Rendezvény

2024.04.27. 19:57

Múltidéző Zsigmond-nap: a török hódoltság korába kalauzolták a vendégeket Pásztón (fotók)

Múltidéző Zsigmond-napot tartottak szombaton a történelmi városrészen, a Romkertben, ahol számos programmal várták az érdeklődőket, de felsorakoztak a török hódoltság korának finomságai is.

Nagy Orsolya

Felvonulás korhű jelmezekbe öltözött résztvevőkkel

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Már a kora reggeli órákban nagy volt a sürgés-forgás a város szívében, ahol kilenc csapat mérte össze főzőtudományát az idei Zsigmond-napon.

Főzőversenyt is rendeztek, ami szintén hagyomány a Zsigmond-napi rendezvényen
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Nagy hagyománya van ennek a rendezvénynek, amely tulajdonképpen a városnapunk. Annak tiszteletére jött létre még évekkel ezelőtt, hogy 1407-ben Zsigmond király városi rangot adományozott Pásztónak. Ez a nap tulajdonképpen az egyik legnagyobb ünnep a település életében, amelyet minden évben a Zsigmond-napjához legközelebbi szombaton rendezünk meg – mondta Farkas Attila polgármester.

Hozzátette: a rendezvényen évről évre más-más történelmi korszakot elevenítenek fel és minden évben tartanak főzőversenyt is. Idén a török hódoltság korának, a 16. századnak az ételeit kellett elkészíteni a versenyzőknek. A csapatok azonban csak olyan hozzávalókat használhattak, amelyeket az adott korban is fogyasztottak.

Versenyeztek az önkormányzat munkatársai és a lakosok is

A pásztói önkormányzat, mint minden évben, így idén is benevezett a versenyre. Szakácsuk pedig már évek óta Bodrogi István alpolgármester, aki most is korhű finomságokat készített, mint például rizskásás marhát. Veres Róbert képviselő és Bartus László osztályvezető is segítségére voltak a főzésben. Volt olyan csapat, amelynek tagjai már harmadik alkalommal neveztek a versenyre. Pap Ádám, a Büge elnevezésű csapat tagja elárulta, hogy angusmarha fartőt készítettek grillezett zöldségekkel. Ugyanakkor őket nem a versenyszellem hajtotta, hanem a főzés öröme.

– Emlékszem az első versenyre. Akkor az 1200-as évek ételét kellett elkészíteni, és a szabályok szerint nem lehetett nagyon sok fűszert alkalmazni, csak a korabelieket. Leginkább a kertben megtalálható dolgokat kellett hasznosítani. Így például a pirospaprika helyett áfonyával színeztük a pörköltet, és sokkal finomabb volt – idézte fel Ádám, aki számára ezen ételek elkészítése kihívás, de egyben kreativitást is igényel.

Csapatépítés is a közös főzés

Pádárné Györki Mariann, a Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója kifejtette, hogy ez a második alkalom, hogy a pedagógusokkal részt vesznek a Zsigmond napi főzőversenyen. Mint mondta, csapatuk a peidagogosz nevet viselte, és abszolút autentikus ételeket főztek, amelyet kutatómunka előzött meg az interneten. Ők egy gombás marhapörköltet készítettek, amelyben fahéj és citrom is volt, és amelyet kölessel tálaltak, de padlizsánt is sütöttek mellé. Úgy fogalmazott, ez a rendezvény csapatépítés a számukra, valamint a város életébe is bekapcsolódhatnak, amelyet nagyon fontosnak tartanak.

A Zsigmond napon a főzőverseny mellett számos programmal és zenés-táncos műsorral várták az érdeklődőket, de volt jelmezes felvonulás is, az est sztárja pedig a Bikini zenekar volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában