Nool.hu videó

2023.05.10. 11:33

Szétnéztünk az Éltex tarjáni telephelyén: kiderült, mit és hogyan csinál a cég (fotók, videó)

Korábban a salgótarjáni lakosság részére már két alkalommal szervezett telephelybejárást az Éltex Kft., kedden pedig a sajtó munkatársait is körbevezették az egykori acélgyári területen. Vass Zoltán ügyvezető igazgató reagált az elmúlt időszakban elterjedt rémhírekre: semmilyen szervezetre káros anyag kibocsájtása nem zajlik az üzemben.

Gubányi Patrik

A sajtó képviselői is körbejárhatták a telephelyet

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Mint arról korábban beszámoltunk: hírek kaptak szárnyra Salgótarjánban arról, hogy az egykori acélgyár területén működő hulladékkezelő cég tevékenysége veszélyes lehet a lakosságra nézve. Petíció is indult az ügyben, Fekete Zsolt polgármester pedig az Éltex Kft. vezetésével tárgyalt a kérdésről, majd a közösségi oldalán osztott meg néhány információt a témával kapcsolatban. A bejegyzésben akkor azt írta: „a cég vállalta, hogy a következő hetekben bejárásokat szervez azoknak a csoportoknak, érdeklődőknek, a sajtó munkatársainak, akik szeretnének megbizonyosodni arról, hogy a cég tevékenysége nem illegális, nem veszélyes”. 

Az elmúlt időszakban két alkalommal is tartottak bejárást a környéken lakók számára, Vass Zoltán igazgató szerint pedig sikerült is a résztvevőket megnyugtatni, ezúttal pedig - más helyi médiumokkal együtt - portálunkat is vendégül látta a telephelyen. A bejáraton átlépve egy korszerű, frissen felújított helyiséggel találtuk szembe magunkat. Megtudtuk, hogy oda fogják szállítani a beérkező hulladékokat, kapacitását tekintve körülbelül napi 100-150 tonnát.

Vass Zoltán kíséretében körbejártuk a vállalat minden pontját, javarészt rendezett környezet fogadott minket. Egyes megállóknál azonban kikerekedett a szemünk, hiszen az egykori acélgyár néhány részét a felszámolás után jócskán megviselt, romos állapotban hagyták. A vezető rámutatott: a kár jelentős, mintegy kétmilliárd forintból tudják elfogadható állapotba hozni ezeket.

Az eddigi hatósági ellenőrzések tapasztalatai alapján nem folytatnak egészségre káros tevékenységet. Tény azonban, hogy tűzvédelmi hiányosságokat tárt fel a katasztrófavédelem a területen, emiatt az akkumulátorokat biztonsági előírások miatt egyelőre a szabad ég alatt tárolják. Vass Zoltán elmondása szerint a tűzoltók által megszabott kritériumok igencsak költségesek, de a megadott határidőn, azaz egy hónapon belül teljesítik azokat.

A vezető hangsúlyozta: az Éltex Kft. 29 telephelyen működik, ezek közül egyikben sem történik kémiai tevékenység, károsanyag-kibocsátás. Portálunknak az ügyvezető igazgató úgy nyilatkozott: a salgótarjáni telephelyen jelenleg elektromos autók meghajtását szolgáló akkumulátorokat tárolnak, valamint a területen lévő, régóta fennálló károk mentesítését végzik.

– Fontosnak tartom kiemelni, hogy az akkumulátorokat mi csak megvizsgáljuk, hogy van-e valami probléma velük, ami esetleg megakadályozná a későbbi termék kifogástalan működését. A korábbi lakossági bejárások során a helyiek meggyőződhettek arról, hogy semmilyen veszély nem leselkedik rájuk, őket a későbbiekben is szívesen látjuk, hiszen a nyíltság a legfontosabb értékünk – fűzte hozzá Vass Zoltán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában