Hírösszefoglaló

2023.05.10. 21:16

A nap legfontosabb nógrádi hírei egy helyen – 2023. május 10.

A szerdai nap sem telt eseménytelenül Nógrádban. Lássuk, hogy mi minden történt május 10-én!

Lászlók Judit

Mentőhelikopter vitte kórházba a diákot

Kedden délben mentőhelikopter érkezett a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce-lakótelepi Tagiskolájába, miután az iskola udvarán, focizás közben elesett egy 7. osztályos fiú és súlyosan megsérült a balesetben. Később kiderült, nem baleset, hanem más egészségügyi okok vezettek a tanuló súlyos rosszullétéhez. Úgy tudjuk a gyermeket a helyszínen újraélesztették, majd mentőhelikopterrel szállították kórházba, azonban mostanra már stabil az állapota.

Körbevezették a sajtót a telephelyen

Korábban a salgótarjáni lakosság részére már két alkalommal szervezett telephelybejárást az Éltex Kft., kedden pedig a sajtó munkatársait is körbevezették az egykori acélgyári területen. Vass Zoltán ügyvezető igazgató reagált az elmúlt időszakban elterjedt rémhírekre: semmilyen szervezetre káros anyag kibocsájtása nem zajlik az üzemben. A portálunk a bejáraton átlépve egy korszerű, frissen felújított helyiséggel találtuk szemben magunkat. Megtudtuk, hogy oda fogják szállítani a beérkező hulladékokat, kapacitását tekintve körülbelül napi 100-150 tonnát. Majd Vass Zoltán kíséretében körbejártuk a vállalat minden pontját, javarészt rendezett környezet fogadott minket. Az eddigi hatósági ellenőrzések tapasztalatai alapján nem folytatnak egészségre káros tevékenységet. 

Nehéz volt a matek érettségi

Nagy küzdelem várt kedd reggel azokra a végzősökre, akik nem igazán kedvelik a reál tantárgyakat, hiszen a matematika tudásukról kellett számot adniuk, és bebizonyítaniuk, hogy ez sem lehet akadálya annak, hogy érettségi bizonyítványt szerezzenek. Kedden ezúttal a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikumának tanulóit csíptük el, hogy beszámoljanak a legtöbb diáknak gondot okozó tantárgy érettségi feladatsorairól. A vizsga 9-12 óráig tartott, azonban voltak, akik már kicsivel 11 óra után megfogták a kilincset, és elhagyták a salgótarjáni Közgé épületét. 

Több nagyméretű fa is veszélyt okozott

A viharos szél hatására felhasadt, megdőlt és épületeket, valamint a gyalogosforgalmat veszélyeztetett több nagy méretű fa kedden délelőtt Salgótarjánban, a Rákóczi úton. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatott, hogy az öt hársfát a vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói létraszer és motoros láncfűrészek segítségével eltávolították. Anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Fejleszt az SBTC

A Salgótarjáni BTC bővíti az utánpótlásközpontját, ahol korábban csupán egy kis, valamint egy nagy méretű műfüves pálya szolgálta a korosztályos csapatokat. A fekete-fehér játékospalánták ezek után egy újabb kis méretű, valamint egy hálóval teljesen lefedett „dühöngő” sportpályán fejlődhetnek majd tovább. A későbbiekben szeretnék a futsal pálya méretű műfüves küzdőteret lefedni, hogy a téli felkészüléskor is használható legyen az időjárástól függetlenül. A fejlesztésekkel kapcsolatban Árki Gábor, az egyesület ügyvezetője nyilatkozott. 

Megújul a 2109-es jelű, Aszód-Verseg-Szarvasgede összekötő út egy szakasza 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósítja meg szűkebb hazánkban a Közlekedésfejlesztés Nógrád megyében 2021 című projektet. Ennek részeként új köntöst kap az Aszód-Verseg-Szarvasgede összekötő út 4,1 kilométeres szakasza. A projektet a társaság 1 milliárd 499 millió forint támogatásból valósítja meg. A felújítás során a szakemberek gondoskodnak a meglévő burkolat profilmarásáról, illetve a szükséges helyeken a teljes pályaszerkezet cseréjéről. Mindezt a kiegyenlítő réteg követi, majd a teljes felületen aszfalt kopóréteg és új padka épül. Kicserélik továbbá a KRESZ táblákat, valamint új tartós burkolati jeleket festenek fel.

Balhé a csárdában 

Több tízezren követik nyomon a Facebookon azt a nem mindennapi konfliktust, ami Tasnádi Péter vállalkozó és az egyik emblematikus nógrádi vendéglátóhely tulajdonosai között alakult ki az elmúlt napokban. Tasnádi Péter negyedik könyve, az „A Keresztapa börtönben” című kötet bemutatójára érkezett Nógrádba az elmúlt hétvégén. Az esemény előtt felkereste a megye egyik legendás vendéglátóhelyét. Majd egy hétperces videóban adott hangot az étteremmel kapcsolatos véleményének. Ebben keményen kritizálta a kiszolgálás és az ételek minőségét, valamint azt, ahogyan a problémáját a személyzet és a családi vállalkozás vezetői helyben kezelték. Állítja, hogy át akarták verni a visszajáróval, a panaszkönyvet pedig nem adták át a kérésére. Az éttermet működtető családi vállalkozás vezetője kedden reggel reagált Tasnádi Péter videójára, miszerint az egy koholmány. 

Öccsével közösen molesztálta saját gyermekét 

A Nógrád Vármegyei Főügyészség még 2020 augusztusában emelt vádat egy rétsági illetőségű testvérpár ellen, mivel szexuálisan zaklatták az idősebbik fivér lányát. A Balassagyarmati Törvényszék tavaly novemberben első fokon az idősebb férfit 14 év, míg beszámítási képességében korlátozott öccsét 8 esztendő fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. Ez ellen az ügyész a jogi indokolást támadva, míg a két vádlott és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a büntetések enyhítése céljából fellebbeztek. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú indítványával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál az ítéleti indokolás kiegészítését, és a védelmi fellebbezések elutasítását.

Elfogták a mátraverebélyi tolvajt

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói május 5-én a hajnali órákban egy mátraverebélyi családi ház tulajdonosa tett bejelentést, miszerint ébredés után észlelte, hogy az ingatlan külön bejáratú kazánházában betörés történt. Az ismeretlen elkövető onnan elektromos kéziszerszámokat lopott el. Az adatgyűjtés és a biztonsági kamerák felvételeinek megtekintését követően a nyomozók megállapították, hogy a korábban Pásztón személy-, és vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt bűnügyi felügyelet alatt álló 23 éves mátraverebélyi nő lopott a melléképületből. A rendőrök a fiatal nőt elfogták és a Bátonyterenyei Rendőrkapitányságra előállították, majd őrizetbe vették. 

Súlyos testi sértés miatt emeltek vádat

Súlyos testi sértés miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 21 éves nagyoroszi férfi ellen. A vádirat szerint a munkatársaknak már több konfliktusuk is volt egymással, majd tavaly március 5-én délelőtt Nagyorosziban egy étterem előtti parkolóban ismét szóváltás alakult ki közöttük. A vádlott a veszekedés közben több ökölcsapást mért a sértettre, aki az ütésektől a földre esett, és arccsont-, valamint bordatöréseket szenvedett el, melyek nyolc napon túl gyógyultak. Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában