Archív fotó

Bohács István nótáival folytatódnak a Zenés Nyári Esték

Idén ismét megszervezi a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. a Zenés Nyári Esték című programsorozatát, amely immár második állomásához közeledik. Az ingyenes koncertek július 14-én, pénteken folytatódnak a zagyvarónai Bátki József Közösségi Házban, ahol Bohács István nótaénekes dalol majd a közönségnek 18 órától.

Hatodik alkalommal dagonyáznak a sárban az extrém fesztiválozók Béren

A „gázfröccs” szerelmeseinek Béren a helye, ahol jelenleg zajlik VI. Dagonya Extrém Fesztivál. Az esemény közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint a rendezvény második napján, azaz pénteken egyebek mellett különböző túrák, off-road RC team, sárgyorsulás, valamint vakroad is szerepel az „abroncspörgető” programok között, míg 21 órától Rostás Szabika énekel a közönségnek. Emellett jelmezes nap is lesz a pénteki, a fesztivál fotósai által az esemény csoportjába feltöltött képek közül a legtöbb like-ot begyűjtőt díjazzák. A rendezvény zárónapján, július 15-én, szombaton először 10 órakor bőgnek fel a motorok a short-track futamokon. A nap során a sofőrök például itineres túrakalandon, körversenyen, illetve távol ugratással tűzdelt körversenyen tekerhetik a kormányt, majd 19 órától bőgnek fel Barbie Car verdák motorjai. A Dagonya Fesztivál zárásaként 21 órától az UFO együttes játszik a megjelenteknek, majd az eredményhirdetés után 22 óra 15 perctől Dj Newl pörgeti a lemezeket fergeteges hangulatot biztosítva a búcsúpartihoz.

Elismeréseket is átadnak a Jenő-napon

Jenő-napot tartanak július 15-én, szombaton Diósjenőn, a Szent István Parkban. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint a programok 10 órakor kezdődnek gyermeknek szóló előadással, majd a sportolni vágyóknak Kékesi Szabrina segít a kalóriaégetésben egy szabadtéri fitness órával. Az érdeklődők 14 óra 30 perctől a dr. Göllesz Viktor Intézet lakóiból álló Gaudate jelnyelvi kórus előadását tekinthetik meg. A rendezvény hivatalos köszöntői 15 órakor hangzanak el, amely során átadják a díszpolgári és a Diósjenő Szolgálatáért címeket, illetve Végh Károly díjat, valamint a Virágos Diósjenőért elismeréseket. Emellett a diós sütemény verseny eredményeire is fény derül, majd az 50 éve házasságot kötöttek és a berlini Speciális Olimpián ezüstérmet nyert női focicsapat diósjenői tagjait köszöntik. Ezt követően a színpadi produkcióké lesz a főszerep, zenés nosztalgia műsort hallgathat meg a közönség Udvarhelyi Boglárka és Jegercsik Csaba előadásában, majd a Budapesti Operettszínház művészei – Gubik Petra és Kocsis Dénes – musical slágerekkel kedveskednek a jelenlévőknek. Emellett a Jenő-nap résztvevői 19 órától a 20 éves Pedrofon együttes koncertjén tombolhatnak, míg 22 órától az Irigy Hónaljmirigy négy tagja szórakoztatja a megjelenteket. Az este során Dj-Pcee retro bulija már 18 órától elstartol, majd a show a koncertek közti szünetekben folytatódik a rendezvény zárásáig, azaz éjfélig.

A sárkánnyal is megvívhatnak Hollókőn

Mesés Várjátékok varázsolják középkorivá a hangulatot Hollókőn július 15-én, szombaton. A település közösségi oldalának tájékoztatása szerint a gyerekek apródokként megismerkedhetnek a lovagok fegyverzetével, ruházatával. Emellett a kicsik bekapcsolódhatnak a viadalokba, és a várostromba is, ahol szüleik és a nézőközönség buzdítására különböző harci eszközökkel vehetik be a középkori falakat. Az érkező seregek szemléje 11 órakor kezdődik, míg egy órával később már az ostromjáték zajlik majd a palota lovagterménél. Déltől két órán keresztül vitézi hétpróbát teljesíthetnek a gyerekek, akik közül a legbátrabbak 14 órától megvédhetik a várat a kénköves füstöt okádó sárkánytól. Végül a vitézi próbát kiálló résztvevők felett 15 órakor tartanak seregszemlét, ahol az apródok előtt – a teljesített feladatokért járó pecsétjeik felmutatása után – megnyílik a kincsesláda.

Veterán autók sorakoznak fel Keszegen

Régi idők négykerekűiben gyönyörködhetnek majd az érdeklődők július 15-én, szombaton a II. Keszegi veteránjármű találkozón és túrán a helyi szabadidő központban. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint a járművek 9 órakor érkeznek a kultúrház előtti térre, majd az esemény hivatalos megnyitója egy órával később „rajtol” el. A patak melletti téren a szervezők 10 óra 30 perckor fát ültetnek, ami után a látogatók egészen délig megtekinthetik a járműkiállítást és bemutatót, valamint ez idő alatt gyermekrajzverseny is zajlik majd. 13 órakor az autók és sofőrjeik nekivágnak az átlagtartó túrának, amelynek eredményeire 15 óra 30 perckor derül fény, míg a díjakat 16 órától vehetik át a versenyzők.

Átadják az értékek házát

Zenés-táncos kavalkád varázsolja színessé a falunapot Palotáson július 15-én, szombaton. Ahogy arról portálunk is már beszámolt, a programok a kispályás labdarúgó tornával, azaz a Falunapi Kupával indulnak 10 órakor. Ezt követően 13 órakor a helyi értékek háza megnyitja kapuit a látogatók előtt, majd a szabadtéri mise után kulturális műsorok követik egymást. A palotási templomnál 14 óra 30 perctől Vámosi-Nagy Zsuzsa és Szilágyi Kinga Katinka fuvola és hárfa koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A helyi rendezvényteret 10 órától töltik meg az események, amelyek sorát főző-, valamint ultiversennyel nyitnak meg. A köszöntők és az eredményhirdetés után helyi csoportok műsorát, illetve kickbox bemutatót is megtekinthetnek az érdeklődők. Fellépőkből sem lesz hiány 19 órától, színpadra lép mások mellett a Csinibabák együttes, Sipos F. Tamás és a Szabad élet zenekar. A palotási falunapot sláger party zárja, amelyhez a ritmust Mikó Zsolt biztosítja majd.

Fellépők sokasága színesíti a juliálist

Megannyi fellépő biztosítja majd a fesztiválhangulatot az idei Berényi Juliálison július 15-én, szombaton. Ahogy arról korábban portálunk beszámolt, a második Vidék Ízei Főző-, Kulturális Fesztiválnak a helyi művelődési ház ad majd otthont. Az eseményt főzőverseny és kispályás labdarúgó emléktorna indítja, míg délben közös ebédre várják a szervezők a lakosokat. A polgármesteri köszöntő 13 órakor hangzik el, azt követően a színpadon különböző zenés-táncos produkcióké lesz a főszerep. A műsorok között 15 órakor kihirdetik a főzőverseny eredményeit is.

A Pokolgép csap a húrok közé

Ismét dübörög a rock a Salgói vár tövében. Ahogy arról portálunk beszámolt, Oláh Zoltán immár 19. alkalommal szervezte meg a Szürkeállomány Nemzetközi Rocktábort, ahol több mint félszáz zenészpalánta bővítheti tudását már befutott muzsikusok segítségével. Mind pénteken, mind szombaton 17 órától egy koncertet tartanak, ahol a résztvevők bemutathatják a közönségnek, hogy mit tanultak az elmúlt egy hét során. Salgóbányán a július 15-i, szombati koncert zárásaként a „hangulatbombát” a magyar heavy metal nagyágyúja, azaz a Pokolgép zenekar robbantja fel.

Palóc Napot tartanak

Palócos programok színesítik majd a tematikus túrát Ipolytarnócon július 15-én, szombaton. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál tartott Palóc Nap 11 óra 30 perckor nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Az érdeklődők megtekinthetik a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület kiállítását, illetve több zenei előadást is meghallgathatnak. A tematikus túra 13 óra 45 perckor indul, majd 14 órakor a Dobroda Hagyományőrző és Citera Együttes játszik majd a megjelenteknek. Ezután Simon Lajosné palóc népmesékkel, az Őszirózsa Hagyományőrző Népdalkör pedig előadással kedveskedik a közönségnek. A Palóc Napon az érdeklődők több kísérőprogram közül is válogathatnak, a lehetőségek között szerepel például arcfestés, kincskeresés, termelői vásár vagy épp kézműves foglalkozás.

Három napon át tart majd a sörünnep

A hétvégén megannyi program során hörpinthetnek habos italukba a balassagyarmati Belvárosi Sörünnep résztvevői. Az érdeklődőket a város Főterén július 14–16. között, az az péntektől vasárnapig koncertek, illetve zenés-táncos műsorok sokasága várja. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, így szombat délelőtt a gyermekműsoroké lesz a főszerep, míg vasárnap este sörhordó tartó versenyben mérhetik össze rátermettségüket a legbátrabbak. A részletes programokat a Nool.hu cikkében is megtekinthetik az érdeklődők.

Mentők zarándokolnak Szentkútra

Hatodik alkalommal zarándokolnak a mentődolgozói hivatást választók nemzeti kegyhelyünkre. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, a Mátraverebély-Szentkútra vezető gyalogos zarándoklat gyülekezője július 15-én, szombaton 5 óra 45 perckor lesz a szécsényi templomnál. A csoportot kisbusz is kíséri majd. Az érdeklődők útközben is csatlakozhatnak a zarándokokhoz a kijelölt találkozási pontokon. A 18 órakor kezdődő szentmisét György Alfréd, bécsi kamilliánus provinciális és Komáromi Jób celebrálja. Vasárnap, azaz július 16-án a Kármelhegyi Boldogasszony búcsút tartanak nemzeti kegyhelyünkön. A 9 és a 11 órai szentmiséket Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita mutatja be, majd szentségimádás lesz.

Vásárokból nem lesz hiány hétvégén

Pénteken a Nagyoroszi Termelői Piac kínál lehetőséget az érdeklődőknek a friss zöldségek és gyümölcsök, illetve egyéb portékák beszerzésére 14 és 17 óra között. Két nappal később, az az július 16-án, vasárnap a Nőtincsi Nemcsakpiac nyitja meg ismét kapuit az árusok és a vevők előtt. A nőtincsi-tó partján tartott eseményen 9 és 13 óra között a látogatók a standokon sorakozó különféle kézműves termékekkel és friss termelői árukkal tölthetik meg a kosaraikat. Emellett az igazi vásári hangulatot akusztikus élő zenével fokozzák a szervezők. E hónapban – közkívánatra – újra Tóth Eszter énekes-dalszerző kedveskedik a vásározóknak, akik emellett kézműves foglalkozáson ismerkedhetnek meg a szövés és az agyagozás alapjaival.

Családi nap programjai közé csobbanhatnak

E hét vasárnap pótolják az eső miatt elmaradt strandnyitó programot a megyeszékhelyen. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. családi napot tart a városi strandfürdőben július 16-án, vasárnap 11 órától. Az eseményen a látogatókra egyéb programok mellett vízi aerobik és ügyességi játékok is várnak. Ezentúl az érdeklődők a Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezete, valamint a Salgótarjáni Mályvavirág Pont egészségpercei során szűrővizsgálatokon és tanácsadáson vehetnek részt, illetve a HPV-vel kapcsolatos ismereteiket is bővíthetik.

Hangversennyel folytatódik a Szécsénkei Nyár

Több nyári hétvégét is programokkal tölt meg a szécsénkei önkormányzat. Ahogy arról portálunk már beszámolt, az eseménysorozat múlt héten mulatós délutánnal kezdődött. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint a következő állomást a július 16-i, vasárnapi ingyenes hangverseny jelenti majd. A résztvevők 17 óra 30 perctől a helyi Técsői Móricz Kálmán Művelődési Házban a Giusto Vonósnégyes előadását hallgathatják meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában