Palóc Nap

2023.07.11. 15:38

Palócos programokat építettek az ipolytarnóci túra köré

A Támasz az Embernek - Támasz a Természetnek (TETT) Alapítvány a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) támogatásával július 15-én, szombaton Palóc Napot tart az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál.

Palchuber Kinga

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság lapunkhoz eljuttatott közleményében tájékoztatott: a palóc örökséget ápoló Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujánál életre hívandó különleges rendezvény nem csupán palócoknak szól majd.

Mint írták: a TETT Alapítvány évtizedek óta fontos szereplője a térség természeti-és kulturális öröksége megőrzésének, egyházasgergei akciójuknak is nagy híre ment. Portálunk is beszámolt arról, hogy az önkéntesek a 16 millió évvel ezelőtt lerakódott sekélytengeri homokkő egyházasgergei földtani alapszelvényénél gyűjtötték össze az ott évtizedek alatt felhalmozott lomokat.

A BNPI az Ipolytarnóci Ősmaradványok megőrzését is segíti, így egy újabb programmal állt elő. Július 15-én, a már régebben meghirdetett tematikus túra programját is beépítve, egy Palóc Napot tart az ipolytarnóci Miocén Parkban. Az eseményhez a Lombkorona kávézó ad testi táplálékot, a szervezők pedig portálunknak azt is megsúgták, hogy a palócgulyáshoz litkei fokhagymás kenyérlángost is lehet majd tördelni, de krumplilaska és molnárkalács is lesz.

A meghívó szerint az eseményt 11 óra 30 perckor nyitják meg, majd a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A tematikus túra 13 óra 45 perckor indul, melynek fáradalmait a Dobroda Hagyományőrző és Citera Együttes műsorán pihenhetik ki a résztvevők. Ezt követően Simon Lajosné palóc népmesékkel szórakoztatja a közönséget, melyet az Őszirózsa Hagyományőrző Népdalkör előadása követ. A Palóc Napon arcfestéssel, kincskereséssel, termelői vásárral, kézműves foglalkozással is várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában