Kirándulás

2023.04.15. 06:55

Mesés panorámákat és természeti kincseket rejt Nógrád – mutatjuk a legnépszerűbb kirándulóhelyeket

Lassan ugyan, de beköszöntött a tavaszi időjárás, így egyre többen indulnak útnak szűkebb hazánkban. Portálunk összegyűjtette a legjobb kirándulóhelyeket, ahová érdemes ellátogatni.

Nagy Orsolya

Beköszöntött a tavasz, egyre többen húznak túracipőt

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Köztudott, hogy Nógrád a legerdősültebb megye, így bőven van választék a természeti értékekből.

A Novohrad-Nógrád Geopark területén helyezkedik el az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont. Az oda érkezők nemcsak cápafogakkal, vagy megkövesedett fákkal találkozhatnak, de egy lombkorona sétány is felfedezhető ott, amelyen végigmenve igazi természetközeli élményben lehet része a kirándulónak.

Szintén népszerű úti cél a Bánki-tó, amelyet a strandolni vágyók is szeretnek, bár az időjárás ennek még nem kedvez, de egy tó parti sétának, vagy csónakázásnak már igen. Sokan látogatnak el ilyenkor a Maconkai-víztározóhoz is, amely hazánk egyik legnépszerűbb szabadidő- és halastava.

A gyadai tanösvény a Szendehelyhez tartozó katalinpusztai kirándulóközpontnál van. Aki szereti a sétát, annak javasolt ez az ösvény, hiszen mintegy 5,2 kilométer hosszú.

Egy másik, sokak által kedvelt úti cél megyénkben a kazári riolittufa képződmény, amely egy rövid túrával megközelíthető és csoda szép látvány nyújt az odalátogatóknak.

Bujákon számos nevezetesség található, így például a Sasbérci kilátó, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a tájra, csak úgy, mint a Kálváriáról, vagy a Káponkáról. Emellett az ott lévő erdőben akár túrázásra is lehetőség nyílik.

Szintén szűkebb hazánkban található az egyik legkülönlegesebb kilátó, amely Felsőtold és Hollókő között helyezkedik el. A fából készült, tenyér formájú építményt a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Egyesület felkérésére Csíkszentmihályi Benjámin készítette el még 2020-ban. Ezen túlmenően pedig Bátonyterenye határában, a Sulyom-hegyen is épült egy kilátóhely, amelyről szintén mesés panoráma nyílik a környezetre, de már Vizsláson is megcsodálhatják a tájat a szalonnasütővas alakú kilátóról.

A turisták másik nagy kedvence a Tepke-kilátó, ahonnan átfogó panoráma nyílik a Cserhátra, de még a Mátrára is, de szintén nagy népszerűségnek örvend a Gortva-kilátó, valamint az Ágasvár is. Ezek mindegyikét túrával lehet megközelíteni, de a legutóbbi helyen például étkezésre is lehetőség nyílik.

Salgótarján környékén is számos természeti érték látható. A Salgó várától nem messze található a Boszorkánykő, amely körül még egy kialakított geológiai tanösvény is van. A Karancs-kilátót is sokan kedvelik, ahonnan szűkebb hazánk egyik legszebb panorámája tárul a látogató szeme elé.

A tari Tuzson Arborétumot is évről évre egyre többen keresik fel, amelyet dr. Tuzson János botanikusról neveztek el, ugyanis ő hozta létre ezt a természeti értéket.

Az erdei túrák során számos veszély is leselkedhet a kirándulókra

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője korábban portálunknak elmondta, hogy mindig érdemes szólni valakinek arról, hogy hová megyünk. Emellett fontos a feltöltött mobiltelefon, a meleg ruházat, a megfelelő cipő, az étel és ital, valamint az is, hogy indulás előtt tájékozódjunk az időjárásról. Nagyobb túrákra pedig nem javasolt egyedül elindulni.

Másik veszélyforrás lehet, ha valaki vaddal találkozik egy-egy túra során. Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára korábban kiemelte, hogy valóban vannak farkasok és medvék is erdeinkben. Nem kell azonban félni, de figyelni kell. Nem szabad például letérni a túraútvonalakról, beszélgetni kell és amennyiben valaki kutyával sétál, azt pórázon tegye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában