Tanácsok

2023.03.23. 06:55

Farkas és medve is meglepheti a turistát Nógrád erdeiben – mi a teendő?

A jó idő beköszöntével egyre többen kelnek útra és veszik célba szűkebb hazánk erdeit. Nem árt azonban óvatosnak lenni, ugyanis mint a legfrissebb példák mutatják, nem veszélytelen a természet, találkozhatunk medvével, vagy farkassal. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy senki ne térjen le a turistaútvonalakról.

Nagy Orsolya

Mint arról beszámoltunk a Svájcban befogott és jeladóval ellátott „M237” hím farkas elérte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területét, jelenleg Nógrád vármegye keleti felén tartózkodik. Az igazgatóság működési területén évtizedek óta élnek farkasok, így a kóborló egyed aktivitása révén érdekes megfigyeléseket tehetnek.

A közelmúltban írtunk arról is, hogy hosszú hónapok után ismét medvét láttak Nógrádban. A témára szakosodott Nógrád megyei medvefigyelő a Facebookon erősítette meg, hogy „Karancsság ismét aktív”. Mint fényképes bejegyzésükben írták, a jelzés „valid”. A kirándulók a „Hagymás” erdőrészen látták a nyomokat.

Utánajártunk, mit tehetünk, ha erdei kirándulásunk során összefutunk a vadállatokkal.

– Az, hogy sokan szabadon engedett kutyákkal járják az erdőt nem egy bölcs döntés, ugyanis valóban vannak farkasok és medvék a környéken, akik nem igazán kedvelik az ebeket. Egyébként sem megengedett az erdőkben póráz nélkül kutyát sétáltatni. Baj pedig akkor van, ha a kutya meglát egy farkast és oda megy hozzá. Az ebekben ugyanis benne van a vadászösztön, azonban a vadállatokat nem jó megzavarni, támadhatnak is. Ráadásul nem félnek sem az embertől, sem a kutyától – közölte Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára.

Elszaporodtak a farkasok, nappal is előbújnak

Hozzátette: az elmúlt öt évben egyre jobban elszaporodtak a farkasok, így valóban oda kell figyelni egy-egy erdei kirándulás során. Találkozhatunk velük például a Cserhátban, a Mátrában, a Bükkben, de a Karancsban is. – Jó magam is találkoztam már velük, így például Hollókőben. Az a baj, hogy ezek a farkasok egyáltalán nem félnek az embertől, még világos nappal is lehet őket látni. Fontos, ha valaki összefut egy farkassal, lehetőleg ne közelítsen hozzá, el kell óvatosan távolodni – hívta fel a figyelmet az elnök.

A medve nem támad, ha nem érez veszélyt

Mint mondta, a medvénél még rosszabb a helyzet. A kis bocsokkal lévő medvék védelmezik az utódaikat, így könnyen támadnak. Amennyiben valaki medvét lát, mindenképp a másik irányba kell elindulni, de nem szabad szaladni. Fontos az is, hogy beszélgetni kell, de nem ordítani. A medve nem támad, ha nem érzi veszélyben magát. Sok mindent pedig nem is lehet tenni ellene, hiszen gyorsabb és erősebb is az embertől. Érdemes egyébként a gombázóknak is nyitott szemmel járni, ugyanis, ha meglepik a medvét, nem lehet tudni, hogy elszalad, vagy inkább megtámadja őket.

Szabó László kiemelte: állandó lakos lett a medve például Bárna térségében, de több helyen is kóborolnak megyénkben. Mivel ezek fokozottan védett állatok, így nem lehet semmit tenni ellenük.  Az elnök arra is kitért, hogy a vaddisznók is most már malacaikkal járnak és bizony, ha kutyával találják magukat szembe, akkor a koca üldözni fogja őket. Ez pedig nagyon veszélyes.

Nincs ok a félelemre

A nyikom-bérci Gortva birtok tulajdonosa elárulta, hogy tavaly ősszel náluk is jártak medvék, de farkasok is vannak a környéken. Ugyanakkor úgy véli, hogy nincs nagy okuk félelemre a turistáknak. Fontos, hogy beszélgessenek, hogy a medve hallja őket és akkor elmegy. Ezen felül a turistaútvonalakat sem érdemes elhagyni. A medve elég nagy területen mozog, nem lehet tudni, hogy mikor és hol van éppen. A tulajdonos kifejtette: ha van hova elszaladni, akkor elmegy a medve. Ugyanakkor az egyre nagyobb probléma, hogy az ember elveszi az állatok élőhelyét, hiszen a természet területe folyamatosan csökken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában