Nool.hu videó

2023.07.13. 11:28

Reggeltől estig zúzzák a rockot Salgóbányán a tehetséges fiatalok (videó)

A természet ölén, a salgói vár tövében zajlik a héten a Szürkeállomány Nemzetközi Rocktábor, ahol befutott muzsikusok tanítják a tehetséges zenészpalántákat.

Balás Róbert

Idén is megrendezték az egy hetes rocktábort Oláh Zoltán vezetésével Salgóbányán

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– Ez az igazi csoda, amikor a zenét madárdal és a fák susogása kíséri – lelkendezik Oláh Zoltán, a népszerű „Szürke”, aki immár 19. alkalommal szervezte meg a tábort, ahol idén is több mint félszázan szívják magukba a műfaj rejtelmeit. Csakugyan, a forró nyárban a nyugalom szigetének is beillő táborban éjjel-nappal zeng a rock; a tanítványok egy-egy árnyas fa alá, az oktatók köré sereglenek, és lelkesen tanulják hangszerük – vagy éppen hangszálaik – fortélyait. Van is kitől tanulni! Az évek során olyan hírességek oktatták a résztvevőket, mint Alapi István (Edda), Závodi János (Piramis) gitárosok, Szappanos György basszusgitáros, Keresztes Ildikó énekesnő és Julius Petrus, a Los Angeles-i Musican Institute-ban végzett dobos, de napestig sorolhatnánk a nagy neveket.

Oláh Zoltán, a tábor vezetője
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Minden évben fel is tűnik néhány tehetséges fiatal! – folytatja „Szürke”. – Ilyen az ifjú losonci gitáros Rony Janecek, aki csapatával a Deep Purple előzenekaraként jeleskedett, míg most 60 tagú szimfonikus zenekarral Bartók-feldolgozásokat játszik. Szintén innen indult a rétsági gitáros Vigyinszki Máté és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett nagyoroszi Siklai István (Ruby Harlem) basszusgitáros. Salgón kezdett a fiatalok körében népszerű Brains, a Holtidő és Kottán Kívüliek együttes, de a táborból már több fiatalt is felvettek a Kőbányai Zeneiskolába, az ország egyik leghíresebb oktatóműhelyébe.

Gitárosok érkeztek a  legtöbben

Nos, idén is óriási az érdeklődés! Gitárosok érkeztek a legtöbben, akiket Stuller János (The Grommets), Sulyok Zsolt (Szürkeállomány) és a kiváló hangszerkészítőként is ismert balassagyarmati Pintér József tanít a hangszer fortélyaira. A dobosokat a dzsesszes kötődésű kassai Bodor János, az énekeseket Fenyvesi Mariann tanárnő és Oláh Zoltán (Szürkeállomány), a basszusgitárosokat a tarjáni származású, Zeneakadémiát végzett Torják Dávid vette a szárnyai alá.

– A gyerekek napközben lelkesen tanulnak, míg esténként megindul az örömzene, amely kivilágos-kivirradtig tart, és eközben is sok mindent ellesnek egymástól és a tanároktól a résztvevők – folytatja Oláh Zoltán, akinek a két fia, a billentyűs Krisztián és a dobos Dani is segíti az oktatást. – Látszik, hogy a fiatalok év közben sokat tanulnak az internetről, de itt, ahol a tanár élőben adja át nekik a tudását, napok alatt is rengeteget fejlődnek. A mostani ifjak közül óriási tehetség a 13 éves Sztremi Ákos dobos és a 19 éves Pats György gitáros, akik „Szürke” szerint napról napra egyre jobbak, de még több reményteljes tinédzser bontogatja a szárnyait a salgói vár alatt.

A Pokolgép is érkezik a táborba

A táborban pénteken és szombaton is 17 órakor indul a koncert, ahol minden résztvevő bemutatkozik a közönség előtt, számot adnak mindarról, hogy mit tanultak az itt töltött egy hét alatt. Végül szombaton 21 órától lép fel a legendás Pokolgép együttes, amely várhatóan ezúttal is elkápráztatja a rajongóit, akik közül az öreg rockerek mellett a lelkes fiatalok sem hiányoznak.

– Igaza van Schuster Lóránt barátomnak, a P. Mobil lelkének: „A rock örök és elpusztíthatatlan!” – mondja „Szürke”, aki lelkünkre köti, írjuk meg, hogy sokat köszönhet a mindent „tűrő és támogató” feleségének. S lelkesen hozzáteszi: – Amíg élek, Salgótarjánban nem hal meg a rockzene!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában